e-arşiv istisna faturası nasıl kesilir_

e-Arşiv İstisna Faturası Nasıl Kesilir?

Faturalar, ticari hayatın en önemli belgeleri olma özelliğine sahip olan ve büyük küçük ölçekteki her işletmenin kullandığı resmi evraklardır. Gelişen teknoloji ve artan dijitalleşme ile birlikte iş dünyasında faturaların şekli değişse de önemi ve hukuki geçerliliği hiçbir zaman değişmemiştir. 2012 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın başlattığı dijital dönüşüm çalışmaları ile kâğıt faturalar elektronik ortama taşınarak dijitalleşmeye başlamıştır ve e-fatura adını almıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) son güncellemeleriyle birlikte yeni bir fatura tipi daha ortaya çıkmıştır: istisna fatura. Aslında geçmiş yıllardan beri uygulamada olan ve KDV muafiyetli fatura olarak geçen bu fatura türü, isim değişikliğine uğradığı için işletmeler ve çalışanlar tarafından merak konusu olmuştur. Blog yazımızda “İstisna Faturası Nedir? e-Arşiv İstisna Faturası Nasıl Kesilir?” sorularına yanıt veriyor olacağız.

İstisna Faturası Nedir?

İstisna faturasını, KDV kapsamında kullanılan mal veya hizmetlerin ihracatı için sıfır vergi oranını beyan etmek için işletme tarafından kullanılan muafiyet belgesi olarak tanımlayabiliriz. Diğer bir ifadeyle, KDV muafiyetine tabi ve uluslararası ticari faaliyet gösterilmesi nedeniyle istisna faturaları kesilmektedir. Bu faturadaki ayrıntılar, yasa kapsamında ihraç edilmeye uygun mal ve hizmetleri kapsamaktadır. Yani, KDV’si sıfır olan mal ve hizmetler bu fatura ile belgelenmektedir.

Bu durumda, ihracat faaliyetlerinde satış yurtdışına yapıldığından dolayı ihracat faturasına kanunda belirlenen ibareler eklendiği takdirde, faaliyeti gerçekleştiren işletmeler devletten vergi iadesi alabilmektedir.

İstisna faturalar, diğer fatura türlerinde olduğu gibi e-fatura veya e-arşiv fatura olarak kolay bir şekilde dijital ortamda hazırlanıp beyan edilebilmektedir. Bu faturalar hazırlanırken Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen istisna kodlarının doğru ve eksiksiz bir şekilde faturaya eklenmesi gerekmektedir.

e-Arşiv İstisna Faturası Nasıl Düzenlenir?

Yurtdışına ihraç edilen mal ve hizmetlerin KDV istisna faturasıyla ibraz edilmesi gerekmektedir. Mal ve hizmet ihraç eden firmalar için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yasal zorunluluk kapsamında tutulan bu faturaların kesilmesi düşünüldüğünün aksine çok kolaydır. Her faturanın GİB tarafından belirlenen kendine özgü bir kodu bulunmaktadır. Bu sebeple, istisna faturası düzenlerken normal satış faturası üzerinde belirttiğiniz bilgilere ek olarak istisna faturasının kodunu da eklemek gerekmektedir. e-Arşiv istisna faturası düzenlenecekse söz konusu kodları eklemek çok daha kolaydır.

e-Arşiv istisna faturası kesmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;

  • Fatura üzerinde bulunan e-fatura veya e-arşiv fatura bilgileri ekranına giriş yapın.
  • Fatura tipi olarak “istisna fatura” tipini seçin.
  • Açılan ekrandan istisna kodları karşınıza çıkacaktır. Fatura kalem bilgilerinde bulunan 0 KDV ile girmiş olduğunuz ürün veya hizmetin KDV istisna kodunu seçin.
  • Burada seçmiş olduğunuz istisna koduna göre Katma Değer Vergisi muafiyet nedeni otomatik olarak doldurulmaktadır.
  • Fatura ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra “Ayrıntılar” bölümünde bulunan KDV istisna kodu alanında, satırda seçilmiş olan KDV istisna kodunun aynısı otomatik olarak gelmektedir. Eğer ki birden fazla KDV’den muaf ürün bulunuyorsa ve bu iki satırın istisna kodları birbirinden farklı ise “Ayrıntılar” bölümünde “350 diğerleri” kodunun seçilmesi gerekir.
Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo