Adisyon, restoran, kafe ve lokanta gibi mekanlarda hizmet aldığımız masalarda sıkça duyduğumuz ve işletmeler tarafından zorunlu olarak düzenlenen bir belgedir. Ancak, son dönemde e-dönüşüm uygulamalarının artması ve yaygınlaşmasıyla birlikte adisyon belgeleri de elektronik ortama taşındı. Elektronik adisyon, işletmelere sağladığı avantajlar ve imkanlar sayesinde büyük kolaylıklar sunar. Bu blog gönderisinde, e-Adisyan ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik.
Adisyon belgesi, Vergi Usul Kanunu’na göre masaya servis hizmeti veren mekanların kullanmak zorunda olduğu ve gerçek usulde vergilendirilen işletmeler için düzenlenmesi mecburi olan bir belgedir. e-Adisyon ise bu belgenin dijital ortama taşınması için kullanılan bir e-dönüşüm sistemidir. Son yıllarda e-dönüşüm uygulamalarının giderek daha fazla artması ve benimsenmesiyle adisyonlar da geleneksel kağıt tabanlı formatlardan elektronik platformlara geçti. İşletmeler, e-adisyon uygulaması ile belgelerini dijital olarak hazırlama, saklama ve ibraz etme imkanı elde etti. e-Adisyon, kağıt olarak düzenlenen adisyon belgesi ile aynı yasal özelliklere sahiptir.
Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB), restoran, kafe, lokanta gibi hizmet işletmelerine yıllık veya aylık gelirlerine göre e-adisyona geçme zorunluluğu getirme yetkisi bulunmaktadır. Bu zorunluluk, adisyon belgelerinin kağıt yerine dijital formda düzenlenmesi ve saklanmasını gerektirir.
Gelir İdaresi Başkanlığı, e-adisyona geçme zorunluluğu getirdiği işletmelere yazılı olarak veya GİB e-belge adresinden duyuru bildiride bulunur. Bildiride bulunduktan sonra işletmelere e-adisyona geçmeleri için 3 aylık bir geçiş süresi verir. Bir kez bu uygulamaya dahil olan işletmeler, kağıt adisyon düzenleyemez sadece elektronik adisyon düzenleyebilir.
GİB’in belirlediği işletmeler için zorunlu geçiş dışında, gönüllü olarak da işletmelerin e-Adisyona geçmesi mümkündür. Ancak, bir işletmenin gönüllü olarak e-Adisyona geçiş yapabilmesi için GİB’in belirlediği kriterleri karşılaması gerekir. Bu kriterler aşağıdaki gibidir
Bu aşamadan sonra işletmeler GİB onaylı özel entegratör aracılığı ile veya doğrudan entegrasyon yöntemi ile e-Adisyon kullanmaya başlayabilirler.
Gerçek usulde faaliyet gösteren işletmeler, sunduğu hizmetin türünü ve miktarını göstermek amacıyla adisyon belgesini düzenler. e-Adisyon ise mükelleflerin dijital platformda, GİB tarafından belirlenen bilgilerle ve GİB’in belirlediği formatta düzenlediği bir belgedir. e-adisyonlar, müşterinin masasında olması zorunluluğu olmamakla birlikte, hizmet tamamlandığında e-fatura, e-arşiv veya perakende satış fişi olarak düzenlenmek üzere dönüştürülmelidir.
Vergi Usul Kanunu (VUK), e-Adisyon belgesinde yer alması gereken temel bilgileri tanımlar. Bu bilgiler aşağıdaki gibidir:
e-Adisyonun benimsenmesi işletmeler, çalışanlar ve çevre için çeşitli avantajlar sağlar.
e-Adisyon, fiziksel kağıt formlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak baskı ve kırtasiye giderlerinde tasarruf sağlar.
e-Adisyonun dijital doğası, manuel hazırlık sırasında meydana gelebilecek insan hatası olasılığını azaltır.
e-Adisyon, kağıt kullanımını azaltarak çevresel sürdürülebilirliği katkıda bulunur ve işletmelerin karbon ayak izini azaltır.
Bu içeriklere de göz atabilirsiniz;
e-Dönüşüm Sistemleri Nelerdir?
KOBİ’lerin Büyümesi İçin E-Dönüşüm Neden Gereklidir?
Kübra Taşcı