GİB Yeni İmzalama Aracı Nedir_ (1)

GİB Yeni İmzalama Aracı Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı, e-belge Uygulamaları ve Portal Uygulamalarında sisteme giriş, başvuru ve fatura onaylama/iptal etme gibi işlemlerin daha hızlı ve kolay yapılması için Java uygulaması gerektirmeden imzalama işlemi yapmayı sağlayan yeni imzalama aracı geliştirmiştir. Bu blog gönderisinde, yeni imzalama aracının kullanımına ilişkin mükelleflerin ihtiyaç duyacağı bilgiler, yeni imzalama aracının kurulumu ve uygulamalara giriş için gerekli adımlar yer almaktadır.

GİB Yeni İmzalama Aracı Kurulumu Nasıl Yapılır?

GİB Yeni İmzalama Aracını kurmadan önce mükelleflerin KamuSM Sürücü’nün 6.4.1 veya bir sonraki sürümde olduğuna dikkat etmesi gerekmektedir. Buna ek olarak, Visual C++ Redistributable ve NET Framework 4.7.2 veya bir sonraki sürümlerine ait güncellemeleri yapmaları gerekmektedir.

Ardından GİB İmza Aracı kurulumunun başlatılması gerekmektedir. ebelge.giv.gov.tr internet sitesi üzerinden zip şeklinde olan kurulum dosyasının indirilmesiyle kurulum süreci başlamaktadır. Zip dosyası indirildikten sonra içinde bulunan dosyalardan setup.exe dosyasına çift tıklanarak çalıştırılması gerekmektedir.

Bu noktada, imzala aracının çalışması için gerekli olan Visual C++ Redistributable ve .Net Framework’un eksik olması durumunda bunlar indirilerek kuruluma devam edilmektedir.

Kurulumun sonunda, bilgisayar otomatik olarak yeniden başlatılmaktadır. Bu yüzden, çalışmalarda veri kaybının olmaması için tüm çalışmaların kurulum öncesi kaydedilmesi gerekmektedir.

Kurulum esnasında ekrana gelen bilgilendirme alanlarında sürekli “ileri” butonuna basarak kurulum tamamlanmalıdır. Kurulum bittikten sonra GİB e-imza aracı masaüstüne gelmektedir. Bundan sonrasında imzalama aracı kullanıma hazır olmaktadır.

Yeni İmzalama Aracı ile e-Fatura Portalı, e-Defter Portalı, e-Bilet Portalı, e-Arşiv Portalı ve e-Fatura İptal / İtiraz Portalına giriş yapılabilmektedir. Şimdi en sık kullanılan e-dönüşüm uygulamalarından olan e-fatura, e-arşiv ve e-defter portalına giriş adımlarının nasıl yapıldığına bir bakalım.

GİB e-Defter Uygulaması Giriş Adımları

Öncelikle, GİB e-Defter uygulamasına giriş yapabilmek için GİB’in yayımlamış olduğu yeni exe’nin kurulu olması gerekmektedir. Bu aşama tamamlandıysa giriş adımları aşağıdaki gibidir:

  • e-Defter sistemine https://uyg.edefter.gov.tr/edefter/ adresi üzerinden imzalı paket işlemleri için giriş yapılmalıdır.
  • Elektronik imzanın uygulama üzerinde kullanılabilmesi için “Başla” butonuna basılmalıdır.
  • Giriş ekranında yer alan “Akıllı kartınızın işlemcisi” bölümünde uygun olan seçim yapılmalıdır.
  • “Akıllı kart şifreniz” bölümünse ise şifre girilmeli ve “Tamam” butonu tıklanmalıdır.
  • Mükellefin, e-defter sistemine giriş yapabilmesi için “e-Defter portalına girmek istiyorum” ifadesi ile Sunucu Saat’inin ve Oturum Kodu bilgilerini onaylaması gerekmektedir. Bunun için ise “imzala” butonuna basılmalıdır.
  • Bu işlemlerin ardından e-defter sistemine imzalı paket işlemleri için giriş yapılabilmektedir.

GİB e-Arşiv Uygulaması Giriş Adımları

e-Arşiv sistemine giriş yapmak için e-defter uygulamasında olduğu gibi öncelikle GİB’in yayımladığı yeni exe’nin kurulması gerekmektedir. Bunun ardından giriş adımları aşağıdaki gibidir:

  • e-Arşiv sistemine https://earsivportal.efatura.gov.tr/ adresi üzerinden giriş yapılmalıdır.
  • Giriş ekranında yer alan “Akıllı kartınızın işlemcisi” bölümünde uygun olan seçim yapılmalıdır.
  • “Akıllı kart şifreniz” bölümünse ise şifre girilmeli ve ardından “Giriş Yap” butonu tıklanmalıdır.
  • Bilgilerin onaylanmasının ardından e-Arşiv Portal ekranı açılmaktadır.
  • Uygulama üzerinden hazırlanan faturaların yer aldığı “Düzenlenenler” alanından söz konusu faturayı seçilmeli ve “Onay” butonuna tıklanmalıdır.
  • Bu aşamadan sonra ekrana Elektronik İmza Uygulaması Sertifika bilgisi altında yer alan PIN alanına mali mühür şifresiyle giriş yapılmalıdır. Giriş yapıldıktan sonra “İmzala” butonunu tıklayarak imzalama aracı ile e-arşiv fatura onaylama işlemi tamamlanmış olur.

GİB e-Fatura Uygulaması Giriş Adımları

e-Fatura Portal sistemine giriş yapabilmek için de exe’nin kurulu olması gerekmektedir. Giriş adımları e-arşiv portal gibi ilerlemektedir. Tek farkı e-fatura sistemine https://portal.efatura.gov.tr/efatura/ adresi üzerinden giriş yapılmaktadır.

 

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo