Türkiye’de dijital dönüşüm kapsamında ortaya çıkan e-dönüşüm sistemlerinin muhasebe departmanlarında kullanımı yaygınlaştıkça iş süreçlerinin önemli bir parçası haline gelmeye başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu sistemlere geçiş konusundaki şartları güncellemesiyle beraber e-dönüşüm sistemi kullanıcılarının sayısı her geçen yıl artmaktadır. Faturaların sorgulanması, doğrulanması, alıcıya ulaştığından veya alıcının onayından geçtiğinden emin olunması gerekmektedir. Blog yazımızda gerekli zamanlarda e-arşiv fatura sorgulama işlemlerini nasıl yapacağınızı anlattık.
e-Arşiv fatura, e-Fatura kapsamına girmeyen vergi mükellefi tüzel kişilere ve mükellef olmayan kişilere gönderilen, kâğıt fatura üzerindeki tüm bilgileri içeren ve hukuken kâğıt faturadan farkı olmayan elektronik belgelere verilen isimdir.
Bu uygulama, faturaların dijital ortamda kolayca oluşturulmasını, e-fatura kaydı olmayan mükelleflere faturaların hızlı bir şekilde iletilmesini, gönderilen faturaların saklanmasını sağlayan bir sistemdir. Gerektiği takdirde e-Arşiv fatura çıktı olarak da gönderilmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yayınladığı tebliğe göre 2020 ve 2021 yıllarında brüt satış hasılatı 4 milyon TL’nin üzerinde olan firmalar 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine geçme zorunluluğu bulunmaktadır.
Yeni düzenlemeye göre, mükellef olmayanlara aynı gün kesilen faturaların toplam tutarı 5 bin TL’ye indirilirken, mükellef olanlar için bu tutar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen fatura kesme sınırına eşit oldu. Bu limit her yıl güncellenmekle birlikte 2022 yılı için 2.000 TL’dir.
e-Arşiv fatura sorgulama işlemlerini Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen e-arşiv fatura portalına T.C. Kimlik Numaranız ile giriş yaparak portal üzerinden yapabilirsiniz. Bu portala girdiğinizde üst menüde yer alan “e-Arşiv” başlığına geldiğiniz zaman açılır bir menü bulunmaktadır.
Bahsi geçen menünün en alt satırında yer alan “e-Arşiv Fatura Sorgulama” bölümüne tıkladığınızda sorgulama yapacağınız sayfaya yönlendirilirsiniz.
Yönlendirildiğiniz sayfada sizden, satıcı VKN, fatura numarası, ödenecek tutar bilgilerini girmeniz istenecektir.
Tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde girdiğiniz takdirde sahip olduğunuz bilgiler ile sistemde görüntülenen bilgileri karşılaştırabilir, mevcut bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
e-Arşiv fatura sorgulama işlemlerini yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
İçerik Pazarlaması Uzmanı
Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.
Kübra Taşcı