e-Fatura Nedir_ Kimler e-Faturaya Geçebilir_

e-Fatura Nedir? Kimler e-Faturaya Geçebilir?

e-Fatura kavramı ticari işlemlerin dijitalleşmesiyle ilgilidir. İşletmelerin fatura işlemlerini elektronik ortama taşıyarak fatura kullanma şeklini büyük oranda değiştirmiştir. E-Fatura, faturaların hazırlanması, gönderilmesi gibi fatura ile ilgili tüm süreçlerin hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla ortaya çıkan bir e-dönüşüm sistemidir. e-Fatura sistemi ile birlikte B2B işlemleri daha fazla etkinlik kazanmış, işlemler daha verimli hale getirilmiş, mal ve hizmet sağlayan işletmeler ve kuruluşlar arasında doğrudan fatura kesme işlemleri kolay bir hal almıştır.

Elektronik ortamda gönderilen ve kanunla belirlenmiş kurallara tabi olan e-fatura, işletme sahibi olan herkesin öğrenmesi gereken konulardan bir tanesidir. Bugünkü yazımızda e-fatura sistemi hakkında birçok konuyu ele alacağız. Detaylı bilgi için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

e-Fatura Tanımı

Faturaların, elektronik ortamda kesilmesini, paylaşılmasını ve takip edilmesini sağlayan e-dönüşüm sistemine e-fatura denmektedir.

Türkiye’ye 5 Mart 2010 tarihinde yayımlanan 397. Sıra numaralı VUK tebliğ ile hayata geçirilmiştir. e-Fatura, sanıldığının aksine yeni bir belge türü değildir. Kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen e-faturanın amacı, satıcı ve alıcı arasında tek bir format ve standartta güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan bir sistem oluşturmaktır.

e-Fatura Zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara sahip olan işletmelerin e-faturaya geçme zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak bunun yanı sıra ticaret ile uğraşan herkes zorunluluk kapsamına girmese de gönüllü olarak e-faturaya geçebilmektedir. e-Fatura sistemi, fatura süreçlerini büyük ölçüde kolaylaştırdığı için günümüzde pek çok işletme zorunluluğu olmamasına rağmen sisteme dahil olmayı istemektedir.

e-Faturaya geçme zorunluluğu ise şirketin, GİB tarafından belirlenmiş olan ciroya ulaşmasıyla başlamaktadır. e-Faturaya geçme şartları her yıl düzenli olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından güncellenmektedir.

2020 yılı ve sonrasındaki hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzerinde olan şirketlerin ticari işlemlerinde e-faturaya geçmeleri gerekiyordu. GİB tarafından yayınlanan yeni taslak ile şartlar güncellendi ve e-faturaya geçiş zorunluluğu için belirlenen ciro limitleri düşürüldü. Yeni yayınlanan taslağa göre 2021 yılında 4 milyon TL, 2022 ve takip eden hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı elde eden işletmelerin e-faturaya geçme zorunluluğu bulunmaktadır.

1 Temmuz 2023’e Kadar e-Faturaya Geçmesi Gereken Mükellefler

  • Sektör ayrımı olmaksızın, 2022 ve sonraki hesap dönemleri için brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler
  • Kendi web siteleri veya çeşitli elektronik platformlar aracılığıyla mal veya hizmet satışı gerçekleştiren veya her türlü elektronik ortamda satış yapan ve 2022 veya sonraki hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatına ulaşan mükellefler,
  • İnşaat, gayrimenkul veya motorlu taşıt alanında faaliyet gösteren ve bu alanda satış, alım, kiralama veya aracılık yapan mükellefler arasında, 2022 ya da sonraki hesap dönemlerinde 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı elde edenlerin

1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura veya e-arşiv faturasına geçiş yapmaları gerekmektedir, ardından 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren e-defter uygulamasına da geçmeleri zorunludur.

Ciro limiti dikkate alınmaksızın e-fatura sistemine geçmesi gereken sektörler de vardır. Bu sektörler aşağıdaki gibidir:

  • ÖTV 1 ve 3 kapsamına giren sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler ile internet reklam hizmet sağlayıcıları ve çevrimiçi reklam yayıncılarının 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçmesi zorunludur. Bu sektörlerde yeni kurulan şirketler için e-fatura sisteminin faaliyete geçtiği tarihten itibaren ilk üç ay içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir.
  • E-Fatura sistemine kayıtlı olan işletmelerden, 3065 sayılı KDV (Katma Değer Vergisi) Kanunu’un 11. Maddesine göre mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında fatura düzenlemesi gerekenler, söz konusu faturalarını 1 Temmuz 2017’den itibaren e-fatura olarak düzenlemek zorundadır.

e-Fatura Kullanmamanın Cezası Var mı?

e-Fatura düzenlemesine aykırı davranan firmaya GİB tarafından cezai işlem uygulanmaktadır. Özel Usulsüzlük Ceza Had ve Tutarı’nın bir parçası olarak, ceza miktarı her yıl değişebilir. Örneğin, 2020 yılında 350 TL olan ceza miktarı, 2021’de 380 TL’ye yükseldi. 2023 yılında ise fatura bedelinin %10’u kadar ceza ödeneceğine karar verildi.

e-Fatura Hangi Durumlarda Düzenlenmemiş Sayılır?

  • e-Fatura almamak veya vermemek,
  • Kesilen faturada gerçek tutar yerine farklı bir tutarın yazılması,
  • E-Fatura olarak düzenlenmesi gereken belgenin kağıt olarak düzenlenmesi gibi durumlar e-fatura belgesinin düzenlenmemiş sayılmasına neden olmaktadır.

e-Faturanın Avantajları Nelerdir?

Bir e-fatura uygulaması, işletme veya kuruluşlar tarafından yönetim raporları sağlamak, fatura oluşturmak ve iletmek amacıyla kullanılmak üzere özel olarak geliştirilmiş bir yazılımdır. İşletmeler için fatura süreçlerini hızlandıran, maliyetleri düşüren, verimlilik sağlayan, çevre dostu olan bir sistemdir. Ayrıca, e-Fatura uygulaması ile firmalar zamandan ve paradan tasarruf edebilir, dijital faturalama ile dolandırıcılık risklerini azaltabilmektedir.

  • E-fatura, kâğıt faturalara göre çok daha hızlı bir şekilde hazırlanır ve alıcıya gönderilir. Bu durum, çalışanların zamandan tasarruf etmesini sağlarken tahsilat süreçlerini de hızlandırır.
  • e-fatura ile baskı, postalama, arşivleme gibi maliyetler ortadan kalktığı için paradan tasarruf edilir.
  • Faturalar elektronik ortamda hazırlandığı için insan hatası minimum seviyeye iner.
  • e-fatura ile kâğıt kullanımını azalttığı için çevre dostu bir yazılımdır.
Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo