Bilgi teknolojisinin gelişmesiyle birlikte iş giderek daha elektronik hale gelmektedir. Günümüzde her türlü belge, elektronik olarak düzenlenebilmektedir. e-İrsaliye uygulaması lojistik sektörü için iş süreçlerini kolaylaştıran ve hızlandıran önemli uygulamalardan biridir. Blog yazımızda, e-dönüşüm sistemleri bir parçası olan e-irsaliye uygulamasına dair bilgiler veriyor olacağız.
487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında yürürlüğe giren e-irsaliye, bir malın sevki ve taşınması sürecinde gerekli olan irsaliye belgesinin Gib standartlarına uygun olarak elektronik ortamda hazırlanması, iletilmesi, saklanması ve ibraz edilmesini sağlayan bir uygulamadır.
Elektronik irsaliyenin, kâğıt (matbu) irsaliyeden hukuki olarak herhangi bir farkı yoktur. Aksine, aynı hukuki özelliklere sahiptir.
e-İrsaliye zorunluluğu, ciroya bağlı geçiş zorunluluğu ve ciroya bağlı olmayan geçiş zorunluluğu olmak üzere iki türlüdür.
e-fatura kullanıcısı olup, 2021 ve sonraki hesap dönemlerinde cirosu 10 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-irsaliyeye geçme zorunluluğu vardır. 2021 hesap dönemi için 1 Temmuz 2022’de, sonraki hesap dönemleri için ise 1 Temmuz’dan itibaren e-irsaliyeye geçiş zorunluluğu bulunmaktadır.
Bir işletmenin, e-irsaliye uygulamasına geçebilmesi için öncelikle e-fatura sistemine kayıtlı olması gerekmektedir. Sonrasında ise, e-irsaliyeye geçiş için 3 farklı yöntemden herhangi birini kullanarak başvurular yapılabilmektedir. Ayrıca, e-irsaliyeye geçiş yöntemleri, e-fatura yöntemleri ile aynıdır.
İşte o 3 yöntem;
Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait olan GİB Portal üzerinden giriş yaparak e-irsaliye sistemine geçiş başvuruları yapılmaktadır.
Mükellefler, sahip olduğu bilgi işlem sistemleri aracılığı ile GİB sistemlerine entegrasyon sağlayarak e-irsaliyeye geçiş yapabilir. Mükellefin bu yöntemi kullanabilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı’na hitaben yazılmış bir dilekçe ve test tanım formu ile başvurması gerekmektedir.
e-İrsaliye uygulamasına dahil olmak isteyen mükellefler, özel bir entegrasyon yöntemi kullanmaları halinde Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan e-İrsaliye özel entegratör izni almış entegratörlerden birini seçerek sisteme dahil olabilirler.
Denetim görevlileri, irsaliyede bulunması gereken karekodu veya barkodu bir cihaz ile okutarak e-irsaliye ile ilgili bilgilere ulaşabilir ve denetimi yapabilirler. Bu sayede, e-irsaliye sisteminin yol denetimi kolay ve pratik bir şekilde tamamlanır.
İçerik Pazarlaması Uzmanı
Gri Portal'ı ücretsiz olarak 90 gün boyunca kullanın.
Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.
Kübra Taşcı