İçindekiler
e-Defter sistemini kullanan mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) belirlediği belli başlı kurallara uyması gerekmektedir. Beyannamenin zamanında yapılmaması, geç gönderim cezasının ortaya çıkmasına neden olur. Bu blogda, e-defterin geç yüklenmesinin doğuracağı sonuçları ele alacağız.
e-Defter, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri gereğince, tutulması zorunlu olan yevmiye defteri ve büyük defterlerde bulunması gereken bilgilerin elektronik ortamda tutulmasını, e-imza ile güvenli bir şekilde berat verilmesini sağlayan bir sistemdir.
e-Defter uygulamasında, defterlerin değişmezliğinin, bütünlüğünün ve kaynağının doğruluğunu e-imza veya mali mühürle garanti altına alınmaktadır. Böylece, gerektiğinde ilgililere ispat aracı olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda, defterlerin elektronik ortamda hazırlanması, oluşturulması ve berat verilmesi iş süreçlerinde büyük bir kolaylık sağlamaktadır.
e-Defter mükelleflerinin, aylık dönemler halinde hazırladığı e-defter ve berat dosyalarını belirtilen sürelerde oluşturması, NES ya da mali mühürle zaman damgalı imzalaması, onaylaması, berat dosyalarını e-defter sistemine yüklemesi ve Başkanlığın verdiği onaylı halini alması zorunludur. e-Defter için belirlenen yükleme süreleri ise aşağıdaki gibidir:
e-Defter tutulması sürecinde hesap döneminin ilk ayına ait beratın alınması “Açılış Onayı”, son aya ait beratın alınması “Kapanış Onayı”, diğer aylara ait beratların alınması “Noter Onayı” niteliğindedir.
Mücbir sebepler hariç e-defterin geç gönderilmesi halinde özel usulsüz cezasının ortaya çıkmasına ve KDV iade süreçlerinde zorluk yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden, mükelleflerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için defterleri uygulamaya düzenli bir şekilde yüklemesi önemlidir. e-Defterlerin zamanında gönderilmemesi, para cezasının miktarı gecikmenin kaç gün olduğuna bağlı olarak değişmektedir. Uzun süren gecikmeler, yüksek para cezalarına sebep olabilmektedir.
Ayrıca, e-defterlerin zarar görmesi, silinmesi, bozulması gibi durumlarda Gelir İdaresi Başkanlığı’na 15 gün içerisinde bilgi verilmesi ve kayıtların tekrar nasıl tamamlanacağına dair bir plan sunulması gerekmektedir.
Mücbir sebepler, e-defteri geç göndermenin cezalandırılmadığı durumları kapsamaktadır.
Kübra Taşcı