Bulut Depolama Nedir_ Güvenli midir_

Bulut Depolama Nedir? Güvenli midir?

Bulut depolama, genel internet veya özel ağ bağlantısı üzerinden eriştiğiniz bir bulut bilişim sağlayıcısı aracılığıyla verileri ve dosyaları İnternet’te depolamanıza olanak tanıyan çevrimiçi bir hizmettir. Bulut depolamayı kullanırken kendi sabit sürücülerinizi kontrol etmediğiniz veya hatta fiziksel olarak onlara dokunmadığınız için, bu tür bir sistemi kullanmanın birçok avantajı vardır. Blog yazımızda bulut depolama ile ilgili birçok detayı ele aldık.

Bulut Depolama Ne İşe Yarar?

Bulut depolama, şirketlerin ve tüketicilerin verilerini çevrimiçi olarak güvenli bir şekilde kaydetmesini ve yedeklemesini sağlayan bir sistemdir. Bu sayede kullanıcılar, zamandan ve mekândan bağımsız bir şekilde istediği her an verilerine erişebilmekte ve istediği kişiler ile kolay bir şekilde paylaşabilmektedir.

Bulut depolama sistemi, bir istemci bilgisayarın, akıllı telefonun veya tabletin uzak bir veri sunucusuna çevrimiçi dosya göndermesine ve almasına izin vererek çalışmaktadır. Veriler genellikle aynı anda birden fazla sunucuda depolanmaktadır. Böylece bir sunucu kapalı olsa veya veri kaybetse bile istemciler verilerine her zaman erişme imkanı vardır.

Bulut Depolama Türleri Nelerdir?

Farklı erişim modellerine göre nesne, dosya ve blok depolama olmak üzere üç ana seçenek bulunmaktadır.

  • Nesne Depolama

Büyük yapılandırılmamış dosyalardan ve ikili varlıklardan yapılandırılmış bilgi kümelerine kadar her türlü veriyi depolamanın ve almanın esnek bir nesne depolamadır. Nesne depolama, kullanıcıların biçim veya dosya boyutunda herhangi bir kısıtlama olmaksızın herhangi bir miktarda veri depolamasına ve almasına imkân tanımaktadır. Nesne depolama ham bitleri depoladığından, video ve ses içeriği gibi büyük dosyaları depolamak için kullanabilirsiniz. Ayrıca, büyük veri kümelerinin yönetimine yardımcı olmakta ve milyonlarca nesneyi tek bir ad alanında depolamanıza olanak tanımaktadır. Bu tür depolama çözümü, kolay erişim, hızlı ölçeklenebilirlik ve yüksek kullanılabilirlik, bileşenler arasında hata toleransı ve uzun dayanıklılık sunmaktadır.

  • Dosya Depolama

Dosya depolamada, tüm veriler dosyalarda saklanmaktadır. Bu dosyalar daha sonra sıralanarak dizinler, alt dizinler ve daha fazlası olmak üzere düzenli klasörlerde kurulmaktadır. Dosya depolamasında, dosya deposunda bulunan dosyaların adlandırılması, silinmesi veya ek arabirimlerin özelleştirilmesi oldukça kolaydır. Yapılandırılmamış veri dosyalarını depolamak için idealdir.

  • Blok Depolama

Blok depolamada, veriler blok adı verilen bölümlere ayrılarak fiziksel olarak dağıtılabilen bir sistemde depolanmaktadır. Her bloğun, benzeri olmayan bir tanımlayıcısı vardır. Bu sayede sistemin verileri gerektiği gibi izlemesini ve birleştirmesini sağlamaktadır.

Blok depolamada gecikme süreleri kısa, performans ise oldukça yüksektir. Bu sebeple, verilerin hızlı bir şekilde alınması ve işlenmesi gerekiyorsa, blok depolama sistemi kullanılmalıdır.

Bulut Depolama Neden Önemli?

Bulut depolama, işletmelerin dosyalarını her yerden kaydetmesine, erişmesine ve paylaşmasına ve tüm bu verileri çevrimiçi olarak güvenli bir şekilde saklamasına imkân tanımaktadır. Uygun maliyetli ve ölçeklenebilir depolama sağlamaktadır. Bu sayede veri depolamak için pahalı donanım ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca, depolama kapasitesinin bitmesi, arızalanan cihazları değiştirme, ölçek büyütme için altyapı ekleme gibi sorunları ortadan kaldırmaktadır. Bulut depolama esnektir ve talebi karşılamak için ölçeği kolayca büyütmeye veya küçültmeye ve yalnızca ihtiyaç kadar ödeme yapmaya olanak tanımaktadır.

Bulut Depolamanın İşletmelere Sağladığı Faydalar Nedir?

Büyük veri depolama ihtiyacı olan şirketlerin, veri depolama altyapısı ihtiyacını ortadan kaldıran bulut depolamanın işletmelere birçok avantaj getirmektedir. Bu avantajları aşağıda detaylı şekilde açıkladık:

  • Maliyet Verimliliği Sağlar

Bulut depolama uygun maliyetlidir, esnektir ve işletmenize maliyetten tasarruf sağlamaktadır. Verilerinizi buluta taşıyarak, veri erişimi üzerinde daha fazla kontrole sahip olabilir ve toplam sahip olma maliyetinizi azaltırsınız. Bulut depolama sayesinde donanım satın almanıza, depolama sağlamanıza ve iş büyümesinde kullanmak için ekstra sermayeye ihtiyaç duymazsınız. Ayrıca depolama kapasitesini ihtiyacınıza göre artırabilir veya azaltabilirsiniz. Performans ve saklama özelliklerini hızlı bir şekilde değiştirebilir ve kullandığınız depolama alanı için ödeme yapma imkânı bulabilirsiniz. Bu sayede şirketinize daha fazla maliyet tasarrufu sağlayabilirsiniz.

  • Çeviklik Sağlar

Bulut depolama, şirketinizin depolama performansını iyileştirme, daha fazla ölçeklenebilirlik kazandırma ve esneklik elde etme konusunda yardımcı olarak sermaye giderlerinizi azaltmanızı sağlar. Ayrıca, bulut depolama sayesinde dosyalarınız her zaman elinizde altında bulunma özelliği vardır. Bu, verilerinize herhangi bir zamanda herhangi bir yerden erişme imkânı sunarak şirketinizin çevikliğini artırır. Bu sayede, depolamanın bakımı konusunda endişelenmek yerine müşterileriniz için değer yaratmaya odaklanma imkânı sunmaktadır.

Ayrıca, bulut depolama sayesinde BT’nin ihtiyaç duyduğu tam depolama miktarı gerektiği zamanlarda ve gerektiği yerde hızlı bir şekilde sunulmaktadır.

  • İş Sürekliliği Sağlar

Bulut depolamanın sağlayıcıları, verilerinizi koruyan, güvence altına alan ve kullanılabilirliğini sağlayan iş sürekliliği çözümleri ve hizmetleri sunar. Bu depolama ile yüksek güvenlik standartları, esnek fiyatlandırma planları elde edersiniz ve ortamınız değiştikçe ölçeği büyütüp küçültebilirsiniz. Bu depolama hizmetleri, bir donanım veya işletim sistemi arızası durumunda verilerin güvenli olmasını sağlayarak, cihaz arızalarını hızlı ve verimli bir şekilde ele almak üzere tasarlanmıştır.

Bulut Depolama Güvenli mi?

Bulut depolamada, bulut ağları sürekli gözetim altındadır. Büyük bulut depolama sağlayıcıları, siber güvenlik uzmanlarıyla 24 saat çalışan özel operasyon merkezlerine sahiptir. Bu ekipler, bulut depolamanın altyapılarına yönelik dijital tehditleri sürekli olarak arar ve davetsiz misafirleri engellemek için gerekli araçlara sahiptir. Bunun da ötesinde, bulut depolamanın sağlayıcıları, uygulamalarının güvenliğini yönetmek için 7/24 çalışan yazılım ekiplerine sahiptir.

Ayrıca, bulut depolamanın şifreleme özelliği sayesinde veriler cihazdan ayrılmadan önce şifrelenmektedir. Dosyalar, sadece şifreleme işleminin tamamlanmasının ardından internet üzerinde bulut depolamaya ait alana aktarılmaktadır. Dosyalar, bulut sağlayıcının sunucusunda şifreli bir şekilde tutulmaktadır. Bu sayede, bulut depolama sağlayıcısı dahil hiç kimse dosyaların şifresini çözemez ve içeriklere erişemez.

Bunlara ek bulut depolamayı daha güvenli hale getirmek için iki faktörlü kimlik koruma ve şifreleme anahtarı kullanmak mümkündür.

  • İki Faktörlü Kimlik Doğrulama

Bulut depolama sağlayıcılarının çoğu, hesap güvenliğini sağlamak için iki faktörlü kimlik doğrulama ile koruma seçeneği sunmaktadır. Bu sayede, bulut depolamaya ait hesaba giriş yapmak için hem şifreye hem de telefona veya e-postaya gelen tek kullanım koda sahip olmak gerekmektedir.

  • Şifreleme Anahtarı

Şifreleme anahtarında ise hesabın şifresi olan şifreleme anahtarı olmadan verilere erişmenin imkânı yoktur. Hatta öyle ki anahtarın kaybolması halinde bile bulut sağlayıcı yardımcı olamaz. Bu sebeple, şifreleme anahtarının mutlaka bir yedek kopyasının olması gerekmektedir.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda bulut depolamanın güvenli olduğunu söyleyebiliriz.

Bulut Depolamanın Avantajları Nelerdir?

  • Yalnızca kullandığınız depolama alanı için ödeme yaparsınız. Bu sayede gereksiz yere depolama ücreti ödemezsiniz.
  • İstediğiniz zaman depolama alanını küçültebilir veya büyütebilirsiniz.
  • İstediğiniz zaman istediğiniz sistemden ve yerden bulut depolamanıza ulaşabilirsiniz.
  • Kullanımı oldukça kolaydır.
Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo