İçindekiler
İmza sirküsü veya imza sirküleri, şirketlerde gerçekleştirilen resmi işlemlerin yürütülmesi için yetkili kişilerin imza örneklerinin bulunduğu bir belge türüdür. İmza sirküleri evrakta sahteciliğin ve dolandırıcılığın önüne geçmesi amacıyla kullanılmakta ve şirketlerin bilgileri ile ilgili güvenliği artırmaktadır. Blog yazımızda “İmza Sirküleri Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Alınır?” gibi soruların ve daha fazlasının cevaplarını bulabilirsiniz.
İmza sirküleri, tüzel kişilerin resmî belgelerde sahteciliği ve yetkili kişilerin imzalarının taklit edilmesini önlemek amacıyla kullandıkları noter tasdikli bir belge türüdür. Bu belge, notere yapılan bir talep üzerine hazırlanmaktadır. Belge, şirkette imza yetkisine sahip olan üst düzey yöneticilerinin imzalarını içermektedir. Aynı zamanda, yetkililerin sorumluluklarını, kıdemini ve yetkilerini teyit etmektedir.
Ayrıca bu belge, üçüncü şahısların şirket adına belge imzalamasının önüne geçmekte ve şirketi tehlikeli durumlara karşı korumaktadır.
İmza sirküleri, istenilen belgelerin hazırlanması ve belli bir ücretin ödenmesi karşılığında noter tarafından kolay ve hızlı bir şekilde alınan bir belgedir.
Gerekli olan belgeler ise aşağıdaki gibidir;
Tüm bunlar tamamlandıktan sonra imza sirküsü birkaç gün içerisinde çıkmaktadır. Şirket unvanının değişmesi, imzası bulunan yetkili kişilerin değişmesi gibi durumlarda belgenin yenilenmesi gerekmektedir.
Belgenin geçerli olduğu süre, şirketin durumuna ve belgede yetkilendirilen kişilerin görev süresine göre değişmektedir. İmza yetkisi bulunan kişinin geçerlilik süresi, görevinin bitmesiyle birlikte sona ermektedir.
Bunun dışında, imza sirkülerinin geçerlilik süresi en fazla 3 yıldır. Bu sürenin sonunda, yetkili kişilerin görevi devam etse de belgenin yenilenmesi gerekmektedir.
147 TL tutarında imza sirküleri belgesi için noterden çıkartma ücreti alınmaktadır. Bu ücret karşılığında noter şubelerinde 2 adet imza sirküleri belgesi oluşturulabilmektedir. Bu belgelerden birisi tüzel kişilik yetkilileri tarafından kullanılmak üzere alınırken diğeri noter şubesinde muhafaza edilmektedir.
Genellikle imza örnekleriyle birlikte noter onayına tabi olan ve imza sirküleri ve imza beyannamesi olarak adlandırılan belgeler, sıklıkla karıştırılmakta ve halk arasında birbirinin yerine kullanılmaktadır. Ancak aralarında belli farklılıklar vardır:
Kübra Taşcı