Şahıs şirketi, küçük ölçekli işletmelerin en sık tercih ettiği, kurulması ve kapatılması oldukça kolay olan bir şirket türüdür. Bu sebeple, iş kurmak isteyen birçok girişimci tarafından tercih edilmektedir. Blog yazımızda şahıs şirketinin ne olduğu, nasıl kurulduğu ve ne tür avantajları olduğu gibi konular hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.
Tek bir kişi veya az ortak tarafından kurulan ve ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu şirket türünü, şahıs şirketi olarak tanımlayabiliriz. Ayrıca, şahıs şirketlerinde tüm ortaklar şirket borçlarından sorumludur. Ortaklardan birinin payını devretmek veya satmak istemesi halinde, şirketin tüm ortaklarının işleme onay vermesi gerekmektedir. Aksi takdirde devir ve satış işlemlerinin gerçekleşmesi mümkün değildir.
Limited ve anonim şirketlere göre kurulum aşaması çok daha kolay ve hızlı ilerler.
Şirket kurmak için ilk olarak bazı belgeleri hazırlamanız ve bu belgeleri vergi dairesine teslim etmeniz gerekmektedir. Belgelerin, siz hazırlayıp teslim edebileceğiniz gibi şirket kurma sürecini sizin adınıza yönetmesi amacıyla bir mali müşavirle anlaşmanız da mümkündür.
Belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edildiği durumlarda 2 gün içerisinde şirketi kurma işlemleri tamamlanmaktadır. Akabinde vergi dairesi tarafından yapılan yoklama sürecinden olumlu bir şekilde geçmeniz gerekmektedir. Tüm bunların ardından yazar kasa ve vergi levhası alabilirsiniz.
Vergi levhasının alınmasıyla birlikte fatura, irsaliye, gider pusulası gibi gerekli belgelerinizi alabilirsiniz. Bu aşamadan sonra sicil gazetesine ilan verip bölgenizde bulunan ticaret odasına kayıt olmanız gerekmektedir.
Ek olarak, tüm bu süreci dijital olarak yürütmeniz mümkündür. Vergi dairesine gitmeden, İnteraktif vergi dairesi üzerinden şahıs şirketinin kuruluş işlemlerini yapabilirsiniz.
Peki kurulum aşamasında hangi belgeler istenmektedir? Şimdi hep birlikte bu belgeleri inceleyelim.
Avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Dezavantajları ise aşağıdaki gibidir:
İlgili İçerik: İnternet Üzerinden Şahıs Şirketi Kurmak Mümkün mü?
Kübra Taşcı