İçindekiler
Yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde devlet kurumları da elektronik uygulamalara geçiş yapmıştır. Bu uygulamalar, kamu işlemlerini internet ortamında gerçekleştirmeye olanak sağlarken işlemleri kolaylaştırmaktadır. Devlet kurumlarına ait elektronik uygulamalardan birisi e-devlet üzerinden kullanılan e-haciz sistemidir. Sistem, devlete borcu olan vatandaşların, vergi borçlarını ve diğer borçlarını görüntülemesini sağlamaktadır. Blog yazımızda “e-Haciz Nedir? e-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır? sorularına cevap bulacaksınız.
Haciz sistemi, bireysel ya da kamu alacaklarını tahsil etmek amacıyla, borçlu kişinin malvarlığı üzerindeki mülkiyet hakkının kısmen veya tamamen sınırlandırılmasıdır. Bu süreç, borçlarını ödemeyen kişilerin mal varlıklarının, özellikle mülkiyet haklarının, devlet tarafından askıya alınarak ödenmemiş borçların alacaklıya ödenmesini sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. e-Haciz uygulamasında ise, kişinin mülkiyet hakkına el koyma işlemleri dijital ortamda yapılmaktadır.
Elektronik haciz sorgulama işlemleri e-devlet veya interaktif vergi dairesi olmak üzere iki farklı sistem üzerinden yapılmaktadır. Ancak, interaktif vergi dairesi üzerinden her vatandaş sorgulama yapamamaktadır. Buradan sorgulama yapmak için vatandaşın vergi mükellefi olması gerekmektedir.
Sisteme giriş yapıldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu hizmetlere girerek sorgulama ekranını açmalısınız. Sorgulama ekranı üzerinde banka hesaplarına haciz ve araçlara uygulanan hacizler olmak üzere iki farklı haciz tipi bulunmaktadır. Bilgi almak istediğiniz haciz tipini seçerek haciz durumunuzu kontrol etmeniz mümkündür.
Elektronik haciz süreci, borçlu kişinin borcunu ödemediği için hakkında e-haciz uygulanacağını bildiren bir tebligat ie başlamaktadır. Bu, borçlu kişinin borcunu ödemesi için bir uyarı niteliğindedir. Tebligatın borçlu kişiye ulaşmasının ardından 15 gün içerisinde borcun ödenmesi gerekmektedir. Bu süre zarfında borç ödendiği takdirde e-haciz işlemi daha başlamadan kaldırılmaktadır.
15 günlük süre boyunca borcun taksitlendirilmesi ve bir ödeme planının yapılması da haciz işlemini durdurmaktadır. Ancak, borçlunun borcunu taksitli bir şekilde ödeme hakkına sahip olması için borcunun %20’sini peşin ödemelidir.
Tüm bunların yapılması, e-haciz işleminin durdurulmasını sağlamaktadır. Ancak 15 günlük süre içerisinde borç ödenmezse, süre sonunda haciz işlemi başlatılmaktadır.
Elektronik hacizler, banka hesaplarına ve mal varlıklarına konulabildiği gibi, bloke edilen ana hesaba bağlı olan kredi kartlarına da bloke konulabilir. Bununla birlikte, e–Haciz tahsil edildiğinde ya da ödeme için bir miktar verilerek yapılandırma yapıldığında, kredi kartlarındaki ve hesaplardaki blokelerin kaldırılması da mümkündür.
Vergi dairesi tarafından elektronik haciz kullanılarak bloke edilen banka hesaplarındaki bakiye, EFT yoluyla mükellef adına hesaplara aktarılır. Borçlu kişinin bakiyesi olmaması durumunda, yetkili makamlar tarafından mal varlıklarının değerlendirilmesi ve haciz yoluyla ödeme alınması sağlanır. İşlemlerden doğan faiz, masraf ve EFT ücretleri, borçluya ait hesaptan ödenir ve mükellefler, tüm masrafları kendileri ödemek durumundadır.
Bir kişiye elektronik haciz uygulanabilmesi için öncelikle devlet kurumlarından birine herhangi bir borcu olması gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen borçlara elektronik haciz işlemi uygulanmaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı‘nın web sitesinde, e–Haciz uygulanan borçlu, borcunu sorgulayabilmesine ek olarak itiraz etmesi, borcunu ödemesi veya ilgili borcu için taksitlendirme yapabilmesi mümkündür.
Şunlara da göz atabilirsiniz;
KOBİ’lerin Ödemesi Gereken Vergiler Nelerdir?
Kübra Taşcı