e-Fatura Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

e-Fatura Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

e-Fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2012 yılında başlatmış olduğu dijitalleşme politikaları ile birlikte ortaya çıkan, işletmelerin iş süreçlerinde büyük kolaylıklar sağlayan ve en çok kullanılan e-dönüşüm sistemlerinden biridir. Ancak günümüzde hala e-fatura ile ilgili doğru zannedilen pek çok yanlış bilgi bulunmaktadır. Bizler de e-fatura sistemine olan yanlış algıları düzeltmek amacıyla blog yazı içeriğimizde e-fatura hakkında doğru bilinen yanlışları bir araya getirdik.

e-Fatura Hakkında Sık Karşılaşılan Yanlış Bilgiler

·       Şahıs Şirketleri e-Fatura Kullanamaz

Şahıs şirketi olduğunuz için e-fatura sistemini kullanamayacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü şahıs şirketi olmanız elektronik faturaya geçmeniz önünde engel değildir. e-Fatura sistemine geçiş için gerekli ciro şartlarını sağlıyorsanız tüzel kişiler gibi sizin de e-fatura sistemine geçme zorunluluğunuz bulunmaktadır. Ayrıca gönüllü olarak da bu sisteme geçmeniz mümkündür.

e-fatura sisteme geçilmesiyle birlikte faturaların çıktısını alma, kargoya verme ve arşivleme gibi iş süreçleri ortadan kalkacağı için hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edilmektedir.

·       e-Fatura Başvurusu Oldukça Zorlu Bir Süreç

e-Fatura sistemi için başvuru yapmak düşünüldüğünün aksine çok kolay. Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait e-fatura başvuru sistemi üzerinden veya özel entegratörler aracılığı ile süreç yürütülebilmektedir.

·       e-Faturada Geriye Dönük Fatura Kesilmesi Mümkün Değildir

Matbu faturada olduğu gibi e-faturada da geriye dönük fatura kesmek mümkündür. Vergi Usul Kanunu’nca (VUK) belirlenmiş olan süre 7 gündür. Bu konuyu “Geriye Dönük e-Fatura Kesilebilir mi?” adlı yazımızda detayları birlikte ele aldık.

·       e-Faturada İptal veya İade İşlemleri Yapılamaz

e-Faturanın, kağıt faturadan hukuki olarak hiçbir farkı yoktur. Bu nedenle, e-faturada yanlışlık yapıldığı veya fatura reddedildiği takdirde iptal ve iade işlemlerinin yapılması mümkündür. Ancak, ticari e-fatura ile temel e-faturanın iptal ve iade işlemleri farklı şekilde yapıldığı için söz konusu faturanın ticari e-fatura mı temel e-fatura mı olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir.

Ticari elektronik faturanın iptal edilmesi için alıcının 8 gün içinde faturayı red yanıtı vermesi gerekmektedir. Böylece, yeni bir fatura düzenlemeye gerek olmadan red yanıtı verilen e-faturada gerekli düzeltmeler yapılabilmektedir. Red yanıtı verilen e-faturalar, sistemde iptal edilmiş olarak görülmektedir.

Temel e-faturada ise alıcının red yanıtı verme yetkisi yoktur. Bu sebeple, temel e-faturanın iptal edilmesi için alıcının iade e-faturası oluşturması gerekmektedir.

·       e-Fatura Mükellefi Olmayanlara e-Fatura Gönderemem

e-Fatura mükellefi olmayan müşterilerinize e-arşiv fatura keserek elektronik fatura düzenlemeniz mümkündür. e-Arşiv fatura, tıpkı e-fatura ve matbu fatura gibi aynı hukuki niteliklere sahiptir. Ayrıca dijital ortamda oluşturduğunuz e-arşiv faturanızın çıktısını alarak alıcıya iletebilirsiniz.

·       Müşterinin T.C. Kimlik Numarasına Sahip Olmadan e-Fatura Düzenleyemem

Eğer müşteriniz e-fatura sistemine kayıtlı ise e-fatura düzenlemek için vergi numarasını bilmeniz yeterlidir. Müşterinizin e-fatura mükellefi olmadığı durumlarda ise e-arşiv fatura düzenlemeniz gerekmektedir. e-Arşiv fatura düzenleyebilmeniz için müşterinin T.C. kimlik numarasını girme zorunluluğu bulunmamaktadır.

·       e-Faturada Arşivleme Süreçleri Zorlayıcıdır

e-Faturaları arşivlemek için matbu faturada olduğu gibi fiziki bir arşive ihtiyacınız yoktur. Tüm elektronik faturalarınız dijital bir arşivde, güvenli bir şekilde saklanır. Ulaşmak istediğiniz e-faturaya saniyeler içerisinde ulaşırsınız. Dijital arşivleme sayesinde hem kâğıt kullanımınız azalır hem de onca dosya arasında kaybolmazsınız.

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo