İçindekiler
Günümüz dünyasında teknolojinin gelişmesi, e-dönüşüme geçişlerin de hızlanmasını sağlamaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın da her sene e-belge uygulamalarına geçiş için ciro miktarını aşağı çekerek bu süreci hızlandırmaktadır. Araç alım-satım ve kiralama yapan motorlu taşıtlar sektörü için 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-fatura sistemine geçiş zorunluluğu getirilmiştir. Blog yazımızda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan Vergi Usul Kanunu 539 sıra no.lu tebliğ ile birlikte sisteme dahil edilen araç alım-satım ve kiralama sektörü için e-fatura ve e-arşiv fatura zorunluluğu hakkında detaylı bilgileri bir araya getirdik.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 22 Ocak 2022’de yayınlamış olduğu 509 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Tebliği ile birlikte elektronik faturanın kapsamını genişletmek amacıyla ciro sınırlarını düşürdü. Yeni tebliğe göre e-fatura geçiş zorunluluğu için ciro şartları aşağıdaki gibidir;
e-Fatura sistemine gönüllü geçecek olanlar istediği tarihte sisteme geçiş yapabilirken zorunluluk kapsamında bulunan işletmelerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar başvuru işlemlerini tamamlayarak elektronik fatura uygulamasına geçiş yapması gerekmektedir.
Araç alım-satım ve kiralama sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin ilk olarak Kamu Sertifikasyon Merkezi (KSM) üzerinden mali mühür temin etmeleri gerekmektedir. Eğer şahıs şirketiyse e-imzaya sahip olunması yeterli olmaktadır. Mali mührün alınmasının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) online e-fatura başvuru sistemi üzerinden başvurular yapılabilmektedir.
Ayrıca, e-defter tutma ve e-fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunanların e-defter başvuru sistemi üzerinden e-defter başvurusu da yapması gerekmektedir.
GİB üzerinden başvurunun yanı sıra özel entegratör aracılığı ile e-fatura mükellefi olmak mümkündür. e-fatura başvuruları ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için “e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?” adlı blogumuzu okuyabilirsiniz.
Araç alım-satım ve kiralama sektöründe faaliyet gösteren ve e-fatura mükellefi olan işletmeler, diğer tüm e-fatura mükellefleri gibi GİB Portal veya özel entegratör aracılığı ile elektronik faturalarını düzenleyebilir, gönderebilir ve saklayabilir.
Kübra Taşcı