İçindekiler
E-Arşiv uygulamasına zorunluluk kapsamında belirlenen kriterlerin değiştirilmesiyle ile birlikte mükelleflerin kâğıt fatura yerine e-Arşiv fatura kullanımı artmıştır. İlgili Gelir İdaresi Başkanlığı düzenlemesine göre e-Arşiv uygulaması için 01.03.2022 tarihi itibariyle, Vergi mükellefi olan bir müşteriye vergiler dahil toplam fatura tutarı 2000 TL’nin aşılması durumunda kâğıt fatura yerine e-Arşiv fatura düzenlenmesi zorunlu kılındı.
Bu süreçte e-Arşiv fatura miktarının artmasıyla birlikte kullanıcılar için çeşitli zorluklar da ortaya çıkmıştır. Bunların en başında ise kullanıcıların taraflarına kesilen e-Arşiv faturaları PDF formatında görüntüleme sürecinde karşılaştığı sorunlar gelmektedir.
E-Fatura uygulamasında her iki taraf da e-fatura kullanıcı olduğu için fatura elektronik ortamda hazırlanmakta, sonrasında ise alıcıya elektronik ortamda iletilmektedir. Ama e-Arşiv uygulamasında bu durum böyle değildir. E-Arşiv fatura hazırlanmasının gerektiği durumlarda kullanıcı, GİB e-Arşiv portal uygulaması üzerinden e-Arşiv faturayı düzenlemekte sonrasında ise alıcıya manuel olarak iletmektedir.
Eğer e-Arşiv faturanın alıcıya gönderilmesinde bir problem olursa alıcı bu e-Arşiv faturaya ulaşamamakta ve muhasebeleştirememektedir. Bu da çok çeşitli hukuki riskler ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeple kullanıcıların adına kesilen e-Arşiv faturalara mutlak suretle ulaşıp bu belgeleri muhasebeleştirmesi gerekir.
e-Arşiv fatura süreçlerinde mükellefleri en çok zorlayan konulardan biri de e-arşiv fatura görüntülemedir. Mükellefler, e-Arşiv Portalı üzerinden sadece taraflarına kesilen faturaların listesini görebilmektedir ancak içeriğine ulaşamamaktadır. Bu nedenle e-arşiv fatura düzenleyen bir işletme faturayı e-posta yoluyla alıcısına göndermektedir. Ancak işletmelere gün içinde yüzlerce mail geldiği için e-arşiv faturalar mailler arasında kaybolmakta veya faturaya ulaşması zaman almaktadır. Gri Portal, işletmelerin hem kendi düzenlediği hem de adına düzenlenen tüm e-arşiv faturaları tek bir platformda toplamaktadır. Aynı zamanda e-arşiv faturaları 10 yıl boyunca dijital olarak arşivlemektedir. Bu sayede kullanıcılar istedikleri e-arşiv faturasına günlük, haftalık ve aylık olarak filtreleyerek saniyeler içinde ulaşabilmekte ve e-arşiv fatura içeriğini PDF formatında görüntüleyebilmektedir.
E-Arşiv Fatura sorgulama işlemi, kullanıcıların adına kesilen herhangi bir e-Arşiv fatura olup olmadığını kontrol etmek için gerçekleştirdikleri işlemdir. Kullanıcılar Gelir İdaresi Başkanlığı e-Arşiv Portal ya da İnteraktif Vergi Dairesi’ne giriş yaptıktan sonra “Adıma Düzenlenen Belgeler” menüsünden belirli tarih aralığı içerisinde tarafına düzenlenen tüm e-Arşiv faturaların listesini görüntüleyebilmektedir.
Bu ekranda kullanıcılar sadece gönderici ve fatura tutarı gibi bilgilere erişilebilmektedir. Fatura hakkında daha detaylı bilgiye ve faturanın PDF formatını bu ekranda görüntüleyememektedirler.
Gri Portal ile binlerce e-Arşiv fatura kullanıcısının karşılaştığı e-Arşiv fatura görüntüleme problemine çözüm üretiyoruz. Gri Portal ile işletmeler adına kesilen tüm e-Arşiv faturaları platform görebilmekte ve PDF formatında görüntüleyebilmektedir.
Ayrıca çözümümüzün sunduğu GİB entegrasyonu ile kullanıcılar adına kesilen fakat tarafına ulaşmayan e-Arşiv faturaları tespit edebilir ve bu faturayı hazırlayan satıcıya / tedarikçiye hatırlatma gönderebilmektedir.
Şunlara da göz atabilirsiniz;
e-Arşiv Fatura Sorgulama Nedir?
Adınıza Düzenlenen e-Arşiv Faturaları Nasıl Görebilirsiniz?
Onur Ergür