İçindekiler
Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte iş süreçlerinin birçoğu dijital ortama taşınarak yeni sistemler ortaya çıktı. Türkiye’de dijital dönüşüm sistemleri adını verdiğimiz bu uygulamalar, getirmiş olduğu birçok avantajla birlikte iş yükünü büyük ölçüde hafifletmiştir. Sevkiyat süreçlerini kontrol altına almayı, kolay bir şekilde takibini yapmayı ve zaman kaybını önlemeyi sağlayan e-irsaliye bu sistemlerden biridir. Blog yazı içeriğimizde kâğıt irsaliye yerine geçen e-irsaliyenin işletmelere sağladığı faydalar üzerinde duracağız.
e-İrsaliye, bir malın taşınması ve sevk edilmesi amacıyla kullanılan kâğıt irsaliye belgesinin dijital ortamda hazırlanmasını sağlayan bir e-dönüşüm sistemidir. Bu sistem, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yürürlüğe konulmuş ve standartları yine GİB tarafından belirlenmiştir. Hukuki açından kâğıt irsaliye ile aynı özelliklere sahip olduğu için e-irsaliye ile kâğıt irsaliye arasında standart olarak hiçbir fark yoktur. Elektronik irsaliyelerin, dijital ortamda hazırlanması, gönderilmesi, saklanması ve gerektiğinde ibraz edilmesi gerekmektedir.
Elektronik irsaliyenin amacı, iş süreçlerinin kolaylaştırılmasını ve irsaliyelerin takibinin daha rahat yapılmasını sağlamaktadır. Tabii ki bunun yanında işletmelere sağlamış olduğu başka Öneri yok birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalara sırasıyla değinelim:
İrsaliyeler, kâğıt ortam yerine dijital bir ortamda birkaç tıklama ile hazırlandığından dolayı hızlı bir şekilde irsaliyelerin hazırlanması mümkün hale gelir. Bunun yanında, irsaliye baskısının alınması, kargo ile gönderilmesi ve fiziki olarak arşivlenmesi gibi süreçler rafa kalkacağı için çalışanların iş yükü büyük oranda azalır. Bu da çalışanların zamandan tasarruf yapmalarını, kalan vakitlerini daha önemli işlere ayırarak verimli çalışmalarını sağlar.
Diğer yandan, baskı, kargo ve arşivleme süreçlerini ortadan kalktığı için kâğıt kullanımı, kartuş kullanımı ve kargo sayısı azalır ve işletmelerin paradan tasarruf etmelerini de sağlar.
Ek olarak, dijital arşivleme özelliği sayesinde geçmişe dönük bir irsaliyeyi filtreleme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde bulma imkânı sunar.
Bir işletmenin e-irsaliye sistemini kullanabilmesi için öncelikle e-fatura sistemine kayıtlı olması gerekmektedir. Sonrasında 3 farklı yöntemden birini seçerek e-irsaliye sistemine geçiş yapmak mümkündür.
Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait GİB Portal sistemi üzerinden başvuru yapılmaktadır.
e-irsaliye uygulamasını kullanmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) hitaben yazılmış bir dilekçe ve dilekçe ekinde bulunan test tanım formu ile başvuru yapmak mümkündür.
GİB tarafından yetki verilmiş bir özel entegratör aracılığı ile sisteme dahil olmak mümkündür.
e-Fatura başvuru süreçleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz “e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kübra Taşcı