Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-fatura kullanıcısı olmayan işletmelerin de belirlenen şartları karşılaması durumunda e-arşiv faturanın sistemine dahil olmaları zorunlu tutulmuştur. Bununla birlikte e-Arşiv Fatura ile ilgili birçok soru ortaya çıkmıştır. Yazı içeriğimizde bu konu hakkında en çok merak edilen soruların cevaplarını bir araya getirdik.
Satıcının ve alıcının e-fatura mükellefi olmadığı zamanlarda düzenlenen, standartları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen, faturaların dijital ortamda hazırlanmasını, gönderilmesini ve saklanmasını sağlayan bir e-dönüşüm sistemidir.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlediği yeni tebliğe göre;
o işletmenin e-arşiv faturaya geçme zorunluluğu bulunmaktadır.
Evet, dahildir.e
Eğer e-arşiv faturalar, e-faturaya geçmeden sadece GİB Portal üzerinden kesilecekse mali mühür şartı yoktur. Ancak, e-fatura sistemine geçiş yaparken mali mühre ihtiyaç duyulurken, şahıs firmaları mali mühür yerine elektronik imza (e-imza) ile geçişlerini yapılmaktadır.
e-Arşvi sistemine geçiş yapmak için “GİB Portal”, “ Entegrasyon” ve “Özel Entegrasyon” olmak üzere 3 farklı yöntem bulunmaktadır.
e-Fatura kullanıcısı ve vergi mükellefi olmayanlara düzenlenmektedir.
e-Fatura mükelleflerine e-fatura düzenlenmesi zorunlu tutulmuştur. Bu sebeple, e-arşiv fatura, e-fatura mükelleflerine gönderilemez.
VUK’a göre, kağıt faturalarda olduğu gibi e-fatura ve e-arşiv faturada da geriye dönük fatura kesilmesi mümkündür. Kağıt faturada olduğu gibi ürün veya hizmetin verildiği tarihten sonra en fazla 7 gün içerisinde e-fatura ve e-arşiv faturanın düzenlenmesi gerekmektedir. Yani, 7 gün olmak şartıyla geriye dönük e-arşiv fatura kesmek mümkündür.
e-Arşiv faturaların iptal edilebilmesi mümkündür. e-Arşiv faturanın raporuna “fatura iptal” ibaresi yazılmalı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmelidir.
Daha fazla bilgi için “e-Arşiv Fatura İptal Edilir mi?” adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.
e-Arşiv sistemine kayıtlı olan kullanıcılar, e-fatura mükellefi olmayan müşterilerine, son tüketicilerine ve yurtdışında yaşayan müşterilerine e-arşiv fatura kesebilmektedir.
Evet, GİB’in e-arşiv mükelleflerini yayınladığı liste üzerinden söz konusu işletmenin e-arşiv fatura mükellefi olup olmadığını teyit edebilirsiniz.
Faturaların manuel olarak düzenlenmesi, alıcısına kargo veya faks yolu ile gönderilmesi ve evrakların arşivde saklanması çalışanlar için zaman kaybı, şirket için ise para kaybına sebep olmaktadır. e-Arşiv fatura ile birlikte tüm bu iş süreçleri ortadan kalkarak fatura süreçlerinin daha hızlı ve kolay bir şekilde yürütülmektedir.
İçerik Pazarlaması Uzmanı
Gri Portal'ı ücretsiz olarak 90 gün boyunca kullanın.
Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.
Kübra Taşcı