e-Arşiv Fatura ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

e-Arşiv Fatura ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-fatura kullanıcısı olmayan işletmelerin de belirlenen şartları karşılaması durumunda e-arşiv faturanın sistemine dahil olmaları zorunlu tutulmuştur. Bununla birlikte e-Arşiv Fatura ile ilgili birçok soru ortaya çıkmıştır. Yazı içeriğimizde bu konu hakkında en çok merak edilen soruların cevaplarını bir araya getirdik.

e-Arşiv Fatura Nedir?

Satıcının ve alıcının e-fatura mükellefi olmadığı zamanlarda düzenlenen, standartları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen, faturaların dijital ortamda hazırlanmasını, gönderilmesini ve saklanmasını sağlayan bir e-dönüşüm sistemidir.

e-Arşiv Faturası Kimler İçin Zorunludur?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlediği yeni tebliğe göre;

  • Bir işletme, aynı gün içinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlediği faturalar toplam 5.000 Türk Lirası ve üzeri oluyorsa,
  • Yine bir işletme, aynı gün içinde vergi mükellefi olanlara düzenlediği faturaların tutarı 2.000 Türk lirası ve üzeri oluyorsa,

o işletmenin e-arşiv faturaya geçme zorunluluğu bulunmaktadır.

2.000 Türk Lirası Limitine KDV Dahil mi?

Evet, dahildir.

e-Arşiv Faturası için Mali Mühür Gerekir mi?

Eğer e-arşiv faturalar, e-faturaya geçmeden sadece GİB Portal üzerinden kesilecekse mali mühür şartı yoktur. Ancak, e-fatura sistemine geçiş yaparken mali mühre ihtiyaç duyulurken, şahıs firmaları mali mühür yerine elektronik imza (e-imza) ile geçişlerini yapılmaktadır.

e-Arşiv Fatura Sistemine Başvuru Nasıl Yapılır?

e-Arşvi sistemine geçiş yapmak için “GİB Portal”, “ Entegrasyon” ve “Özel Entegrasyon” olmak üzere 3 farklı yöntem bulunmaktadır.

e-Arşiv Fatura Kimlere Düzenlenir?

e-Fatura kullanıcısı ve vergi mükellefi olmayanlara düzenlenmektedir.

e-Fatura Mükellefine e-Arşiv Fatura Düzenlenebilir mi?

e-Fatura mükelleflerine e-fatura düzenlenmesi zorunlu tutulmuştur. Bu sebeple, e-arşiv fatura, e-fatura mükelleflerine gönderilemez.

Geriye Dönük e-Arşiv Fatura Kesilebilir mi?

VUK’a göre, kağıt faturalarda olduğu gibi e-fatura ve e-arşiv faturada da geriye dönük fatura kesilmesi mümkündür. Kağıt faturada olduğu gibi ürün veya hizmetin verildiği tarihten sonra en fazla 7 gün içerisinde e-fatura ve e-arşiv faturanın düzenlenmesi gerekmektedir. Yani, 7 gün olmak şartıyla geriye dönük e-arşiv fatura kesmek mümkündür.

e-Arşiv Faturalar İptal Edilebilir mi?

e-Arşiv faturaların iptal edilebilmesi mümkündür. e-Arşiv faturanın raporuna “fatura iptal” ibaresi yazılmalı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmelidir.

Daha fazla bilgi için  “e-Arşiv Fatura İptal Edilir mi?” adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

e-Arşiv Fatura 8 Gün Sonra İptal Edilir mi?

Hayır, e-arşiv faturanın iptal süresi yalnızca 8 gündür. 8 gün geçtikten sonra GİB sistemi mükellefin iptal talebi oluşturmasına da onaylamasına da izin vermemektedir.

Onaylanan e-Arşiv Fatura İptal Edilir mi?

Mükellefin onaylanan bir e-arşiv faturayı iptal etmesi için fatura numarası ve tutar bilgilerini içeren bir iptal – itiraz talep formu oluşturması ve imzalaması gerekmektedir. Adına e-arşiv fatura düzenlenen mükellef bu talep formuna onay verdikten sonra fatura iptal olmaktadır.

Yurtdışı Satışlarında e-Arşiv Fatura Kesilebilir mi?

e-Arşiv sistemine kayıtlı olan kullanıcılar, e-fatura mükellefi olmayan müşterilerine, son tüketicilerine ve yurtdışında yaşayan müşterilerine e-arşiv fatura kesebilmektedir.

e-Arşiv Fatura Görüntülenebilir mi?

Evet, Gri Portal aracılığı ile e-arşiv faturalar PDF ve XML formatında görüntülenmektedir.

İşletmenin e-Arşiv Fatura Mükellefi Olduğunu Görebilir miyim?

Evet, GİB’in e-arşiv mükelleflerini yayınladığı liste üzerinden söz konusu işletmenin e-arşiv fatura mükellefi olup olmadığını teyit edebilirsiniz.

e-Arşiv Faturanın Sağlayacağı Faydalar Nedir?

Faturaların manuel olarak düzenlenmesi, alıcısına kargo veya faks yolu ile gönderilmesi ve evrakların arşivde saklanması çalışanlar için zaman kaybı, şirket için ise para kaybına sebep olmaktadır. e-Arşiv fatura ile birlikte tüm bu iş süreçleri ortadan kalkarak fatura süreçlerinin daha hızlı ve kolay bir şekilde yürütülmektedir.

e-Arşiv Fatura Karşı Tarafa Nasıl Gönderilir?

Maalesef, e-arşiv faturalar karşı tarafa GİB Portal aracılığı ile gönderilmemektedir. Mükellefler, GİB Portal üzerinden kendilerine düzenlenen e-arşiv fatura listesini görebilse de içeriğini görüntüleyememektedir. Bu sebeple, genellikle mükellefler e-arşiv faturalarını e-posta yolu ile alıcısına iletmektedir. Yine de mükelleflerin adına düzenlenen ve kendi düzenlediği faturaları takip edebilecekleri ve PDF olarak görüntüleyebilecekleri bir sistem var: Gri Portal. 

Gri Portal, GİB Portal ve İVD senkronizasyonları ile mükelleflerin tüm e-arşiv faturalarını tek bir platformda birleştirerek e-arşiv faturaların takip edilmesini ve PDF formatında görüntülenmesini sağlamaktadır.

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo