İçindekiler
Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, kısacası KOBİ’ler, ülke ekonomisinin bel kemiğini oluşturmakta ve ekonomiye büyük bir katkı sağlamaktadır. Ancak, KOBİ’ler işlerini büyütüp ekonomiye katkı sağlaması için belli bir sermayeye ihtiyaç duymaktadır. Çünkü bir iş fikri ortaya çıktığında veya bir iş kurulduğunda en çok ihtiyaç duyulan yeterli sermaye olmaktadır. Bu noktada, KOSGEB destekleri devreye girmekte ve sermaye desteği sağlamaktadır. Peki günümüzde birçok KOBİ tarafından adı duyulan KOSGEB nedir? KOSGEB Destekleri Nelerdir? Kimler Başvurabilir?” hepsinin cevabı bu yazımızda.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) kısaltması olan KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) katkı sağlamak ve desteklemek amacıyla 1990 yılında kurulmuştur. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet göstermektedir. 2005 yılına kadar sadece üretim ve imalat sektörlerine destek vermekle birlikte 2009 yılı itibari ile ticaret ve hizmet sektörlerini de bünyesine katarak farklı alanlarda faaliyet gösteren birçok girişimci ve işletmeyi de desteklemiştir. Günümüzde hala destek vermeye devam ediyor.
KOSGEB, girişimcilere ve işletmelere 4 farklı türde hizmet ve destek sağlamaktadır. Şimdi tüm bu destek ve hizmetlere nelerin dahil olduğuna bir bakalım:
KOSGEB, bu destek programı ile girişimcileri iş kurmaya ve yürütmeye teşvik etmek amacıyla girişimcilik konulu yarışmalar sonucunda başarılı iş fikirlerinin veya modellerinin ödüllendirilerek hayata geçirilmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Bu program ile girişimciler tarafından kurulan yeni işletmelerin hayatta kalma ve faaliyetlerini sürdürme oranının artırılması amaçlanmıştır.
KOSGEB, ülkenin stratejik olarak öncelikli olan sektörlerinde faaliyet gösteren yeni işletmelere destek olmak amacıyla ileri girişimci destek programını sunmaktadır
Küçük ve orta ölçekli işletmelere, finans desteği sağlayarak finansman sorunlarını çözmek, üretim ve kalite standartlarını artırmak, istihdam yaratmalarını sağlamak amacıyla verilen destektir.
KOBİ’lerin finansman, teknoloji ve inovasyon, uluslararasılaşma ve büyüme ile ilgili mevcut durumların analizini yapmak, ihtiyaçları belirlemek, sorunlara çözüm aramak ve uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmalarını sağlamak amacıyla KOSGEB tarafından KOBİ’lere verilen danışmanlık hizmetidir.
Bu program ile Türkiye’de orta-yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerinde katma değeri yüksek ürünler ve bu sektörlerin gelişimi için kritik öneme sahip ürünlerin üretimini artırmaya yönelik yatırım projeleri desteklenmektedir.
AR-GE faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürünlerin ve orta-yüksek ve yüksek teknoloji kapsamında yer alan ürünlerin üretimi ve ticarileştirilmesi amacıyla işletmelere sağlanan destek programıdır.
AR-GE ve inovasyon projeleri yoluyla bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip küçük ve orta ölçekli işletmeler ve girişimciler; yeni bir ürün, yeni bir süreç ve/veya yeni bir hizmet üretmek veya geliştirmek; ÜR-GE faaliyetleri ile değişen Pazar taleplerine ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamak amacıyla KOBİ’lerin yeni ve orijinal ürünlerin üretilmesini sağlamak amacıyla bu destek verilmektedir.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yurtdışı pazarına açılma becerilerini geliştirmek, yurtdışında pazar paylarını artırmak, uluslararası pazarda rekabet gücü sağlamak, ihracata ve e-ticarete başlayan işletmelerin sayısını artırmak amacıyla verilen bir destek programıdır.
KOSGEB bu destek programı ile KOBİ’lerin kendi aralarında veya büyük işletmeler ile işbirliği kültürünün gelişmesine katkı bulunmak ve karşılıklı yarar ve rekabet avantajı sağlayan işbirlikleri kurmalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Bu program ile, AR-GE ve inovasyon faaliyetleri kapsamında Türkiye’de gerçekleştirilen teknolojik ürünlerin dış pazarlarda yer almasını ve ihracatın artırılmasını sağlamak amacıyla uluslararası kuluçka merkezi kurulması ve KOBİ’lerin hızlandırma programlarına katılması amaçlanmıştır.
KOSGEB bu program ile ülkenin ulusal ve uluslararası hedefleri doğrultusunda küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki payının ve etkinliğinin artırılması, KOBİ’lerin rekabet güçlerini ve sağladıkları katma değeri artırmak amacıyla hazırlayacakları projelere destek olmak amaçlamıştır.
Kübra Taşcı