Finansal Verimlilik Nedir_ Nasıl Artırılır_

Finansal Verimlilik Nedir? Nasıl Artırılır?

İşletmeler ve finansal liderler, organizasyonlarında verimliliği artırmaya çalışırlar, böylece modern operasyonlar yoluyla şirketin tasarruf etmesine yardımcı olabilirler. İşletmeler verimli bir şekilde çalıştığında, maliyetleri azaltabilir ve paradan tasarruf edebilirler. Bu iyileştirilmiş verimlilik aynı zamanda finansal liderlerin performans göstermeleri için bu kadar çok baskı altına girmesinin bir nedenidir. Finansal liderler, bir kuruluşun kârlılığı üzerinde büyük etkisi olabilecek kaynaklar ve üretim hakkında sürekli olarak hızlı kararlar vermelidir. Bu blog yazısında, işletmenizin finansal verimliliğini artırmak için neler yapabileceğinize değiniyoruz.

Finansal Verimlilik Neyi İfade Eder?

Verimlilik, iş dünyasının en önemli kavramlarından biridir. Bir şirket ne kadar gelir elde ederse etsin, bu geliri kara dönüştürmekte verimli değilse, uzun süre var olmayacaktır. Finansal verimlilik, bir şirketin ürün geliştirme, satış ve pazarlamadan gelen harcamaları gelire dönüştürmede ne kadar başarılı olduğunun büyük resmi bir ölçüsüdür.

Finansal verimliliğinizi artırmanın anahtarı, sayıları anlamakta yatar. Bunu yapmanın en iyi yolu, mevcut mali performansınızı önceki yıllarla karşılaştırmaktır.

Finansal Verimliliğinizi Nasıl Artırırsınız?

Sürdürülebilir, karlı bir iş yaratma isteği, maliyetleri düşürmeye ve kârı maksimize etmeye odaklanma eğilimindedir. Mali açıdan en verimli olan şirketler, maliyetleri mümkün olduğu kadar en aza indirirken operasyonel işlevlerin üretkenliğini en üst düzeye çıkarmanın yollarını bulur.

Finansal verimliliğinizi artırmak için, müşteri iletişimlerinden işinizi yönlendiren günlük araçlara ve süreçlere kadar işinizin her yönünü optimize etme fırsatları bulmanız gerekir. Aşağıdaki önerilerle finansal verimliliğinizi artırmaya başlayabilirsiniz.

  • Finans ve Kuruluşun Geri Kalanı Arasındaki İş Birliğini Geliştirin

İşbirliğini geliştirmek, işletmenizde ortak bir dil bulmayı gerektirir. Finansman, optimum, sürdürülebilir büyüme için işletme sermayesi ve bütçenin orada olmasını sağlamak için sayıları ayırmalı ve departman ve üst düzey yöneticilerle görüşmeler yapmalıdır.

  • Senaryo Analizini Daha Çevik Bir Hale Getirin

Finans departmanında, farklı senaryoları sürekli analiz etmek için finansal modelleri güncellemek için zaman kısıtlı olabilir. Bu sebeple, en kötü ve en iyi durumu içeren güçlü senaryolar modelleri oluşturmak gerekir.

Farklı departmanların liderleri ile iş birliği yapmak, doğru modeller oluşturmak için fayda sağlar. Ancak finans departmanının, her duruma tutarlı bir senaryo oluşturmak için birden fazla kaynaktan ve sistemden verilere sahip olması gerekir. Böylece, senaryo analizlerini daha verimli hale getirebilir, stratejik kararların yaratacağı sonuçlar hakkında daha fazla öngörü elde edebilir ve daha fazla finansal verimliliğe yol açan kararlar verebilirsiniz.

  • Pazarlamada Veriye Dayalı Yaklaşımı Kolaylaştırın

Pazarlama, planlaması en zor iş alanlarından biridir. Ancak şirketlerin büyümesine yardımcı olmada önemli bir rol oynar.

Sürekli değişen kampanyalar ve promosyonlar nedeniyle, pazarlama faaliyetlerinin gelirle nasıl ilişkili olduğu konusunda çok fazla belirsizlik oluşur.

Pazarlama çabalarına ne kadar para harcamanız gerektiğini bilmek, markanızın başarısının anahtarıdır. Reklamlara ne kadar harcamanız gerekiyor? Kısa vadede en çok hangi pazarlama araçları fayda sağlıyor? Bunları gerçekleştirmenin maliyetleri nedir? gibi soruların cevaplarını bulmak gerekir. Belirli veriler, hangi kampanyaların kazanıp hangilerinin kaybettiğine ışık tutabilir. Pazarlamada neyin işe yaradığını ve neyin yaramadığını ne kadar iyi anlarsanız, finansal verimliliği artırmak o kadar kolay olur.

  • Tahsilatları İyileştirin

Şirket ciro oranı, tahsilat süreçlerinin ne kadar verimli yürütüldüğüne dair çoğu bilgiyi verir. Düşük ciro, müşterilerin ödemelerini geç yaptığını gösterir. Tahsilat süreçlerini iyileştirmek, nakit akışına zarar veren gecikmelerin önüne geçerek finansal verimliliği artırır.

Tahsilat süreçlerini hızlandırmak için belirli tarihlerde müşterilere otomatik hatırlatma mailleri gönderebilir ve finansal verilerinizi otomatikleştirebilirsiniz.

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo