İçindekiler
Günümüzde teknolojinin hızla değişmesi, iş yapma süreçlerini, müşteri beklentilerini ve alışkanlıklarını da hızla değiştirmektedir. Oldukça hareketli ve canlı bir piyasada işletmelerin varlıklarını sürdürebilmesi için mutlaka değişime ve yeniliğe ayak uydurmaları gerekmektedir. Gün geçtikçe artan bu hızlı değişim karşısında KOBİ’ler büyük ölçekli işletmelere göre çok daha fazla etkilenmektedir. Bu sebeple, KOBİ’lerin pazarda rekabet edebilmesi ve hedeflerine ulaşabilmesi için inovasyonu iş süreçlerine dahil etmesi oldukça önemlidir. Değişime ayak uydurmak için ürün ve hizmetlerini sürekli olarak yenilemeleri veya ortaya yeni bir ürün/hizmet koymaları gerekmektedir. Bu ise ancak inovasyonla mümkündür. Blog yazımızda KOBİ’lerde İnovasyon Süreci Nasıl Yürütülür? sorusuna yanıt bulabilirsiniz.
İnovasyon, daha iyi veya daha etkili hale getirmek için yeni bir şey yaratma veya var olan bir şeyi iyileştirme sürecidir. Yeni ürünlerin, hizmetlerin, süreçlerin veya teknolojilerin geliştirilmesini veya mevcut ürünler, hizmetler, süreçler veya teknolojilerdeki kademeli iyileştirmeleri şeklinde tanımlanabilmektedir.
Aynı zamanda işletmelerin rekabet avantajlarını korumalarını, pazarlarında rekabetçi kalmalarını ve büyüme için yeni fırsatlar yaratmalarını sağladığından, iş başarısının temel bir bileşenidir.
KOBİ’lerin inovasyonu tüm iş süreçlerine uygulayabilmesi için atması gereken 4 temel adım vardır. Bu adımlar doğru uygulandığı takdirde inovasyon süreci başlamış olur:
Yeni veya geliştirilmiş ürün ve hizmetler ancak yaratıcı ve yenilikçi fikirler ile ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple, KOBİ’lerin pazarda rekabet gücü elde etmesi ve söz sahibi olması için inovasyon kültürünü işletme bünyelerine yerleştirmesi gerekmektedir. Peki bir KOBİ olarak inovasyon kültürü yaratmak için neler yapabilirsiniz?
Çalışanları yeni fikirler üretmek ve mevcut bir soruna çözüm bulmak için birlikte çalışmaya teşvik edin. Ekip üyelerinin iş birliği içinde beyin fırtınası yapması ve fikir üretmesi inovasyon uygulayacağınız alanları belirlemenize yardımcı olur.
Çoğu çalışan başarısız olmaktan veya yanlış yapmaktan korktuğu için kalıpların dışına çıkamaz. Çalışanları alışılmışın dışında düşünmeye, risk almaya ve yeni fikirler denemeye teşvik edin. Hataların inovasyon sürecinin bir parçası olduğunu kabul edin. Böylece, başarıları kutlayıp hataları öğrenme fırsatı olarak kullanabilirsiniz.
Çalışanlara becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için gerekli eğitim ve kaynaklar sağlayın. Bu, çalışanların yeni teknolojiler ve süreçler hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olur.
Çalışanlardan ve müşterilerden geri bildirim toplayın ve bunları ürün ve hizmetlerinizi iyileştirmek ve iyileştirmek için kullanın. Öneri sistemleri, çalışanlardan öneri toplamanın ve değerlendirmenin en kolay yoludur.
Başarıları kutlayın ve katkılarından dolayı çalışanları takdir edin. Bu çalışanları yenilik yapmaya devam etmelerini sağlamak için harika bir yoldur.
Kübra Taşcı