İçindekiler
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2022 yılında e-arşiv faturanın ciro limitleri aşağı çekilmiştir. Yeni tebliğe göre, e-arşiv faturaya geçme zorunluluğu aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen toplam fatura tutarı 5.000 TL, vergi mükellefi olanlar için ise 2.000 TL olarak belirlenmiştir. Yeni alınan kararla birlikte e-arşiv fatura sistemine geçme yükümlülüğü bulunan işletmelerin sayısı artmış ve e-arşiv faturayla ilgili detayları merak eden büyük bir kesim oluşmuştur. Blog yazı içeriğimizde en çok merak edilen konulardan biri olan “e-Arşiv Fatura Saklama Zorunluluğu ’nu ele aldık. “Bu faturalar kaç yıl süre ile saklanmalı? Nasıl saklanmalı?” gibi birçok sorunun cevabını bir araya getirdik.
e-Arşiv fatura, e-fatura mükellefi olmayan tüzel veya gerçek kişilere fatura kesilmesinin, gönderilmesinin ve saklanmasının dijital platformda yürütüldüğü bir fatura türüdür. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından standartları belirlenen ve hukuki geçerliliği olan e-arşiv faturanın elektronik olarak düzenlenmesi, dijital ortamda saklanması ve gerektiğinde elektronik olarak ibraz edilmesi zorunludur.
VUK’un 433 Sayılı Genel Tebliği’nde kanuna uygun olarak düzenlenmesi, saklanması ve kâğıt ortamında sunulması zorunlu olan faturanın elektronik ortamda düzenlenmesini sağlayan e-Arşiv uygulamasının usul ve esasları, ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafazası ve ibraz edilmesi hususları açıklanmıştır.
e-Arşiv faturalar iki nüsha şeklinde oluşturulmaktadır. Yayınlanan tebliğe göre, alıcısına kâğıt olarak gönderilen veya elektronik ortamda iletilen faturanın aslı, ilk nüshadır. İkinci nüsha ise, e-arşiv faturayı düzenleyen kişide kalan ve elektronik ortamda muhafaza edilen halidir.
e-Arşiv fatura, alıcısına kâğıt olarak verilecek ise kaşe-imza yapılması zorunludur. Aynı zamanda faturayı düzenleyen taraf, e-arşiv faturayı dijital olarak saklamak zorundadır. Başka bir ifadeyle, e-arşiv fatura düzenleyen mükellefler, dijital ortamda oluşturdukları faturayı yine dijital ortamda saklamakla yükümlüdür.
Ayrıca e-arşiv fatura mükellefleri aşağıdaki noktalara da dikkat etmelidir;
Vergi Usul Kanunu’nun 509 Sayılı Tebliğ’inde e-arşiv faturaların saklanma süresi belirlenmiştir. Kanuna göre, e-arşiv fatura kullanıcıları, elektronik olarak oluşturdukları faturaları 5 yıl boyunca dijital olarak saklamak zorundadır.
e-Arşiv Fatura Çözümü, yazılım geliştirme ve Fintech alanlarında hizmet veren MDP Group tarafından geliştirilmiş bir çözümdür.
Kübra Taşcı