Vergi Muafiyetinden Kimler Yararlanabilir_

Vergi Muafiyetinden Kimler Yararlanabilir?

Vergi muafiyeti, Türkiye’de belirli kişi veya gruplara belirli koşullar altında belirli vergi avantajları sağlamak için kullanılan bir kavramdır. Vergi Muafiyeti, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan, belirli kişi veya gruplara belirli koşullar altında belirli vergi avantajları sağlamak için kullanılan bir kavramdır. Bu muafiyetlerin çerçevesini ve bunlardan kimlerin yararlanabileceğini anlamak önemlidir. Bu blog gönderimizde, Türkiye’de Vergi Muafiyetinin temellerini, kapsadığı vergi türlerini ve bundan kimlerin yararlanabileceğini keşfedeceğiz.

Vergi Muafiyeti Nedir?

Basit bir ifadeyle vergi muafiyeti, bir bireyin veya bir grup vergi mükellefinin gelir veya faaliyetleri üzerinden vergi ödemekten muaf tutulmasına izin veren bir hükümdür. Muafiyet, verginin türüne ve Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümlerine göre kısmen veya tamamen olabilmektedir.

Vergi Muafiyeti Kapsamına Giren Vergi Türleri Nelerdir?

Türkiye’de farklı vergi türlerine tabi olan kişiler (emekli, girişimci, engelli, esnaf gibi) vergi muafiyetinden farklı şekillerde yararlanmaktadır. Vergi muafiyeti kapsamına giren en yaygın vergi türleri şunlardır:

  • Gelir Vergisi Muafiyeti

Gelir vergisi, birey veya işletmelerin kazandığı gelir üzerinden ödediği bir vergi türüdür. Gelir vergisi muafiyeti için özel hükümler bulunmaktadır.  Gelir vergisinden muaf olanlar aşağıdaki gibidir:

  • Bir iş yeri olmayan gezici olarak iş yapan ayakkabı veya musluk tamircisi, kalaycı, hallaç, fotoğrafçı gibi küçük sanat erbabı olanlar,
  • Evde kullanılan dikiş makinesi, mutfak robotu, ütü gibi makinelerle dokuma ürünleri, turistik eşya, tarhana, mantı, erişte gibi ürünler satanlar (dışarıda işçi çalıştırmamak şartıyla)
  • Hayvan ve hayvan arabaları, motor ve traktörler, tarım işlerinde kullanılan tekneler vasıtasıyla zaman zaman süreklilik arz etmeksizin ücret karşılığı insan veya hayvan taşıyanlar,
  • Deniz, göl, akarsu ve su yollarında 50 tona kadar motorsuz taşıma araçları işletenler,
  • Çevre, sosyal yardım, bilimsel araştırma gibi doğaya ve insanlığa katkı sağlayan çalışmalar gerçekleştiren vakıflar, gelir vergisinden muaf tutulmaktadır.

 

  • Kurumlar Vergisi

Kurumlar Vergisi, kurumların elde ettikleri kazançlar üzerinden ödedikleri bir vergidir. Türkiye’de teknoloji gibi belirli sektörlere yatırım yapan kurumlar vergi muafiyetinden yararlanabilmektedir. Ayrıca eğitim gibi belirli alanlarda katkı sağlayan kurumlar da vergi muafiyetinden yararlanabilmektedir.

  • Katma Değer Vergisi (KDV)

Katma Değer Vergisi, mal ve hizmetlere üretim ve dağıtımın her aşamasında katma değer üzerinden ödenen bir vergidir. KDV Muafiyeti için özel hükümler bulunmaktadır. Örneğin, kitap gibi belirli malların satışı KDV’den muaf tutulmaktadır.

  • Emlak Vergisi

Emlak Vergisi, gayrimenkulün değeri üzerinden ödenen bir vergidir. Engelliler, gaziler ve şehit aileleri emlak vergisinden muaf tutulmaktadır.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz;

KOBİ’lerin Ödemesi Gereken Vergiler Nelerdir?

Basit Usulde Vergilendirme Şartları Nelerdir?

e-Ticaret Vergileri Nelerdir?

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo