Evden e-Ticaret Yapanlara Vergi Muafiyeti

Evden e-Ticaret Yapanlara Vergi Muafiyeti

Teknolojinin gelişimi ve internetin yaygın kullanımı e-ticaretin son yıllarda hızla büyümesinin sağlamıştır. Bu sayede, günümüzde birçok insan evden e-ticaret yaparak gelir elde edebilme imkânı yakalamıştır. Bununla birlikte evden e-ticaret yapanlara vergi muafiyeti uygulanarak devlet tarafından destek verilmektedir. Blog yazımızda e-ticaret vergi muafiyeti ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Vergi Muafiyeti Nedir?

Vergi muafiyeti, vergilendirilmesi gereken mükelleflerin belirli vergi hükümlerinden veya vergileme düzenlemelerinden istisna edilmesidir. Belirli kurumlar, kişiler veya faaliyetler için vergilendirilmeyi ortadan kaldırmak veya azaltmak için kullanılan bir uygulamadır. Vergi muafiyeti, belirli koşulların sağlanması durumunda kişilerin vergiden kısmen veya tamamen muaf tutulmasını sağlamaktadır.

Özetle, Vergi Usul Kanunu’nun 9. maddesine göre vergilendirilmesi gereken kişi veya kişilerden kısmen veya tamamen vergi alınmamasıdır. Kanunda yer alan maddeleri sağlayan kişiler, vergi muafiyetinden yararlanabilmektedir.

Kimler Vergi Muafiyetinden Yararlanabilir?

Gelir Vergisi Kanunu (GVK) kapsamında bazı faaliyetleri yürüten kişiler vergi muafiyetinden faydalanabilmektedir. Vergiden muaf olmak için aranan en temel şart ise bir iş yerine sahip olmadan ticari faaliyetleri yürütüyor olmaktır. Söz konusu bu kişiler aşağıda açıklandığı gibidir:

  • Bir iş yeri açmadan ve motorlu nakil araçları kullanmadan gezici perakendecilik yapanlar,
  • Fiziki bir iş yeri olmadan gezici olarak lehimci, musluk tamircisi, hamallık ve çilingir gibi küçük meslek sahibi olan kişiler,
  • Bir iş yerine sahip olmadan sanat işi yapanlar ve bu işten kazanç elde edenler,
  • İşçi çalıştırmamak ve iş yeri açmamak suretiyle örtü, çiçek, tarhana, erişte, nakış işleri gibi evde üretilen ürünleri satanlar,
  • Fiziki bir iş yeri açmadan, kendine çalışması şartıyla hurda toplayanlar veya hurda satın alarak ticaretini yapanlar,
  • Lüle, Oltu taşı işçiliği, çini ve çömlek yapımı, el dokuma, bastonculuk gibi kaybolmaya yüz tutan, kültürel, sanatsal ve geleneksel olarak değeri olan meslek faaliyetlerini yürütenler,
  • Hayvan, hayvan arabası, traktör ya da moto gibi vasıtalarını ziraat işlerinde kullanarak nakliyecilik yapanlar,
  • Yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretenler, kiraladığı veya sahip olduğu konutlara ait çatı ve cephelerin kurulu azami gücü 10 kW olan tek bir üretim tesisinde üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaçtan fazlasını tedarik şirketlerine satanlar, esnaf muafiyetinden yararlanmaktadır.

Vergi Muafiyeti Belgesi Nasıl Alınır?

Vergiden muaf esnaf belgesi için, kişinin ikamet ettiği bölgede bulunan vergi dairesine gitmesi yeterlidir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 9.maddesindeki şartları sağlayan kişiler, vergi dairesi aracılığı ile esnaf vergi muafiyeti belgesi alabilmektedir. Söz konusu belgesi 3 yıl boyunca geçerlidir. 3 yıl sonra geçerlilik süresinin dolmasıyla birlikte vergi dairesine başvuru yaparak yeni bir belgeye sahip olmak mümkündür.

İlgili İçerik: e-Ticaret Vergileri Nelerdir?

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo