İçindekiler
Günümüzde teknolojik gelişmelerin hızlanması hayatın her alanında etkisini göstermektedir. Bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelere paralel olarak Gelir İdaresi Başkanlığı da teknolojiye uygun olacak şekilde e-dönüşüm sistemlerini ortaya koymuştur. Bu sistemlerle birlikte kâğıt belge kullanımından kaynaklanan maliyetlerinin azaltılması, iş süreçlerinin hızlandırılmasını, standart belge formatlarının oluşturulması ve kamu hizmeti kalitesinin arttırılmasını hedeflemektedir. e-Defter bu kapsamda ortaya çıkan sistemlerden bir tanesidir. Peki 2023’te e-Defter Hangi Mükelleflere Zorunlu Olacak? Hep birlikte öğrenelim.
e-Defter, Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Türk Ticaret Kanunu’na göre tutulması zorunlu olan yevmiye ve büyük defterlerin elektronik dosya formatında hazırlanmasını, yazdırılmadan kaydedilmesini, değişmezliğini, bütünlüğünü ve kaynağın doğruluğunu garanti altına almasını ve ilgililer nezdinde ispat aracı olarak kullanılmasını sağlayan e-dönüşüm sistemidir.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından her yıl yapılan düzenlemelerle birlikte e-dönüşüm sistemlerinin kapsamı genişletilmektedir. 22 Ocak 2022 tarihinde GİB’in yayımladığı Tebliğ’e göre, mükelleflerin zorunlu olarak e-defter sistemine geçmeleri için veriler süre azalmakta. Tebliğe göre 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren ciro limitine göre mükelleflerin e-defter sistemine geçiş hazırlıklarını tamamlaması ve sisteme geçiş yapması gerekmektedir. Söz konusu mükellefler aşağıdaki gibidir:
e-Defter sistemine geçiş için başvuru işlemleri yalnızca online olarak www.edefter.gov.tr üzerinden yapılmaktadır. Bununla birlikte başvuru yapmak için gerekli olanlar aşağıdaki gibidir;
Başvuru sırasında uygulanması gereken yöntemler, gerçek kişi veya tüzel kişiye göre değişmektedir.
Tüzel kişi olmanız halinde başvuru sayfasında bulunan başvuru formu taahhütnamesini doldurmalısınız. Ayrıca mükellefler, başvuru yapan kurumun mali mührü ile onay vermesi gerekmektedir.
Gerçek kişi ise yine başvuru sayfasında bulunan başvuru formu taahhütnamesini doldurmalısınız. Kendinize ait mali mühür veya e-imza ile onay vermelisiniz.
Dijitalleşmenin getirdiği e-defter sistemi ile düzenlenen defterler dijital platformda güvenli bir şekilde saklanmaktadır.
Manuel işlemlerin yerini alan dijitalleşme ile defterleri daha hızlı ve hatasız bir şekilde hazırlamak mümkün hale gelmektedir.
Kâğıt bastırma, kâğıt kullanma, noter onay masrafı, kartuş, yazıcı ve kargolama gibi operasyonel ihtiyaçlar ortadan kalkarak tasarruf sağlamaktadır.
Defterlerin elektronik ortamda hazırlanması ağaçların korunmasını ve karbon salınımının azaltılmasına yardımcı olarak doğaya katkı sağlamaktadır.
Binlerce dosya ve arşiv odalarına e-defter ile son vermek mümkün. E-Defter sistemi düzenlenen tüm defterlerin dijital ortamda saklanmasını sağlar.
İlgili İçerik: e-Belge Nedir? e-Belge Türleri Nelerdir?
Kübra Taşcı