e-Gider Pusulası Zorunluluğu Nedir_

e-Gider Pusulası Zorunluluğu Nedir?

Günümüzde teknolojinin getirmiş olduğu gelişmeler sayesinde birçok işin hızlı bir şekilde yapılması oldukça önemli bir hale gelmiştir. İş dünyasında da beklentiler bu yönde ilerlemektedir. Artık çalışanlar ve işverenler dijitalleşme sayesinde hızla yapılabilecek işlerin, manuel yöntemlerle yavaş bir şekilde yapılarak zaman kaybına yol açmasını istememektedir. e-Dönüşüm uygulamaları ile iş süreçlerinde hem güvenliğin sağlanmasını hem iş yükünün hafiflemesi hedeflemektedir. Bu bağlamda, ortaya çıkan uygulamalardan biri e-Gider Pusulası ‘dır. Yazı içeriğimizde vergi mükellefi olanlar ve olmayanlar arasında düzenlenen bu e-belgeyi “e-Gider Pusulası Nedir? e-Gider Pusulası Zorunluluğu Nedir?” gibi sorular altında birçok yönüyle birlikte inceleyeceğiz.

e-Gider Pusulası Nedir?

Vergi mükellefi olmayanlardan alınan mal ya da hizmetleri ispat edebilmek amacıyla mükellefler tarafından oluşturulan belgeye gider pusulası adı verilmektedir. Aynı zamanda gider pusulası, tüketiciye satılan bir ürünün iade edilmesi durumunda da düzenlenmektedir. e-Gider pusulası ise, pusulaların elektronik ortamda oluşturulmasını sağlayan bir sistemdir. e-Gider Pusulası, kâğıt gider pusulasının elektronik versiyonu olduğu için aynı göre ve aynı hukuki niteliklere sahiptir.

e-Gider Pusulası Zorunlu mu?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı inceleme ve analiz sonuçlarında, riskli ya da vergi uyum düzeyini yetersiz bulduğu mükelleflere yazılı bir bildirim yaparak e-Gider Pusulası sistemine geçişlerini faaliyet, ciro, sektör ve tutar gözetmeksizin zorunlu tutmaktadır.

e-Gider Pusulasına Geçiş Süresi Ne Zamana Kadar?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik gider pusulası sistemine dahil olması gereken mükelleflerin, Başkanlığın belirlemiş olduğu süre içerisinde sisteme geçişlerini tamamlamaları gerekmektedir. Başkanlık tarafından verilen bu süre 3 aydır. Bu sebeple, mükelleflerin, bildirim yapıldıktan sonra 3 ay içerisinde sisteme dahil olma zorunluluğu bulunmaktadır.

e-Gider Pusulası Nasıl Düzenlenir?

Elektronik ortamda hazırlanan gider pusulasının en bir çıktısı mutlaka alınması ve alınan çıktıyı hem satıcı hem alıcı ıslak imza ile imzalamalıdır. Gider pusulasını düzenleyen tarafın belgeyi kâğıt olarak saklaması ve gerektiği takdirde ibraz etmesi gerekmektedir. Belge alıcıya ise kâğıt olarak veya elektronik olarak gönderilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, eğer belge alıcıya kâğıt olarak verilecekse, her iki tarafın belgeyi ıslak imza ile imzalaması gerekmektedir.

Gider pusulaları, mal veya hizmetin teslimatından itibaren 7 gün içerisinde düzenlenmelidir. Bu süre zarfında düzenlenmeyen belge geçerliliğini yitirerek hiç düzenlenmemiş sayılmaktadır.

e-Gider Pusulasının Avantajları Nelerdir?

  • Gider pusulalarınızı hızlı bir şekilde hazırlayacağınız için zamandan tasarruf edersiniz.
  • Kâğıt, baskı, kartuş ve arşivleme süreçleri ortadan kalkacağı için paradan tasarruf sağlarsınız.
  • Verileriniz dijital ortamda saklanacağı için kaybolma riskini ortadan kaldırırsınız.
  • İnsan kaynaklı oluşabilecek hatalar minimum seviyeye iner.
  • İstediğiniz e-gider pusulasına kolay bir şekilde erişebilirsiniz.
  • Kâğıt tüketiminiz azalacağı için çevreye katkı sağlarsınız.
Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo