İçindekiler
İş hayatında, riskler kaçınılmazdır ve tüm işletmelerin çeşitli sebeplerden dolayı zarar görme ihtimali vardır. KOBİ’lerin uğradıkları zararları tazmin etmelerini veya daha az etkilenmelerini sağlayan, iş süreçlerinde olası kayıpları önleyen birçok sigorta türleri bulunmaktadır. Bu sigortalar, KOBİ’lerin faaliyet alanlarını göz önünde bulundurarak uygun teminatlar sunmaktadır. Bu sebeple, KOBİ’lerin işini güvence altına alması için yaptırması gereken sigorta çeşitlerini bir araya getirdik.
KOBİ‘ler, risklerden korunmak için birçok farklı strateji kullanabilirler. Bunlar arasında risk yönetimi, düzenli gelir ve giderlerin denetlenmesi, stratejik planlama, çevresel etkilerin dikkate alınması, kurumsal sorumluluk ve etik politikalarının geliştirilmesi, uygun sigorta kapsamının yapılması sayılabilir.
KOBİ’ler, risklerden korunmak için şu önlemleri alabilirler:
KOBİ’lerin en sık karşılaştığı sorunlardan bir tanesi hırsızlık olaylarının yaşanmasıdır. Alarm sistemi kurulumu, kamera yerleştirilmesi ve özel güvenlik görevlisi çalıştırılması gibi önlemler alınsa da bazı durumlarda alınan bu önlemler yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple işletmeler, herhangi bir hırsızlık vakasında kayıpla karşılaşmamak ve bu tarz sorunların önüne geçebilmek için hırsızlık sigortası yaptırmalıdır. Hırsızlık sigortası, işletmelerin ürünlerin, malzemelerin veya paraların çalınması riskine karşı güvence altına alarak işletmelerin hırsızlık olayından en az zararla çıkmasını sağlamaktadır.
Türkiye’nin coğrafi konumu sebebiyle zaman zaman deprem, sel, toprak kayması ve sel gibi doğal afetler yaşanmaktadır. Bu sebeple, KOBİ’ler doğal afetler sonucu maddi kayıplara uğrama konusunda önemli bir risk altındadır. Bir doğal afet sigortası, işletmelerin doğal afet sebebiyle aldığı maddi zararı karşılayarak iş süreçlerine devam etmelerini sağlamaktadır.
İşletmeler trafik kazaları nedeniyle beklenmedik maliyetlerle karşı karşıya kalabilmektedir. Bu durum lojistik süreçleri olumsuz etkileyeceğinden iş süreçlerinin aksamasına ve daha ciddi finansal kayıpların yaşanmasına neden olur. Ayrıca, kaza sonucu yaralanmış olabilecek üçüncü kişiler için d trafik kazası teminatı alınmaktadır. Bu nedenle, tüm ilgili taraflar trafik kazalarından kaynaklanan beklenmeyen maliyetlerden korunmaktadır. Trafik sigortası, KOBİ’lerin olası bi trafik kazası için önceden tedbir almalarını sağlamaktadır. Trafik sigortası kriterleri, iş süreçlerinin geçekleşmesi için kullanılan araç tipine bağlı olarak belirlenmelidir.
İş hayatında, çalışanların çalışma saatleri içerisinde geçirdiği herhangi bir kazanın hukuki sorumluluğu şirkete ait olmaktadır. Yaşanan bu iş kazalarının sonucunda çalışanlar veya hak sahipleri işletmeden bir tazminat talep etmektedir. İşveren sorumluluk sigortası, çalışanların yaralanma veya ölüm nedeniyle yasal olarak tazmin edilme ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bir başka ifadeyle, bu sigorta ile işverenin SGK veya BAĞ-KUR’a bağlı olarak çalışanların veya hak sahiplerinin talep ettiği tazminatı karşılamaktadır. Olası bir durumda, işverene açılan davalarda mahkeme masrafları da bu sigorta ile karşılanmaktadır. Bu noktada işveren sorumluluk sigortası KOBİ’lerin kendilerini güvence altına almalarını sağlamaktadır.
İşletmeler, zaman zaman satışını gerçekleştirdiği ürünün veya verdiği hizmetin karşılığını alamayarak tahsilat sorunları yaşamaktadır. Bu sorunlar, KOBİ’lerin iş süreçlerini olumsuz yönde etkileyerek finansal anlamda zor süreç geçirmelerine sebep olmaktadır. Ekonomide önemli bir yere sahip olan KOBİ’leri desteklemek amacıyla devletin sağladığı krediler bulunmaktadır. Ticari Alacak Sigortası bu desteklerden biridir. Bu sigorta ile KOBİ’ler tahsilatını gerçekleştiremediği alacağına ait teminat tutarının %90’ını alabilmektedir.
Şuna da göz atabilirsiniz:
KOBİ Finansman Destekleri Nelerdir?
Kübra Taşcı