Finansal Öngörü Nedir_

Finansal Öngörü Nedir?

Finansal öngörü, gerçekleşecek olan yatırımın genel taslağını belirlemek için kullanıldığından dolayı bir iş planı ortaya koyarken büyük bir öneme sahiptir. Bu blog gönderisinde finansal öngörü ile ilgili bilgileri bir araya getiriyoruz.

Finansal Öngörü Tanım

Finansal öngörü, ileri görüşlü bir zihniyet içeren bir karar verme yaklaşımıdır. Gelecekteki finansal performans ve stratejiler hakkında tahminler yapmak için veri ve analitiği kullanmaktadır. Ayrıca mevcut ortamı, olası riskleri, fırsatları ve beklenmeyen olayların meydana gelme olasılığını hesaplamayı gerektirmektedir. Finansal öngörü, işletmelere sağlam kararlar almak ve rekabette önde olmak için ihtiyaç duydukları içgörüyü sağlamaktadır. Aynı zamanda işletmenin faaliyetlerine devam edebilmesi için gerekli olan sermayenin yanı sıra yatırımcılara ihtiyaç duyulduğunda yatırımcıların kararlarını etkileyecek bir faktördür. Bu sebeple, bir işletmenin kuruluş aşamasında iş planının temelini oluşturmaktadır.

Finansal Öngörünün Amacı Nedir?

Finansal öngörünün temel amacı, geçmiş performans ve mevcut ekonomik koşullara dayalı olarak bir şirketin gelecekteki finansal performansının bir tahminini sağlamaktır. Ayrıca, satışlar, maliyetler, harcamalar ve nakit akışı gibi çeşitli finansal göstergeleri analiz ederek bir şirketin genel finansal sağlığını ve istikrarını değerlendirmek için kullanılan bir araçtır Finansal tahmin, işletmelerin daha etkili planlama yapmasına, değişen piyasaları önceden tahmin etmesine ve yatırımlar, sermaye yapısı ve risk yönetimi hakkında daha iyi kararlar almasına imkân tanımaktadır.

Finansal Öngörü Tabloları Nelerdir?

Gelir tablosu, nakit akışı tablosu ve bilançolar, finansal öngörülerin oluşmasında dikkat edilmesi gereken tablolardır. Yeni kurulan işletmelerde bu tablolar, iş hedeflerinin gerçekleştirilebilirliğini göstermektedir. Bu sebeple hem işletmenin faaliyetlerini yürütmesi hem de yatırımcı çekmesi için öngörülerin sağlam olması gerekmektedir. Finansal öngörüler, 3 yıllık dönemler için hazırlanmaktadır.

Finansal Öngörüler Neden 3 Yıllıktır?

3 yıllık bir öngörüler, işletme ile ilgili birçok bilgi vermektedir:

  • İşletmelerin hedeflerinin uzun vadeli bir plana uyup uymadığını,
  • Hedeflenen büyümenin yönetim becerileri kapsamında olup olmadığını,
  • Satış veya brüt kar projeksiyonlarını karşılayamamanın veya aşmanın etkileri hakkında bazı yargılarda bulunup bulunamayacağını göstermektedir.
  • Aynı zamanda, yatırımcıların, işletmenin yeterli ve doğru kaynak talep edip etmediğini anlamalarını sağlamaktadır.

Finansal Öngörü Tablolarına Nasıl Başlanır?

Yatırımcılar, işletmenin uzun vadeli hedefleri için sağlam bir temele sahip olup olmadığını görmek için gelir tablosu, nakit akışı tablosu ve bilanço tablolarının tamamlanmasını istemektedir. Bu sebeple, finansal tahmin adımlarının gerçekleşmesi için bu tabloların oluşturulması gerekmektedir.

  • Gelir Tablosu Oluşturmak

Finansal tahmin hazırlamanın ilk adımı gelir modelinin belirlenmesidir. Bu aşamada, aşağıdaki sorulara yanıt vermeniz gerekmektedir.

  • Satacağınız ürün veya hizmet nedir?
  • Ürün veya hizmet hangi fiyattan müşteriye sunulacak?
  • Ürün veya hizmet ne zaman satışa çıkacak?
  • Hedeflenen satış miktarı nedir?
  • Müşteriler ödemeyi nasıl yapacak?

Yukarıdaki soruları cevaplarken aylık giderlerinizi de hesaplamalı ve giderlerinizi gelir tablonuza eklemeniz gerekmektedir. Söz konusu giderler, satış maliyetleri, faaliyet giderleri, finansman giderleri ve diğer tüm giderleri içermektedir. Bu aşamada giderlerinizi sabit ve değişken olmak üzere ikiye ayırabilirsiniz.

Sabit Giderler, faturalar, kira, kargo, teknoloji, personel giderleri gibi giderleri kapsamaktadır. Değişken Giderler, paketleme, müşteri hizmetleri, hammadde gibi giderlerdir.

  • Nakit Akış Tablosu Oluşturmak

Nakit akışı tablosu, bir işletmeye giren ve çıkan nakit akışını takip etmeyi sağlamaktadır. Bu tablo sayesinde, nakit giriş ve çıkışını, kullanılan kaynakları, kaynakların kullanım yerini ve ne zaman kullanıldığını görmenizi sağlamaktadır. Bu sayede, belirli dönemlerde ihtiyaç duyduğunuz finansmanı ve nerede müdahale edilmesi gerektiğini anlayabilirsiniz.

  • Bilanço Oluşturmak

Bilanço, bir işletmenin mali durumunu göstermek için kullanılan bir mali tablodur. Diğer bir ifadeyle bilanço, bir işletmenin varlıklarını, bu varlıklara kaynak sağlayan üçüncü kişilerin alacaklarını, malik ve ortaklarının haklarını göstermektedir.

Bu tabloda işletmenizin varlık ve yükümlülüklerinin toplam değerleri, varlıkların ve özkaynakların ayrı ayrı kullanımına ilişkin borçların toplam değeri ve bunlar üzerinden elde edilen net kar veya zararın değeri yer almaktadır. Böylece işletmenizin finansal durumunu incelemek ve analiz etmek mümkün hale gelmektedir.

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo