İçindekiler
İş hayatında huzur hakkı terimi, şirket ortaklarının, yönetim kurulu üyelerinin veya müdürlerin sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirirken karşılaşma ihtimali olan risklerin azaltılması amacı güden maddi bir karşılıktır. Blog yazımızda huzur hakkına dair merak edilen birçok detayı ele aldık.
Bir şirket bünyesinde çalışan üst düzey yöneticilerin, yetkililerin ve yönetim kurulu üyelerinin aldıkları karardan dolayı doğma ihtimali olan riskli durumlardan korunması amacıyla aldıkları ek maaşa huzur hakkı denmektedir. Söz konusu ek maaş, hizmet karşılığında verilen ödemeleri kapsamakta ve toplantı başına veya gün-ay-yıl şeklinde ödenmektedir.
Bu ödeme, anonim şirketlerde görev alan yönetim kurulu üyelerine ve limited şirketlerde müdür olan veya olmayan ortaklara yapılmaktadır.
Bir kişinin kıdemine, vergi dilimine ve asgari geçim düzenlemesine göre huzur hakkı hesaplanmaktadır. Gelir vergisi kesintisi, damga vergisi kesintisi ve vergi dilimleri, bir kişinin alacağı huzur hakkını net olarak belli etmektedir. Günlük, aylık ve yıllık bazda veya şirket kararına bağlı olarak toplantı başına yapılan hesaplamalar sonucunda ödenebilmektedir. Huzur hakkının net olarak oranı aşağıdaki şekilde belirlenmektedir:
Sermaye şirketinden para çekmeyen bir kişi, kurumlar vergisi haricinde %15 stopaj ücreti ödemektedir. Fakat, söz konusu kişi bunu huzur hakkının adı altında alırsa, gelir vergisi dilimlerine göre vergilendirme yapılmakta ve şirkete gider yazılmaktadır. Bu durumda kurumlara, huzur hakkına tekabül eden tutarın %23’ü oranında geçici vergi avantajı sağlamaktadır.
Kübra Taşcı