e-SMM Başvurusu Nasıl Yapılır

e-SMM Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı tebliğe göre artık tüm serbest meslek mensuplarının ciro limitine bakılmaksızın e-serbest meslek makbuzu sistemine geçmesi zorunlu hale gelmiştir. Buna göre, avukat, mali müşavir, doktor, serbest muhasebeci gibi serbest meslek mensubu olanların kestiği makbuzları e-SMM olarak kesmesi gerekmektedir. e-SMM Başvurusu Nasıl Yapılır? sorusunun cevabı tüm ayrıntılarıyla birlikte blog yazımızda mevcuttur.

e-Serbest Meslek Makbuzu Başvuru Yöntemleri

e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) sistemine başvuru yapmak için 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemleri GİB Portal, Doğrudan Entegrasyon ve Özel Entegrasyon olarak gruplandırabiliriz.

  • GİB Portal ile e-SMM Başvurusu

GİB Portal yöntemi ile elektronik serbest meslek makbuzu sistemine ücretsiz olarak geçiş yapmak mümkündür. Bunun için öncelikle mali mühre ihtiyacınız vardır. Sonrasında https://portal.efatura.gov.tr/EArsivPortalBasvuru/ adresine girmeniz ve başvuru işlemlerine başlamanız gerekmektedir. Uygulamanız gereken adımlar, sayfanın yönlendirmeleriyle birlikte karşınıza çıkacaktır. Başvuruyu tamamlamak için tüm adımları takip etmeniz yeterlidir.

  • Doğrudan Entegrasyon Yöntemi ile e-SMM Başvurusu

Doğrudan entegrasyon yönteminde, mükelleflerin e-SMM sistemini kendi kullandıkları bilgi işlem sistemlerini doğrudan GİB’in bilgi işlem sistemine entegre etmesi gerekmektedir. Bu yöntem ile başvuru yapmak için öncelikle mükelleflerin kendi bilgi işlem sistemleri ile ilgili istenen hazırlıkları yapmalı ve hazırlıklarını tamamladıktan sonra başvuru yapmaları gerekmektedir.

  • Özel Entegrasyon Yöntemi ile e-SMM Başvurusu

Özel entegratörler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yetki vermiş olduğu ve şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerini yürütmelerine destek veren aracı şirketlerdir. Bu yöntemi ile e-SMM sistemine geçmek mümkündür. Ancak, hizmet alacağınız özel entegratörün GİB’den onay almış olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

GİB Portal ve Özel Entegratör Arasındaki Fark Nedir?

  • GİB Portal Yönteminde GİB üzerinden başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Özel entegratör yönteminde ise GİB üzerinden başvuru yapabileceğiniz gibi özel entegratörün sizin adınıza başvuru aktivasyonunu yapabilmektedir.
  • GİB Portal’de makbuz düzenlerken e-imza veya mali mührünüz bilgisayarınızda kurulu ve takılı olmalıdır. Özel Entegratörde ise makbuzlar özel entegratörün mali mührü ile imzalandığı için bilgisayarınızda takılı olmasına gerek yoktur.
  • GİB Portal Yönteminde makbuzlar tek tek düzenlenmekte ve imzalanmaktadır. Özel Entegratör yönteminde ise makbuzları toplu olarak gönderme ve imzalama imkânı bulunmaktadır.
  • Makbuzları, alıcılarınıza iletmeniz için bilgisayara indirip ya çıktısını alırsınız ya da mail olarak gönderirsiniz. Özel entegratör yönteminde, alıcılara mail, sms gibi farklı seçenekler üzerinden makbuzları gönderebilirsiniz.
  • GİB üzerinden düzenlenen makbuzların raporlanmasına gerek yoktur. Ancak özel entegratör aracılığı ile düzenlenen makbuzlar GİB’e otomatik olarak raporlanmaktadır.
  • GİB Portal üzerinden e-SMM’yi iptal edemezsiniz. Özel Entegratörde ise iptal işlemi yapılabilmekte ve e-SMM Gelir İdaresi Başkanlığı’na iptal olarak rapor edilmektedir.

İlgili İçerik: e-SMM Hakkında Sık Sorulan Sorular

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo