İçindekiler
Girişim sermayesi, özgün bir fikre sahip girişimci adaylarının projeyi gerçekleştirmek için ilgili kuruluşa sundukları finansal sermayedir. Bu konu, yeterli finansal gücü olmayan girişimci adayları için çok değerli ve önemli bir hale geliyor.
Bir çok girişimci adaylarının aklında, girişim sermayesi nedir, girişim sermayesi nasıl alınır ve girişim sermayesi kimlerden alınır gibi sorular gibi sorular bulunuyor. Bu yazımızda genel hatlarıyla sizlere girişim sermayesini açıklayacağız.
Girişim sermayesi, değerli bir proje fikrine, sunduğunuz yatırım kuruluşunun veya kişilerin size sağladığı finansal güçtür. Çok değerli bir fikrinizin olduğunu varsayalım. Eğer bunu gerçekleştirecek bir bir finansal gücünüz yoksa, girişim sermayesine ihtiyacınız var demektir.
Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, girişim sermayesi tahmini bir bütçeden oluşmamalıdır. Bunun sebebi, başlangıçta alacağınız girişim sermayesinin bir diğer adıyla finansal yatırımın muhasebe eşliğinde takibinin yapılmasıdır. Bununla birlikte, size verilen sermayenin üstüne çıktığınız takdirde aştığınız miktarı sizin karşılamanız gerekebilir.
Girişim sermayesi almak kolay görünse de, insanların proje fikrinize talip olması için inovatif ve kreatif bir yol izlemeniz gerekir. Bunu hazırladığınız bir sunum içinde, yol haritası (road map), kişisel tanıtım, kreatif bir fikir ve finansal gerekliliklerinizi anlatarak onların sizi ve projesini tanımasına yardımcı olmasınız.
Yol haritanızı oluşturmak için ilk olarak önceliklerinizi belirlemelisiniz. Bu yapacağınız öncelik sıralaması, size finansal güç sağlayacak kişiler veya kuruluşa adımlarınızdan ne kadar emin olduğunuzun göstergesi olacaktır.
Samimiyet, güvenin temel taşıdır. Kendiniz gibi olmanız ve geçmişte hangi görevlerde bulunduğunuzu belirtmeniz size karşı bir fikir oluşturacaktır.
Belirlediğiniz öncelikleri derinlemesine incelemeniz bu noktada en önemli husustur. Önceliklerinizin gerekliliklerini planlamanız sizin çok doğru bir hamle olacaktır. İlk önceliğinizin bir web site kurmak olduğunu varsayalım. Web sitesi kurmak için gerekliliklerimiz, domainin ve hosting alınması veya hazır web site alınması ilk finansal maliyetiniz olabilir. Ancak buradaki en önemli nokta zarar edebileceğiniz noktaları öngörerek o gibi durumlara dair kullanacağınız bir zarar bütçesi oluşturmayı unutmayın.
Girişim sermayesi modellerini üç başlık altında inceleyebiliriz.
Enformel girişim sermayesi, günümüzde en çok tercih edilen melek yatırımcılar tarafından sağlanmaktadır. Enformel girişim sermayesinin tercih edilme sebebi aslında birçok kişi tarafından çok daha güvenilir bulunmasıdır. Risk sermayesi girişimcilere ekstra yükümlülükler getiriyor. Enformel girişim sermayesinin en büyük avantajı, hiçbir aracı olmadan direkt olarak yatırımcı ile doğrudan iletişimde olmasıdır.
Kurumsal girişim sermayesi capital partners yani CVC tarafında yürütülmektedir. İşletme dışındaki girişimcilere ulaşılarak yatırım yapılır. Asıl amacı finansal kaynak sağlamak olsa da, aynı zamanda stratejik bir hedefe ulaşmanın yolunu açar. Girişim sermayesi yatırım ortaklığı bünyesindeki kurumlar genel olarak hisse senedi alımıyla girişimcilere destek olurlar.
Geleneksel girişim sermayesi, eskilere dayanan bir girişim sermayesi modelidir. Söz konusu sermaye, bankalardan, sigorta şirketlerinden ve bunun gibi kuruluşlardan toplanan fonlarla oluşur. Geleneksel girişim sermayesinden yararlanmak isteyen girişimciler veya işletmeciler KOSGEB gibi kurumlar aracılığıyla işlemlerini sürdürmektedir.
Eğer projenize güveniyor ve girişim yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. Bunlardan biri sadece anonim ve limited şirketlerine yatırım yapılabilmesidir.
Girişim sermayesi desteği alacak girişimin büyütme katma ve değer üretme potansiyeli olması gerekiyor. Bununla birlikte projenin yüksek getiri beklentisi olması ve alınan girişim sermayesiyle amaçlarının faaliyete geçmesi beklenir.
Onur Ergür