2023'te Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Olacak mı

2023’te Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Olacak mı?

2022 yılında asgari ücret zammının açıklanmasıyla birlikte asgari ücretin vergi muafiyeti kapsamına girdiği belirtilmiştir. Başka bir ifadeyle, gelir ve damga vergisinin asgari ücretten alınmayacağı kararı verilmişti. Ancak 2023 yılında yapılan asgari ücret artışının ardından AGİ uygulamasının yeniden uygulanıp uygulanmayacağı merak konusu oldu. Blog yazımızda “2023’te Asgari Geçim İndirimi Olacak mı?” sorusuna cevap bulabilirsiniz.

AGİ Nedir?

AGİ, 16 yaş ve üstü çalışanın medeni haline ve sahip olduğu çocuk sayısına göre değişiklik gösteren, tüm çalışanların asgari geçimini sağlayan kısmının toplam gelirinden düşürülmesiyle birlikte vergi dışı bırakılmasını ifade etmektedir. Başka bir ifadeyle, çalışana yapılan bir vergi iadesidir. AGİ, işveren tarafından işçiye devlet adına ödenmektedir ve işverenin gelir vergisinden düşülmektedir.

2023 Yılında AGİ Var mı?

Asgari Geçim İndirimi, 2008 yılında uygulamaya giren, çalışanın evli beya bekar olması, sahip olduğu çocuk sayısı gibi birçok faktöre bağlı olarak farklılık göstermekteydi. Ancak, 2022 yılında yapılan asgari ücret zammından sonra uygulama kaldırılmıştır. Bu sebeple, 2023 yılında da asgari ücret çalışanlarına AGİ verilmeyecektir.

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Kimlere Verilir?

  • Ücretleri gerçek usul kapsamında vergilendirilen gerçek kişiler,
  • Ücret gelirini yıllık beyanname yolu ile bildirenler,
  • Maaşı vergi kapsamına giren tüm çalışanlar AGİ’den yararlanabilmektedir.

Asgari Geçim İndirimi Kimlere Verilmez?

Ücretleri diğer ücretler kapsamında vergilendirilen hizmet çalışanları asgari geçim indiriminden yararlanamamaktadır. Bu kapsama giren çalışanlar aşağıdaki gibidir:

  • Kazancı basit usulde belirlenen tacirlerin yanında çalışanlar,
  • Özel inşaat sahiplerinin çalıştırdığı inşaat işçileri
  • Ücret geliri elde etmeyen gerçek kişiler
  • Dar mükellefiyet kapsamında olan ve buna göre ücret geliri elde edenler, AGİ’den yararlanamaz.

AGİ Nasıl Hesaplanır?

Asgari geçim indirimi, asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. AGİ, asgari ücretin yıllık brüt tutarına;

  • Mükellefin kendisi için %50,
  • Çalışmayan ve herhangi bir yerden gelir elde etmeyen eşi için %10,
  • Sahip olduğu her bir çocuk için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için %7.5,
  • Üçüncü çocuk için %10,
  • Dördüncü ve daha fazlası için %5’i

Olmak üzere, ücretlinin medeni hali ve çocuk sayısı dikkate alınarak hesaplanan indirim oranları uygulanmaktadır. Buna bağlı olarak, matrahın gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine karşılık gelen %15 oranı ile çarpılıp bulunan tutarın 12’ye bölünmesiyle her aya ilişkin tutar hesaplanmaktadır.

AGİ Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çalışanın medeni hali, çocuk sayısı gibi bilgilerin yer aldığı AGİ formunda beyan edilen bilgiler esas kabul edilmektedir. Bu sebeple, Asgari Geçim İndirim formunu doldurmak başvuru için yeterli olmaktadır.

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo