Eczacılar için e-Fatura Zorunluluğu

Eczacılar için e-Fatura Zorunluluğu

e-Fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan ve kullanıma sunulan bir e-dönüşüm sistemi ve hizmetidir. GİB e-Fatura sistemi ile faturaların elektronik ortamda düzenlenmesini, imzalanmasını, gönderilmesini ve güvenli bir şekilde saklanmasını hedeflemektedir. Bu sebeple, kullanıcıların fatura süreçlerini daha kolay ve etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Ayrıca, e-fatura, vergi kayıplarını önleyerek vergi gelirlerinde de artış sağlamaktadır. GİB’in başlattığı çalışmalarla ve her yıl geçiş limitlerinin düşürülmesiyle e-fatura kullanımı birçok sektörde zorunludur. Peki eczacılar için e-fatura zorunluluğu var mı? Blog yazımızda cevapları bulabilirsiniz.

E-Faturanın Önemi

Elektronik fatura, işlemlerin daha hızlı, daha güvenli ve daha doğru bir şekilde işlenmesine olanak sağlar. Ayrıca, müşterilere daha hızlı hizmet sunulmasını sağlar ve işletmelerin müşteri memnuniyetini artırmasına yardımcı olur. e-Fatura, işletmelerin verimliliğini ve karlılığını artırmasına yardımcı olur ve bütçe masraflarını azaltır. Ayrıca, mevcut faturaların işlenmesi sürecini oldukça kolaylaştırır. Bu özellikleri sayesinde muhasebe departmanında oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çünkü çalışanların iş yükünü büyük oranda hafifletmekte, enerjilerini daha önemli işlere ayırmalarını sağlamakta ve süreci kolaylaştırmaktadır.

Eczaneler e-Fatura Kullanmak Zorunda mı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde 1 Temmuz 2021 tarihinde yapılan değişiklikle eczanelerde e-fatura kullanımının zorunlu hale gelmiştir. Yönetmelik gereği, eczanelerin bu tarihten itibaren tüm satışlarında düzenlenen faturaların e-fatura olarak düzenlenmesi zorunlu hale geldi. Bu zorunluluk, eczanelerin tüm satışlarının, kurum ve kuruluşların vergi dairesine elektronik olarak iletilmesini gerektirmektedir. Eczaneler, satışlarının faturalarını elektronik ortamda düzenlemek, saklamak ve vergi dairesine sunmak zorundadır.

Eczaneler e-Defter Kullanmak Zorunda mı?

Eczanelere de e-fatura kullanma zorunluluğu getiren tebliğden sonra, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren eczacılar e-defter sistemi kapsamına da dahil olmuştur.  e-Defter uygulamasına geçtikten sonra, yevmiye defteri ve büyük defteri için noter tasdikine gerek yoktur. Sadece envanter defterinin notere tasdik ettirilmesi yeterlidir. Ayrıca, e-defter dosyalarının ve ilgili berat dosyalarının en az 10 yıl boyunca saklanması gerekmektedir.

Ek olarak, defter-i kebir bildirimleri, mali mühre gerek olmadan e-imza ile yapılabilmektedir.

Eczacılar e-Fatura Sistemine Nasıl Geçiş Yapabilir?

Diğer sektörlerde olduğu gibi eczacılar için de e-fatura sistemine geçiş yöntemleri aynıdır. 3 farklı yol ile sisteme geçiş yapmak mümkündür.

  • Gelir Başkanlığı’na ait olan GİB Portal üzerinden,
  • Doğrudan entegrasyon yöntemi ile kendi sistemlerine entegre etme yoluyla,
  • Özel entegratör aracılığı ile e-fatura uygulamasına geçmek mümkündür.

GİB Portal üzerinden başvuru yaparken öncelikle e-imza veya mali mühür sahibi olmak gerekmektedir. Ancak, özel entegratör aracılığı ile geçişlerde buna gerek yoktur. Çünkü geçiş sürecinde özel entegratörün mali mührü kullanılmaktadır. Böylece, mükellefin özel entegratör firmasını seçmesi yeterlidir. Geri kalan işlemleri firma yürütmektedir.

İlgili İçerik: E-Arşiv Fatura PDF olarak Nasıl Görüntülenir?

Benzer Bloglar

e-Arşiv Fatura Görüntüleme Çözümü

Gri Portal'ı ücretsiz olarak 90 gün boyunca kullanın.

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo