Yürütülen ticari faaliyetlerde fatura kesilmesi zorunludur. Günümüzde her türlü işlem dijital ortamlarda yapılabilmektedir. Bu bağlamda, e-Fatura, dijital faturalar oluşturmanın, göndermenin ve saklamanın yeni ve verimli bir yoludur. Yasal bir belgedir ve kâğıt fatura yerine kullanılmaktadır. Sistem, kullanıcılarına zamandan tasarruf ve maliyet düşürme açısından birçok avantaj sunmaktadır. Ancak, iş süreçlerini her zaman hatasız bir şekilde yapmak mümkün değildir. Bazı durumlarda, eksiklikler veya hatalarla karşılaşma ihtimali vardır. Bu gibi durumlarda, e-fatura iptal seçeneğiyle gönderilmiş olan faturaların iptal edilebilmesi mümkündür. Blog yazımızda e-fatura iptaline ve detaylarına dair birçok bilgi bulabilirsiniz.
Hata ve eksiklik olması durumunda fatura iptal edilebilir. Ancak, e-fatura, kendi içerisinde temel e-fatura ve ticari e-fatura olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. e-Fatura iptal işlemleri, hangi faturanın kullanıldığına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı, e-faturanızın iptalini online olarak gerçekleştirmenizi sağlayan bir e-fatura iptal talep uygulaması sunmaktadır. İptal talebi, bu web sitesinin “e-fatura iptal talebi” sayfasından, fatura numarası ile toplam tutarın girilmesi ve ardından iptal işlemlerinin uygulanmasıyla e-fatura iptali gerçekleşmektedir.
Temel e-fatura sistemi, alıcının faturayı reddetme seçeneğinin olmadığı bir sistemdir ve alıcıya doğrudan ulaşabilmeleri için gönderici tarafından gönderilmektedir. Temel E-Fatura iptal işlemi için de alıcının onayı gerekmektedir. Bu sebeple, alıcının e-fatura iptal talebini onaylamaması durumunda e-faturanın iptal edilmesi mümkün değildir. Temel e-Fatura gönderilmiş ve iptal edilmesi isteniyorsa, alıcının bu fatura için iade e-Faturası oluşturup göndericiye iletmesi gerekmektedir. Yapılan bu işlem, her iki faturanın da birbirini mahsuplaştırması için yeterli olmaktadır. İptal edilmeyen e-faturalar ise geçerliliğini sürdürmeye devam etmektedir.
Temel e-fatura iptali için hem alıcı hem de satıcı tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı’nın iptal ve itiraz portalı üzerinden iptal ve itiraz bildirimi yapılmalıdır.
Ticari e-fatura ise, alıcının faturayı reddetme, kabul etme ve iptal etme imkanlarının bulunduğu bir sistemdir. Ticari e-faturanın iptal edilebilmesi için alıcıya 8 gün süre verilmektedir. Ticari e-Fatura düzenlenerek alıcı firmaya gönderilmiş ve iptali talep edilmişse, müşteri bu e-Faturayı 8 gün içerisinde faturayı iptal edebilmektedir. Daha sonra yeni bir e-Fatura oluşturularak müşteriye tekrar gönderilmesi gerekmektedir.
Ticari e-faturanın iptali için alıcının KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) sistemi üzerinden satıcıya mektup göndermesi gerekmektedir. Daha sonra alıcı ve satıcı faturada hata olduğunu kabul ederse fatura iptal edilmektedir.
e-Arşiv faturaları da diğer fatura türleri gibi iptal etmek mümkündür. E-Arşiv faturalar, faturanın gönderildiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde iptal edilmelidir. İptalin yapıldığı günün akşamına kadar Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmesi gerekmektedir.
7 günü aşan durumlarda, e-arşivin iptal edilmesi mümkün olmadığı için alıcının satıcıya iade faturası kesmesi gerekmektedir. İade faturası satıcıya ulaştıktan sonra yeni bir fatura düzenlenerek alıcıya gönderilebilir.
İçerik Pazarlaması Uzmanı
Gri Portal'ı ücretsiz olarak 90 gün boyunca kullanın.
Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.
Kübra Taşcı