İçindekiler
Dijitalleşmeyle birlikte ortaya çıkan ve işletmeler tarafından yaygın olarak kullanılan mali mühür, resmi işlemlerde kullanılan kaşenin elektronik halidir. Blog yazımız, mali mühür başvurusu ve mali mühür ile ilgili birçok sorunun cevabını içermektedir.
İşletmelerin ve kuruluşların resmi işlemlerini yürütürken kullandıkları kaşenin elektronik versiyonudur. Mali mühür, e-Fatura, e-Arşiv gibi elektronik belgelerin bütünlüğünü, içeriğini ve kaynağını korumak, belgeleri alıcılarına güvenli bir şekilde iletmek ve gizliliğini korumak amacıyla kullanılmaktadır. USB cihazı görünümüne sahiptir ve TÜBİTAK tarafından kullanıcısına gönderilmektedir.
Mali mühür sertifikası ile donanım güvenlik modülü en az 3 yıllık üretilmektedir. Mali mühür ücretleri, sertifika türüne, kullanan firmanın kişiliğine göre değişkenlik göstermektedir. Buna göre 2022 yılında fiyatlandırma aşağıdaki gibidir;
Tüzel kişiler için 3 yıllık mali mühür sertifikası ve akıllı kart okuyucu ücreti 430,70 TL’dir.
Gerçek kişiler için 3 yıllık mali mühür sertifikası ve akıllı kart okuyucu ücreti 286,74 TL’dir.
Ürün Ücretleri
3 yıllık Donanım Güvenlik Modülü Sertifika Bedeli 1.215,40 TL’dir.
HSM Gözetim Hizmeti, 5.664,00 TL’dir.
Uzaktan HSM Gözetim Hizmeti Bedeli, 5.664,00 TL’dir.
Barınma ve Ulaşım Ücretleri
Ankara ve Kocaeli dışında olanlar için = 1 adam/gün şeklinde yurtdışı için, tüm masraflar işletme tarafından karşılanmak suretiyle fiyatlandırma yapılmaktadır.
1 adam / gün ücreti ise 4.035,60 TL’dir.
En güncel ücret bilgileri ise Kamu SM’nin resmî web sitesinin fiyatlandırma sayfasında bulunmaktadır.
Mali mühür sertifikalarının süresi 3 yıldır. Bu sebeple, süresi bitmek üzere olan kullanıcılara e-posta yoluyla düzenli aralıklarla hatırlatma mailleri gönderilmektedir. Mali mührün kullanımına devam etmek isteyen işletmeler, mührün süresi dolmadan ya da dolduktan sona başvuru adımlarını tekrar gerçekleştirmeleri halinde yeni bir mali mühür üretilmektedir. Başvuru sürecinde olduğu gibi, başvuru ve ödeme işlemleri tamamlandıktan sonra mali mühür üretme ve gönderme süreci başlamaktadır.
e-İmza gerçek kişilere, belge imzalamaları amacıyla verilen elektronik bir imza türüdür ve sadece imzayı atan gerçek kişiyi temsil etmektedir.
Mali mühür sertifikası ise bir işletmeyi veya kuruluşu temsil eden, tüzel veya gerçek kişilere verilen ve mali belgelerde kaşe yerine kullanılan bir sertifikadır.
Kübra Taşcı