e-Adisyon Nedir_

e-Adisyon Nedir?

Adisyon, restoran, kafe ve lokanta gibi mekanlarda hizmet aldığımız masalarda sıkça duyduğumuz ve işletmeler tarafından zorunlu olarak düzenlenen bir belgedir. Ancak, son dönemde e-dönüşüm uygulamalarının artması ve yaygınlaşmasıyla birlikte adisyon belgeleri de elektronik ortama taşındı. Elektronik adisyon, işletmelere sağladığı avantajlar ve imkanlar sayesinde büyük kolaylıklar sunar. Bu blog gönderisinde, e-Adisyan ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik.

e-Adisyon Nedir?

Adisyon belgesi, Vergi Usul Kanunu’na göre masaya servis hizmeti veren mekanların kullanmak zorunda olduğu ve gerçek usulde vergilendirilen işletmeler için düzenlenmesi mecburi olan bir belgedir. e-Adisyon ise bu belgenin dijital ortama taşınması için kullanılan bir e-dönüşüm sistemidir. Son yıllarda e-dönüşüm uygulamalarının giderek daha fazla artması ve benimsenmesiyle adisyonlar da geleneksel kağıt tabanlı formatlardan elektronik platformlara geçti. İşletmeler, e-adisyon uygulaması ile belgelerini dijital olarak hazırlama, saklama ve ibraz etme imkanı elde etti. e-Adisyon, kağıt olarak düzenlenen adisyon belgesi ile aynı yasal özelliklere sahiptir.

e-Adisyon Uygulaması Zorunlu mu?

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB), restoran, kafe, lokanta gibi hizmet işletmelerine yıllık veya aylık gelirlerine göre e-adisyona geçme zorunluluğu getirme yetkisi bulunmaktadır. Bu zorunluluk, adisyon belgelerinin kağıt yerine dijital formda düzenlenmesi ve saklanmasını gerektirir.

Gelir İdaresi Başkanlığı, e-adisyona geçme zorunluluğu getirdiği işletmelere yazılı olarak veya GİB e-belge adresinden duyuru bildiride bulunur. Bildiride bulunduktan sonra işletmelere e-adisyona geçmeleri için 3 aylık bir geçiş süresi verir. Bir kez bu uygulamaya dahil olan işletmeler, kağıt adisyon düzenleyemez sadece elektronik adisyon düzenleyebilir.

e-Adisyona Geçiş Nasıl Yapılır?

GİB’in belirlediği işletmeler için zorunlu geçiş dışında, gönüllü olarak da işletmelerin e-Adisyona geçmesi mümkündür. Ancak, bir işletmenin gönüllü olarak e-Adisyona geçiş yapabilmesi için GİB’in belirlediği kriterleri karşılaması gerekir. Bu kriterler aşağıdaki gibidir

  • İşletmenin hali hazırda e-fatura veya e-arşiv uygulamalarının bir parçası olması gerekir.
  • İşletmenin resmi tebliğde belirtilen düzenlemelere uygun olarak e-adisyon vermek, saklamak ve ibraz etmek için gerekli hazırlıklarını tamamlamış olması gerekir.

Bu aşamadan sonra işletmeler GİB onaylı özel entegratör aracılığı ile veya doğrudan entegrasyon yöntemi ile e-Adisyon kullanmaya başlayabilirler.

e-Adisyon Nasıl Düzenlenir?

Gerçek usulde faaliyet gösteren işletmeler, sunduğu hizmetin türünü ve miktarını göstermek amacıyla adisyon belgesini düzenler. e-Adisyon ise mükelleflerin dijital platformda, GİB tarafından belirlenen bilgilerle ve GİB’in belirlediği formatta düzenlediği bir belgedir. e-adisyonlar, müşterinin masasında olması zorunluluğu olmamakla birlikte, hizmet tamamlandığında e-fatura, e-arşiv veya perakende satış fişi olarak düzenlenmek üzere dönüştürülmelidir.

e-Adisyonda Bulunması Gereken Temel Bilgiler

Vergi Usul Kanunu (VUK), e-Adisyon belgesinde yer alması gereken temel bilgileri tanımlar. Bu bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • Hizmeti veren işletmenin adı veya unvanı,
  • İşletenin adresi ve bağlı olduğu vergi daiesi
  • İşletmenin TC kimlik numarası veya vergi kimlik numarası
  • E-Adisyon tarihi ve saati
  • e-Adisyona ait evrensel tekil no ve e-belge no
  • Sağlanan mal veya hizmetin adı ve miktarı,
  • Hizmetin ardından e-fatura, e-arşiv fatura veya mali bir cihazla düzenlenecek olan perakende satış makbuzda yer alacak vergiler hariç toplam hizmet tutarı,
  • E-Adisyonun eklendiği e-fatura veya e-arşiv faturaya ait evrensel kimlik numarası ya da perakende satış makbuzunun düzenlendiği mal cihazın sicil numarası

e-Adisyonun Avantajları

e-Adisyonun benimsenmesi işletmeler, çalışanlar ve çevre için çeşitli avantajlar sağlar.

  • Maliyet Azaltma:

e-Adisyon, fiziksel kağıt formlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak baskı ve kırtasiye giderlerinde tasarruf sağlar.

  • Hata Minimizasyonu

e-Adisyonun dijital doğası, manuel hazırlık sırasında meydana gelebilecek insan hatası olasılığını azaltır.

  • Çevresel Faydalar

e-Adisyon, kağıt kullanımını azaltarak çevresel sürdürülebilirliği katkıda bulunur ve işletmelerin karbon ayak izini azaltır.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz;

e-Dönüşüm Sistemleri Nelerdir?

KOBİ’lerin Büyümesi İçin E-Dönüşüm Neden Gereklidir?

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo