Girişimcilik yolculuğu genellikle engeller ve zorluklarla doludur, ancak başarının ödülleri çok büyüktür. Karşılaşabileceğiniz olası engelleri tanımak ve bunların üstesinden gelmek için stratejiler geliştirmek önemlidir. Bu blogda, finansal konulardan pazarlama stratejilerine ve daha fazlasına kadar girişimcilik yolculuğunun önündeki çeşitli engelleri ve çözümleri keşfedeceğiz ve girişimcilere başarıya giden yollarında yardımcı olacak rehberlik sağlayacağız.
Girişimcilerin en sık karşılaştığı engellerden biri finansman eksikliğidir. Bir iş kurmak veya büyütmek için sermaye elde etmek, girişimciler için büyük bir mali engel olabilmektedir. Küçük işletme sahipleri, faaliyetlerini yürütmek veya gerekli ekipman ve malzemeleri satın almak için yeterli paraya sahip olmayabilmektedir. Mevcut fonların eksikliği girişimin büyümesini engelleyebileceğinden, bu durum başarıya giden yolu zorlaştırabilmektedir.
Girişimciler, devlet tarafından verilen destekler, melek yatırımcılar ve kitle fonlaması gibi alternatifler aracılığı ile alabileceği finansman kaynaklarından yararlanabilmektedir.
Girişimciler genellikle pazarlama, muhasebe ve yasal konular gibi belirli alanlarda deneyimsizdir. Bilgi eksikliği maliyetli hatalara veya kaçırılan fırsatlara yol açabileceğinden, bu iş yolculuğunda engel oluşturabilmektedir.
Deneyim, girişimcilerin satın alabileceği bir şey değildir. Ancak, gerekli görevleri yerine getirmesi ve sağlıklı kararlar alması için deneyimli insanları işe almak gerekmektedir. Buna ek olarak, girişimcilerin karar vermeden önce çevre analizi yapması girişimciliğin önündeki engel olan tecrübe eksikliğini aşmasına yardımcı olabilmektedir.
Yeni bir iş kurmanın getirdiği risklerin yüksek olması ve sonuçların net olarak bilinmemesi girişimcilerde başarısızlık korkusunun oluşmasına neden olmaktadır. “Bu fikir işe yarayacak mı?” “Doğru ilerliyor muyum?” “Kazancım olacak mı?” gibi sorular girişimcilerin kendisine güvenmesini engellemektedir. Bu, beraberinde başarısızlık korkusunu yaratmaktadır.
Başarısızlık korkusunu yenmek için önemli olan girişimcinin zihnindeki bu korkuyu proaktif olarak nasıl yeneceğini öğrenmesi ve korkunun kendisini ele geçirmesine izin vermemesidir. Korkuyu proaktif olarak yönetmek için profesyonellerden tavsiye almak girişimcilik yolculuğu için çok önemli olabilmektedir. Daha önce bir işletme kurmuş ve başarılı olmuş kişilerden tavsiye almak, onların deneyimlerini dinlemek ve yaptığı hataları öğrenmek bu yolda girişimcinin önünü aydınlatacaktır.
Girişimciler, devlete ait yasal düzenlemeler, vergiler gibi konularda tecrübesiz olabilmektedir. Bu, iş faaliyetlerini düzenlemelere uygun yürütememe, daha maliyetli olması gibi sorunlar yaratabilmektedir.
Girişimciler, bir mali müşavir veya muhasebeci ile çalışarak iş faaliyetlerini yasal düzenlemelere uygun bir şekilde yürütebilmektedir.
İlgili İçerik: KOBİ Finansman Destekleri Nelerdir?
Kübra Taşcı