e-SMM Nasıl Kesilir_

e-SMM Nasıl Kesilir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan dijital dönüşüm sürecinde dijitalleşen belgelerden birisi serbest meslek makbuzudur. Taraflara kolaylık sağlayan e-SMM, serbest meslek mensubu olan kişilerin detaylarıyla öğrenmesi ve uygulaması gereken bir sistemdir. Bu blog gönderimizde e-SMM’nin nasıl kesildiği üzerinde duracağız.

e-SMM Nedir?

Kişinin kendi sahip olduğu bilgi ve kabiliyetlerini kullanarak, herhangi bir iş verene bağlı olmaksızın hizmet veren ve gelir elde eden kişiler serbest meslek erbabı olarak adlandırılmaktadır. Serbest meslek mensupları, herhangi bir iş verene bağlı olmadığı için verdiği hizmet ve aldığı ödeme karşılığında fatura kesememektedir. Bu sebeple, söz konusu faaliyetleri belgelemek ve kayıt altına almak için serbest meslek makbuzu düzenlemesi gerekmektedir. e-SMM ise bu belgenin dijital halidir. Diğer bir ifadeyle, serbest meslek makbuzunun, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlarını karşılayacak şekilde elektronik ortamda düzenlenmesidir.

e-SMM Zorunluluğu

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişiklik ile serbest meslek erbabı olarak mesleki faaliyetlerine devam eden kişiler için, 30 Haziran 2020 tarihine kadar e-serbest meslek makbuzu zorunluluğu getirildi. Buradan anlaşılacağı üzere herhangi bir şart aranmaksızın tüm serbest meslek mensupları, makbuzlarını dijital ortamda oluşturmak, göndermek, arşivlemek, gerektiğinde sunmak ve raporlamak zorundadır.

Kanun gereğince, serbest meslek erbapları, faaliyetlerine başladıkları tarihten en geç 3 ay sonra e-SMM zorunluluğu kapsamında geçiş yapmak zorundadırlar.

e-SMM Nasıl Kesilir?

e-SMM uygulaması ile makbuz kesme işlemi oldukça kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Elektronik serbest meslek makbuzu kesebilmek için aşağıdaki adımları tamamlamak gerekmektedir:

  • E-SMM kullanmanızı sağlayacak GİB Portal, Özel Entegratör veya Doğrudan Entegrasyon yöntemlerinden birini seçin.
  • Başvuruyu e-imza veya mali mühür gibi geçerli teyit araçlarından birini kullanarak gerçekleştirin. (Şahıs şirketleri için e-imza, tüzel kişiler içinse mali mühür kullanılarak başvurunun yapılması gerekmektedir.)
  • e-imza veya mali mührün hazırlanmasının ardından bağlı bulunduğunuz vergi dairesine serbest meslek mükellefiyeti bildirimi yapın.
  • Gerekli yetkilendirmeler tamamlandıktan sonra, faaliyetleriniz veya sunduğunuz ürünler için makbuzlarınızı dijital formatta doldurabilir; e-mail, WhatsApp veya diğer iletişim kanalları aracılığıyla karşı tarafa iletebilirsiniz.
  • Dijital ortamda hazırlanan makbuzun, karşı tarafın talebine göre kağıt formatta çıktısı ıslak imzalı olarak verilebilmektedir.

e-Serbest Meslek Makbuzu Nasıl İptal Edilir?

Özel Entegratör aracılığı ile e-SMM kesen mükellefler, 8 gün içinde eksik veya hatalı düzenlediği e-SMM’leri iptal etmesi mümkündür. GİB Portal’ı kullanan mükelleflerin ise e-belge iptal / itiraz sistemi aracılığı ile iptal talebi oluşturması gerekmektedir. Bu durumda karşı tarafın iptal talebini 8 gün içinde onaylaması gerekmektedir.

İlgili İçerik: e-SMM Sorgulama Nasıl Yapılır?

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo