İçindekiler
İşletmelerin, muhasebe süreçlerini yürütürken hazırlaması gereken temel mali tablolar bulunmaktadır. Bu tablolardan biri, işletmenin finansal durumunu değerlendirmeyi sağlayan gelir tablosudur. Blog yazımızda gelir tablosu ile ilgili birçok detaya ulaşabilirsiniz.
Gelir tablosunu bir şirketin belirli bir zaman dilimindeki gelirlerini, giderlerini, kâr ve zararlarını özetleyen mali bir tablo olarak tanımlayabiliriz. Kâr ve zarar tablosu veya faaliyet tablosu olarak da bilinmektedir. Bir şirketin ne kadar gelir elde ettiğini ve bu gelirin ne şekilde kullanıldığını gösterir. Başka bir ifadeyle, özkaynakların, harcamaların, ödemelerin ve borçların nereye gittiğini ve ne kadar para kazanıldığını gösteren bir hesap tablosudur. Ayrıca, bir şirketin finansal yapısı ve performansı hakkında bilgi veren, değerlendirme yapmayı sağlayan mali bir tablo özelliği taşır.
Gelir tablosu hazırlanma türlerine göre, rapor tipi ve hesap tipi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Hesap tipi tabloda sol tarafa giderler, sağ tarafa gelirler olmak üzere karşılıklı sütunlarda yazılmaktadır. Daha çok manuel yani el ile hazırlan hesaplamalarda kullanılmaktadır.
Rapor tipi tablo ise dijital platformlarda hazırlanmaktadır. Gelir ve giderler alt alta yazılmakta ve net rakam en sonda değerlendirilmektedir.
Kalemler, şirketin gelirlerini ve giderlerini belirtmek için kullanılan birbirinden farklı kategorilere ayrılmaktadır. Bunlar, satış geliri, satın alma giderleri, faaliyet giderleri, finansal giderler, vergi giderleri, diğer gelirler ve diğer giderler olarak sınıflandırılmaktadır. İşletmenin büyüklüğüne ve ticaret hacmine göre ise bu listenin uzaması mümkündür.
Gelir tabloları, bir firma veya bir kişinin gelirlerini, giderlerini ve sonuç olarak elde edilen net kârını gösterir. Aynı zamanda, gelir ve giderlerinin ne zaman ve nereden geldiğini gösterir.
Gelir tablosunu hazırlamak için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
Gelir sağlayan tüm kaynakları belirleyin. Bunlar, satışlar, kiralama gelirleri, ücretler, ürün satışı gibi nakit akışları olabilir.
Giderleri, satın alınan malzemeler, çalışanların ücretleri, sigorta primleri ve diğer masraflar gibi nakit akışları olarak belirleyin.
Gelirleri ve giderleri toplayarak net kârınızı hesaplayın.
Gelir tablonuzu oluşturmak için girdiğiniz verileri kullanarak raporu oluşturun. Raporunuz, gelirlerinizi, giderlerinizi ve sonuç olarak elde edilen net kârınızı göstermelidir.
İlgili İçerik: KOBİ’ler için Operasyonel Maliyetleri Azaltma Yolları
Kübra Taşcı