İçindekiler
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijitalleşme her alanda hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Muhasebe sektöründe e-dönüşüm sistemleri ile varlığını gösteren dijitalleşme, kurumsal çalışma alanlarında verimliliği artırmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca, verimliliği arttırarak çalışma süreçlerinin kolaylaşmasına imkan tanımaktadır. Blog yazımızda adını en sık duyduğumuz e-dönüşüm sistemlerinden olan e-fatura ve e-arşiv avantajları üzerine değineceğiz.
Elektronik fatura, yeni bir fatura türüdür. GİB tarafından standartları belirlenmiş olan bu fatura, elektronik ortamda oluşturulur, gönderilir ve saklanır. e-Fatura, matbu fatura ile aynı hukuki niteliklere ve geçerliliğe sahiptir. Kurumlar ve kişiler arasında ticari işlemlerin online ortamda kayıt altına alınmasını sağlamaktadır. Ticari faaliyeti yürüten iki tarafın da e-fatura mükellefi olduğu durumlarda kesilir.
e-Arşiv, elektronik fatura ile aynı özelliklere sahiptir. Elektronik ortamda düzenlenir, gönderilir ve saklanır. e-Faturadan tek farkı, e-arşiv e-fatura mükellefi olmayan taraflara düzenlenmektedir.
e-Fatura ve e-Arşiv kullanımı, fatura süreçlerinin elektronik ortamda daha hızlı düzenlenmesini ve daha kolay saklanmasını sağlar. Aynı zamanda arşivlediğiniz faturalarınıza, filtreleme özelliği ile hızlıca ulaşabilirsiniz.
e-Fatura ve e-Arşiv ile, fatura süreçlerinizi daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede, muhasebe işlemlerinde kullanılan zaman ve emek miktarının azaltılmasına yardımcı olur. Tüm faturaların tek bir platformda toplanması, işlemlerin daha hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayarak işlemlerin daha verimli ve efektif hale getirilmesini sağlar. Aynı zamanda veri akışı daha hızlı ve doğru olur ve daha az hataya yer olur.
e–Fatura ve e–Arşiv kullanımı, elektronik ortamda yapıldığı için kâğıt, kartuş, kargo gibi masrafları ortadan kaldırır. Bu, işletmelere fatura işlemlerinin daha verimli yapılmasını sağlayarak faturalama ve arşivleme süreçleriyle ilgili olarak gereken masraf ve çalışan gücünün azalmasını sağlar. Faturalama ve arşivleme maliyetlerindeki azalma, aynı zamanda işletme bütçelerinize daha fazla katkı sağlayacaktır.
e-Fatura ve e-arşiv sistemleri, faturaların kaybolmasını veya çalınmasını önlemektedir. Aynı zamanda, bu tahsilat sürecinin de hızlanmasını sağlamaktadır.
E-fatura ve e-arşiv sistemleri dijital ortamda hazırlandıkları, gönderildiği, saklandığı ve gerektiğinde istenilen faturaya saniyeler içinde ulaşılabildiği için kullanıcıya işlem kolaylığı sağlamaktadır. Bu, fatura süreçlerinizi daha etkin ve verimli bir şekilde yürütme imkânı sunar.
İlgili İçerik: Adınıza Düzenlenen e-Arşiv Faturaları Nasıl Görebilirsiniz?
Kübra Taşcı