e-İmza ile Mali Mühür Arasındaki Fark Nedir?

e-İmza ile Mali Mühür Arasındaki Fark Nedir?

e-İmza ile mali mühür, internet ortamında düzenlenen belgeleri doğrulamak amacıyla kullanılan elektronik imzalardır. Bu iki araç, elektronik kimlik doğrulama araçlarıdır. Birbirine çok benzer görünse de aralarında bazı farklılıklar vardır. e-İmza ile mali mühür ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların cevapları için yazının devamını okuyabilirsiniz.

e-İmza Nedir?

E-imzalar, kullanıcının kimliğini doğrulamak, veri bütünlüğünü sağlamak ve bilgilerin gizliliğini sağlamak için kullanılabilen dijital imza biçimleridir. Firmalara değil gerçek şahıslara verilmektedir. Kişinin ıslak imzasından farklı olarak elektronik ortamda belgelere eklenmesi ve verilmesi gereken bir imzadır. Verilerin izinsiz değiştirilmesini, silinmesini ve ekleme yapılmasını önleyerek veri bütünlüğünü sağlamaktadır.

e-İmza Ne İşe Yarar?

Elektronik imza, çevrimiçi dokümanların veya epostaların kimliğinin doğrulanmasını sağlamak için kullanılan bir yöntemdir. Tarafların çevrimiçi olarak tüm işlemlerini güvenli bir şekilde yürütebilmesi için önemlidir.

Mali Mühür Nedir?

e-Dönüşüm uygulamaları olan e-Fatura belgeleri ve diğer elektronik belgelerin bütünlüğünü korur. Bu özelliği sayesinde elektronik ortamda oluşturulan ve sistem içerisinde alıcıya iletilen tüm dijital belgelerin güvenliğini sağlar. Sadece güvenlik amaçlı değil, sisteme kayıtlı firmaların kimlik tespiti için de mali mühür istenmektedir. Dijital ortamda kullanılan kurumsal kaşe niteliğine sahiptir.

Mali Mühür Ne İşe Yarar?

Mali mühür, belgelerin geçerliliğini kanıtlamak veya güvenlik için kullanılan bir çeşit baskıdır. Basılan mühür, güvenlik amaçlı olarak bir belgeyi imzalayan kişinin yetkili bir makam tarafından kontrol edildiğini gösterir. Mali mühür, dolandırıcılık ve sahtecilik olasılığını azaltmak için kullanılır. Ayrıca, mali mühür bulunan belgelerin içeriği değiştirilmesi veya değiştirilmeye çalışılması imkansızdır.

e-İmza ile Mali Mühür Aynı mı?

Mali mühür ve e-imza sıklıkla birbirine karıştırılan iki elektronik araçtır.

  • Mali mühür firmalara verilmektedir ve firma kaşesinin elektronik versiyonu niteliğinedir.
  • e-İmza gerçek kişilere aittir ve bir kişinin matbu bir belgeye attığı ıslak imzasının dijital bir versiyonu olarak ifade edilmektedir.
  • Şahıs firmaları, e-fatura düzenlemek için e-imzayı kullanabilmektedir.
  • Mali mühür, firmaların e-fatura ve diğer e-belge sistemlerini imzalayabilmeleri için zorunludur.
  • Eimza, mali mühürün yerini alamaz; ancak, daha kolay anlaşmalar yapılması ve daha hızlı iş süreçleri oluşturulmasını sağlar.
Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo