Teknolojinin artması ve e-dönüşüm uygulamalarının ortaya çıkmasıyla birlikte iş dünyasında düzenlenen birçok belge, dijital ortama taşınmıştır. Günümüzde ise muhasebe departmanına ait iş süreçlerinin çoğu dijital platformlarda kolay ve hızlı bir şekilde yürütülmektedir. Bu dijital platformlardan en yaygın olanı ise e-fatura olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle, blog yazımızda e-fatura başvurusu işlemlerinin nasıl yapılacağını ele aldık.
e-Fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB), e-dönüşüm sistemleri kapsamında ortaya çıkarmış olduğu, kağıt fatura ile ilgili tüm süreçlerin dijital bir platformda yürütülmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistem ile alım-satım işlemlerini belgelemek amacıyla hazırlanan faturalar elektronik ortamda düzenlenmekte, alıcısına gönderilmekte ve dijital olarak arşivlenmektedir.
Kâğıt fatura ile e-faturanın arasında hukuki olarak herhangi bir fark yoktur. Aksine aynı hukuki özelliklere sahiptir. Ancak e-fatura sisteminde iş süreçleri, kâğıt faturaya göre çok daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşmekte ve insan kaynaklı hatalar minimum seviyeye inmektedir.
Ayrıca e-fatura, kâğıt ve baskı maliyetlerini azaltması, zaman tasarrufu sağlaması, faturaların dijital bir arşivde depolanması gibi avantajlar sayesinde fatura ile ilgili işlemlerin çok daha hızlı, kolay ve maliyetsiz bir şekilde yapılmasını sağlayan bir sistemdir.
e-Fatura sistemine başvuru yapmadan önce tüzel kişilerin mali mühür; gerçek kişilerin ise ya mali mühür ya da e-imzaya sahip olmaları gerekmektedir.
Tüzel kişilerin hazırlaması gereken belgeler aşağıdaki gibidir;
Gerçek kişilerin hazırlaması gereken belgeler aşağıdaki gibidir;
Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi işletmelerin mutlaka mali mühüre sahip olması gerekmektedir.
Mali mühür başvurusu yapıldıktan ve kurulum tamamlandıktan sonra e-fatura başvuru adımlarına geçebilirsiniz.
GİB Portal, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ücretsiz olarak mükelleflerin kullanıma sunduğu e-fatura sistemidir. GİB e-Fatura Portalı ile e-faturalarınızı oluşturabilir, alıcısına gönderebilirsiniz.
Bu yöntem ile işletmeler kendi bilgi işlem sistemlerini Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemine entegre ederek e-fatura uygulamasını kullanabilmektedir.
Özel entegrasyon yönteminde, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan izin almış özel entegratörler aracılığı ile e-fatura sistemi kullanılmaktadır.
Özel entegratör ile çalışmanın bazı avantajları bulunmaktadır;
İçerik Pazarlaması Uzmanı
Gri Portal'ı ücretsiz olarak 90 gün boyunca kullanın.
Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.
Kübra Taşcı