e-Ticarette e-Fatura Nasıl Kesilir

e-Ticarette e-Fatura Nasıl Kesilir?

Teknolojinin artmasıyla birlikte tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları değişmeye başladı. Bununla birlikte, fiziki olarak yapılan alışverişler yerini internet üzerinden alışveriş yapmaya bıraktı. Covid-19 ile birlikte e-ticarete olan eğilim büyük oranda artış gösterdi. e-Ticaret firmalarının bu yoğun satış trafiğinde fatura süreçlerinin sistemli ve verimli bir şekilde yürütmesi iş yükünün en önemli aşamalarından biri haline geldi.  Bu, “e-ticarette e-fatura nasıl düzenlenir? E-ticarette fatura zorunlu mu?” sorularının cevapları e-ticaret yapan mükellefler tarafından merak konusu oldu. e-Ticarette e-fatura konusu ile ilgili soru işaretleriniz varsa, fatura sürecinin nasıl yönetildiğini ele aldığımız blog yazımızı okuyabilirsiniz.

e-Ticarette e-Fatura Zorunlu mu?

İnternet üzerinden satış yapan işletmeler için e-fatura zorunluluğu Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınlamış olduğu genel tebliğde ele alınmıştır. Tebliğe göre, e-ticaret faaliyetleri yürüten mükelleflerden 2020 ve 2021 yılına ait hesap dönemlerinde 1 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı, 2022 ve sonraki nesap dönemleri için ise 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı elde edenlerin e-faturaya geçme zorunluluğu bulunmaktadır.

Belirlenen bu limitlerin altında kalan işletmeler gönüllü olarak e-fatura ve e-arşiv sistemine geçiş yapabilse de böyle bir zorunlulukları yoktur.

e-Ticaret Satışlarınız e-Fatura Kapsamında ise Ne Yapmanız Gerekir?

Eğer e-fatura mükellefi değilseniz başvuru işlemlerine başlamanız gerekmektedir. e-Fatura sistemine dahil olmak için ihtiyacınız olan ilk şey tüzel kişiyseniz mali mühür, gerçek kişiyseniz e-imza veya mali mühürdür. Mali mühür veya e-imzanızı temin etmenizin ardından sisteme geçiş için 3 farklı başvuru yöntemlerinden birini seçebilirsiniz. Bu yöntemler;

  • GİB Portal
  • Doğrudan Entegrasyon
  • Özel Entegasyon şeklinde sıralanabilir.

e-Ticarette e-Fatura Süreci Nasıl İlerler?

İnternet satışlarında fatura oluşturmak son derece önemli ve gerekli bir adımdır. Faturalar, alıcı ile satıcı arasında doğabilecek ihtilaflarda yapılan alışverişi ispat eder niteliktedir.

Fatura düzenlemek için yapmanız gerekenler ise aşağıdaki gibidir:

  • GİB Portal sistemine kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapın.
  • Açılan ekranda Belge İşlemleri bölümüne girip Fatura Oluştur butonuna tıklayın.
  • Ardından gerekli alanları eksiksiz bir şekilde doldurun ve “Oluştur” butonuna basın.
  • Faturanın oluşturulmasının ardından fatura taslaklara kaydedilir. Kontroller sonrasında herhangi bir yanlışlık yoksa faturayı onaylamak için GİB İmza butonuna basın.
  • Bu işlemden sonra telefona SMS ile bir onay kodu gelir. Gelen onay kodunu ekranda gerekli alana girdikten sonra e-fatura kesme süreci tamamlanır.

İnternetten Satış Yapanlar Kağıt Fatura Kesebilir mi?

e-Fatura zorunluluğu kapsamına girmeyen satıcılar, matbu fatura kesme hakkına sahiptir. Ancak, e-fatura kapsamındaysa elektronik fatura düzenlemek zorundadır. Ayrıca, e-fatura sistemine dahil olan mükelleflerin e-defter ve e-arşiv sistemine de dahil olma zorunluluğu vardır.

e-Ticarette e-Fatura Kesmenin Avantajları Nelerdir?

E-faturanın hem satıcılar hem de müşteriler için birçok avantajı bulunmaktadır.

  • Elektronik ortamda, belli bir formatta hızlı ve kolay hazırlanır.
  • Otomatik olarak arşivlenir.
  • Kağıt tüketimi azaldığı için çevre dostudur.
  • İptal ve iade işlemleri çok daha kolaydır.
  • Belgenin müşteriye ulaşmama veya kaybolma ihtimali ortadan kalkar.
  • Müşteriye hızlı bir şekilde gönderim sağlanır.
  • Fatura çıktısı alma, onaylama ve kargo ile gönderme gibi operasyonel süreçler ortadan kalkar.

İlgili İçerik: e-Ticarette e-Fatura ve e-Arşiv Zorunluluğu

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo