E-İhracat Nedir_

E-İhracat Nedir?

E-İhracat, herhangi bir ürün veya hizmet satışını ifade eden geleneksel ticaretten ayrı dışasatım ticaret olarak adlandırılan ihracat yöntemidir.  E-ihracat, günümüzde birçok şirket tarafından kullanılan aynı zamanda ülkeler için dahi çok önemli bir ekonomik gelişimdir. Bununla birlikte E-ihracat, geleneksel ihracattan farklı olarak banka teminatı beklemez ve zararınız hizmetiniz veya ürününüz kadardır. Bu ihracat yöntemi, mikro ihracat düzeyleriyle entegre bir şekilde yapılabilir.
Günümüz teknolojisiyle bunu yapmak çok daha kolay ve minimum maliyetle gerçekleştirilebilir. Bunun sebebi ise dijital pazarlama araçlarıyla global düzeyde sektörde bulunabilir ve ticaretini e-ihracat ile gerçekleştirebilirsiniz ve bununla birlikte mikro ihracat kapsamında bulunacağınız için sizden marka tescili ve sertifikalar beklenmez.

E-İhracat Nasıl Yapılır?

Öncelikle gireceğiniz pazarda ihracatı işletmeden işletmeye (B2B) satış mı yoksa işletmeden müşteriye (B2C) satış mı yapacağınızı kararlaştırmak çok önemlidir. Eğer B2B ihracat yapacaksanız ihracat, eğer B2C satış yapacaksanız e-ihracat yapmanız dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Bunun yanında, ihracat yaparken gümrük beyannamesi verirken, e-ihracat için e-ticaret gümrük beyannamesi (ETGB) vermeniz gerekmektedir.
E-ihracat yapmanın en kolay yolu bir Pazar yerinden başlamak olabilir. Bu Pazar yerlerini şöyle sıralayabiliriz: eBay, Amazon, AliExpress, Alibaba, Etsy. Sıraladığımız pazar yerlerinde e-ticaret’e başlamak ve e-ihracata geçiş yapmak çok daha az maliyetli ve efektif olacaktır. Bunun sebebi, Pazar yerlerinin bir müşteri kitlesi mevcuttur ve bu müşterilerin pazar yerlerine olan güveni size olan güvenine eşdeğerdir. Satışı yapılan ürün ise, e-ihracat kargo firmalarıyla anlaştıktan sonra mikro ihracat kuralları çerçevesinde gerçekleştirilir.
“Peki mikro ihracat kuralları nedir?” diye soracak olursanız eğer mikro ihracat, KDV hariç fatura tutarı 15.000 euro, ağırlığı ise 300 kilogramın altında olan yurt dışı satışları için kullanılan terimdir. Mikro ihracat için ise ETGB yani e-ticaret gümrük beyannamesi verilmelidir.

E-İhracatın Avantajları Nelerdir?

  • Maliyeti geleneksel ticarete göre çok daha azdır.
  • Risk, geleneksel ticarete göre çok daha azdır.
  • Hedef pazara ulaşmak çok daha kolaydır. Seçtiğiniz Pazar yeri ile veya iyi bir araştırmayla ulaşamayacağınız hedef Pazar yoktur.
  • E-İhracat, mikro ihracat çerçevesinde değerlendirildiği için sertifika ve marka tescili istenmez.
  • Bulunduğunuz ülkenin ekonomik durumundan (enflasyondan) çok daha az etkilenir. Bulunduğunuz ülkeye döviz girdisi oluşturur.
  • Döviz artmasına oranla kârınız da artar.

E-İhracat için Neler Gerekli?

E-İhracat gerekli bazı belgeler ve zorunluluklar mecburdur. Şimdi birlikte bunları inceleyelim.

Şirket Kurmak

Yaptığınız tüm işlerin takibinin yapılabilmesi için şirket kurma zorunluluğu bulunmaktadır. Şirket kurma süreci çok kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanabilir. Anonim ve limited şirket kurmak bunun yanında şahıs şirketi kurmanız bunun yanında şahıs şirketi kurmanız yeterli olacaktır.

E-İhracat Altyapısı Seçmek

E-ihracat altyapısı seçmek sanıldığından biraz daha zor olabilir. Bu en dikkat etmeniz gereken konulardan biridir. Bunun sebebi, yapacağınız bu global iş modelinde çok dil desteği sunmalısınız. Bununla birlikte, müşterilerinizin güvenli alışveriş yapabilmesi için ödeme yöntemleri prosedüre uygun ve güvenilir olmalıdır.
Çoklu dil desteği ile birlikte çoklu para birimi kullanmak müşterilerinizin size kendini daha yakın hissetmesini sağlayacaktır.

E-İhracat Sitesi Kurmak

E-İhracat sitesi kurmak aslında sanıldığından daha kolaydır. İsterseniz domain ve hosting hizmeti satın alarak kendi sitenizi tasarlayabilirsiniz. Bunun yanında hazır tasarım ve web hosting hizmeti satın alabilirsiniz.

Strateji Oluşturma

Tüm bu aşamaları tamamladıysanız eğer, artık bir dijital pazarlama uzmanıyla gerekli programlardan global düzeyde reklam kampanyaları yaparak müşterilerinizi kendinize çekebilirsiniz.

Benzer Bloglar

e-Arşiv Fatura Görüntüleme Çözümü

Gri Portal'ı ücretsiz olarak 90 gün boyunca kullanın.

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo