e-Fatura Mükellefi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yürütmüş olduğu dijitalleşme politikalarıyla birlikte birçok şirket fatura süreçlerini zorunlu olarak dijital ortama taşıdı. e-Fatura, alıcının ve satıcının da e-fatura mükellefi olduğu durumlarda kesilen bir elektronik fatura türüyken e-arşiv fatura ise alıcının ve satıcının e-fatura mükellefi olmadığı durumlarda kesilmektedir. Bu sebeple, işletmelerin fatura kesme sürecinde kimlerin e-fatura sistemine dahil olduğunu bilmesi önemlidir. e-Fatura ile ilgili sorgulama işlemlerinin tümü Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Blog yazımızda “e-fatura mükellefi kimdir? E-fatura mükellefi sorgulama nasıl yapılır?” sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
e-Fatura Mükellefi Kimdir?
Elektronik faturanın nasıl sorgulanacağı konusuna geçmeden önce e-fatura mükellefi kimdir, öncelikle ona bir bakalım.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın her yıl düzenli olarak yayımladığı tebliğler ile e-faturaya geçiş için belirlenen ciro limitleri aşağı çekilmektedir. Son tebliğde alınan karara göre, 2020 ve 2021 yılında brüt satış cirosu 4 milyon Türk Lirası, 2022 ve takip eden hesap dönemlerinde 3 milyon Türk Lirası ve üzeri olanların e-fatura sistemine geçmesi zorunludur. Başka bir ifadeyle, cirosu belli bir miktarın üzerine çıkan işletmeler, e-fatura mükellefi olarak kabul edilmektedir.
Yine yapılan son düzenlemeler ile birlikte e-arşiv fatura zorunluluğunun şartları da değiştirilmiştir. Buna göre, aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayan kişilere düzenlenen faturaların toplam tutarı 5.000 Türk Lirası, gün içerisinde vergi mükellefi olan taraflara kesilen fatura tutarının 2.000 Türk Lirası ve üzeri olması durumunda e-arşiv faturaya geçme zorunluluğu vardır. Bu zorunluluk kapsamına girenler ise e-arşiv fatura mükellefi olarak adlandırılırlar.
e-Fatura Mükellefi Nasıl Sorgulanır?
e-Fatura mükellefi sorgulama işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait efatura.gov.tr adlı web sitesi üzerinden yapılmaktadır. Sorgulama işlemlerine geçmeden önce, sorgulamak istediğiniz faturanın e-arşiv sistemine kayıtlı olup olmadığını mutlaka teyit etmelisiniz.
Bunun ardından sisteme girişinizi yaparak e-fatura sorgulama işlerine başlayabilirsiniz. Sorgulamanızı yaparken faturayı düzenleyen mükellefe ait VKN veya TCKN bilgilerinin doğru olup olmadığını teyit etmeniz etmeli, fatura numarasını doğru girdiğinizden emin olmalısınız.
Ayrıca, faturalarda ödenecek tutar, genel tutar ve toplam tutar bölümleri bulunmaktadır. Faturayı sorgularken ödenecek tutarın kuruş haneleri ile yazılması gerekmektedir.
Son olarak, karmaşık harflerden ve sayılardan oluşan güvenlik kodunun doğru girilmesiyle birlikte sorgulama işlemi tamamlanmış olur.
Kübra Taşcı