e-SMM Nedir_

e-SMM Nedir?

e-SMM, dijitalleşme kapsamında ortaya çıkan ve serbest meslek mensubu olan mükellefleri konu olan bir e-dönüşüm sistemidir. Blog yazımız, e-SMM’ye dair merak edilen birçok konuyu içermektedir.

e-SMM Ne İşe Yarar?

e-SMM, serbest meslek mensuplarının, sunmuş olduğu hizmetler karşılığında yaptığı tahsilat için düzenledikleri makbuzların, elektronik ortamda düzenlenmesini, saklanması ve raporlanmasını sağlayan bir uygulamadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu standartlara uygun olarak düzenlenmektedir. Elektronik serbest meslek makbuzunun, kağıt serbest meslek makbuzundan hukuki olarak herhangi bir farkı yoktur, aynı niteliklere sahiptir.

Serbest Meslek Erbabı Kimdir?

Kendi nam ve hesabına serbest meslek faaliyetlerini yürüten herkes serbest meslek mensubu olarak tanımlanmaktadır. Serbest meslek mensupları, herhangi bir işverene bağlı değildir. Kendi hesabına çalışan bu kişilerin, sermayesi ne kadar olursa olsun, mesleki bilgi ve deneyimleri doğrultusunda yaptıkları işi ifade etmektedir.

Yeminli mali müşavir, avukat, veteriner, diş hekimi, mimar, doktor, danışman, senarist, ressam, bestekar, yazar, kimyager, sağlık memuru, serbest öğrenmen, menajer, rehber vb. kişiler, serbest meslek sahibi olarak kabul edilmektedir.

2023 e-SMM (e-Serbest Meslek Makbuzu) Zorunluluğu Nedir?

2019 yılının sonlarına doğru yayınlanan 509 VUK Genel Tebliğ ile birlikte 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren faaliyetlerini yürüten tüm serbest meslek mensuplarının 1 Haziran 2020’den itibaren ciro limitine bakılmaksızın e-SMM uygulamasına geçmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bir başka ifadeyle, 2020 Haziran ayından itibaren mevcut serbest meslek erbaplarının ve yeni başlayacak olanların serbest meslek makbuzlarını, e-smm olarak düzenlemesi zorunludur.

Bu tarihten itibaren faaliyete başlayan serbest meslek sahiplerinin, işe başladıkları ayı takip eden 3. ayın sonuna kadar elektronik serbest meslek makbuzu uygulamasına geçmesi gerekmektedir.

e-SMM Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?

e-Serbest meslek makbuzu uygulamasına geçiş yapabilmek için her şeyden önce e-imza veya mali mühre sahip olmak gerekmektedir. Sonrasında e-SMM’ye geçebilmek için 3 farklı yöntem bulunmaktadır;

  1. GİB Portal üzerinden,
  2. Özel Entegratör aracılığı ile,
  3. Kendi sunucularınızı GİB’e entegre ederek

Özel Entegratör ile GİB Portal Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • GİB Portal yönteminde başvurular, serbest meslek mensubu tarafından bizzat yapılmaktadır. Özel Entegratör yönteminde ise entegratörler mükellef adına GİB’e başvuru yapabilmektedir.
  • GİB Portal üzerinden işlem yaparken e-imza veya mali mühür makbuzun kesileceği bilgisayarda daima kurulu ve takılı durmalıdır. Özel Entegratör yönteminde ise makbuz veya e-imzanın kurulu olmasına gerek yoktur. Makbuzlar, özel entegratöre ait mali mühür ile imzalanmaktadır.
  • GİB Portal’da makbuzlar tek tek oluşturulur ve imzalanır. Özel entegratör sistemlerinde ise toplu makbuz düzenleme ve imzalama gibi özellikler bulunmaktadır.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı Portal’inde makbuzlar bilgisayara indirildikten sonra çıktısını alınmakta veya mail yoluyla alıcısına gönderilmektedir. Özel entegratörler ise makbuzların sistem üzerinden mail olarak gönderme imkânı sunmaktadır.

e-SMM’de Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

  • Makbuzun düzenlenme tarihi
  • Serbest meslek sahibinin ad-soyad, adres bilgileri, vergi dairesi, VKN ve T.C. kimlik numarası ,
  • Müşterinin ad-soyad, adres bilgileri, vergi mükellefiyse vergi dairesi, VKN ya da T.C. kimlik numarası
  • Hizmet karşılığında alınan paranın miktarı ve belge numarası

e-SMM Düzenlemek için e-İmza Gerekli mi?

Evet, serbest meslek mensuplarının e-SMM düzenleyebilmesi için e-imza veya mali mühre sahip olması gerekmektedir.

e-Serbest Meslek Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

  • Serbest meslek makbuzları hızlı ve kolay bir şekilde hazırlanmaktadır.
  • Zaman tasarrufu sağlar.
  • Kağıt, baskı, arşivleme gibi süreçler ortadan kalkacağı için maliyetler azalmaktadır.
  • Yanlış kesilen faturalar, kolay bir şekilde iptal edilmektedir.
  • Hatalı yapılan işlemler, red ve iade süreçleri elektronik ortamda yürütülmektedir.
  • Makbuzlar e-mail ve sms aracılığı ile alıcısına gönderilmektedir.
  • e-SMM 10 yıl boyunca arşivde saklanır ve böylece veri kaybının önüne geçer.

Yararlı bulabileceğiniz bir içerik;

e-SM Hakkında Sık Sorulan Sorular

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo