Nakit akışı, bir işletmenin faaliyetlerini sürdürebilmesi için oldukça önemli bir konudur. Her işletmenin bulunduğu sektör veya durumu farklı olsa da her işletmenin sürekli faaliyet gösterebilmesi için pozitif bir nakit akışına ihtiyacı vardır. Ancak, bir işletmenin yeteri nakit akışını sürdürmek işletmenin en büyük zorluklarından birini oluşturmaktadır. Bu blog gönderisinde işletmenin pozitif nakit akışına sahip olmasını engelleyen en yaygın 4 nakit akışı sorununu ele aldık.
Şirketlerin, nakit akışıyla mücadele etmesinin ve verimsiz yönetmesinin en yaygın nedenlerinden bazılarını aşağıda topladık:
Şirketinizin nakit akışı ihtiyaçlarını karşılayabilmek için standart ödeme koşullarınızı gözden geçirmelisiniz. Standart ödeme koşullarınız yoksa, en hızlı şekilde bu koşulları oluşturmalısınız. Örneğin, standart bir ödeme koşulu erken ödeme için nakit indirimini içerebilir. Küçük bir indirim bile geç ödeme ile erken ödeme arasında büyük bir fark yaratabilme gücüne sahiptir.
Müşterilerinizi ve ödeme geçmişlerinizi inceleyin. Ödemelerini geciktiren, düzensiz ödemeler yapan müşterilerinizi belirleyin.
Bazen tahsilatların yavaş olmasının sebebi müşteri değil, şirketlerin kötü operasyonel uygulamalara sahip olmasıdır. Bu sebeple, dahili işlemlerinizi gözden geçirin ve herhangi bir sorun varsa bunları düzeltin.
Brüt marjlar ne kadar yüksek olursa, operasyonları finanse etmek için o kadar fazla nakit sağlamaktadır. Bu nedene, fiyatlandırma ve marjların yüksek olması önemlidir. Çoğu işletme, fiyatlandırmanın piyasaya göre yönlendirildiğini düşünmektedir. Ancak, müşterilerin, en çok önemsediği faktörlerden birisi de değerdir. Rakiplerle karşı karşıyayken, işletmenize bir değer katarak kendinizi ve ürününüzü farklılaştırma imkanı bulduğunuzda, fiyatlandırmanızı hem verdiğiniz değere hem de kalitenize göre belirleyebilirsiniz.
Başarılı olmak için nakit akışı ihtiyaçlarınızı karşılayan iyi bir plan geliştirmeniz gerekmektedir. Bu sebeple, özel durum veya olayları göz önünde bulundurarak, nakit akışı ihtiyaçlarınızı tahmin edin. Bu, faaliyetlerinizi yürütmek için yapmanız gerekenleri önceden planlamanıza yardımcı olacaktır.
Her işletme, daha fazla büyümek istemektedir. Ancak, uzun nakit akışı döngülerine sahip olan sermayesi yoğun bir iş yürüten işletmeler için bu büyük bir sorun olabilmektedir. Bir işletmenin, çok hızlı büyümesi, çok yavaş büyümesine göre daha başarısız olabilmektedir. Çünkü, işletmenin hızlı büyümesi, işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak için nakit akışının yeterli olmama ihtimalini ortaya koyabilmektedir. Bu sebeple, işletmenizin büyüme hızını düşürmeyi düşünmelisiniz. Aldığınız siparişlerde daha seçici davranarak, büyüme hızını kısmak için fiyat yükselterek veya daha az agresif pazarlama yaparak büyüme hızınızı yavaşlatabilirsiniz.
İlgili İçerik: Nakit Akışı Nasıl Artırılır?
Kübra Taşcı