İçindekiler
İşletmelerin temel amacı finansal kazançlarını maksimum seviyeye çıkarmaktır. Ancak, faaliyetlerini sürdürmek için finansal sermayeye ihtiyaç duyarlar. Peki işletmeler bu ihtiyaçlarını nasıl karşılar? Finansman kaynakları nelerdir? Bu blogda bazı kaynaklara yakından bakacağız.
Finansman kaynaklarına değinmeden önce finans kaynağının tanımına bir bakalım. Finans kaynağı, bir işletmenin operasyonel ihtiyaçlarını karşılaması ve faaliyetlerini sürdürmesi için gereken finansın sağlanmasıdır.
Finansman kaynakları, kısa vadeli işletme sermayesi, sabit varlıklar ve uzun vadeli diğer kaynaklardır.
Bir işletmenin satıcılardan aldığı ve stok temin etmek için kullanılan kredi türüdür. Borç senetli alışlar ve açık hesap vadeli alışlar, bu finansman türüne örnektir.
Bir işletmenin, bankadan 1 yıldan az süre için aldığı kredilerdir. İşletmenin bu fonları kullanabilmesi için kredibilitesi önemlidir. Teminatsız kredi, çek, senet ve emtialar bu finansman kaynağına örnektir.
Şirketlerin, operasyonlarını yürütmeye ve iyileştirmeye yardımcı olan bir finansman kaynağıdır. Envanter ve malzeme alımı, ekipman yatırımı ve daha fazlası için işletme sermayesi olarak kullanılmaktadır.
Yatırım, borsa, hisse, tahvil ya da diğer yatırım fonlarına olabileceği gibi işletmeler üzerinden de yapılabilmektedir. Bu yatırımcılar, bir işletmenin nakit akışına ihtiyacı olduğunda başvurabilecekleri bir finansman kaynağıdır. Çevrimiçi melek veya ticari yatırımcı ağları aracılığıyla yatırımcılar ile nakit ihtiyacı olan işletmelerin eşleşmesi mümkündür.
Vadesi 30 gün ve katları olarak belirlenebilen, vadesi 60 günden az olmamak üzere işlemelerin kendi teminatsız borçlanma senetlerini ihraç etmeleri ile oluşan kısa vadeli bir finansman kaynağıdır. Çoğunlukla anonim şirket şeklinde kurulan büyük ve kredibilitesi yüksek işletmelerin tercih ettiği bir finansman şeklidir.
İşletmelerin kısa vadeli olan satışlarından kaynaklanan alacaklarının faktöring adı verilen şirketlere satılması ile sağlanan fonlardır. Bu, tahsilat ve alacakların yönetimini bu firmalara devrederken aynı zamanda işletmeye ait alacakların tahsil edilememe riskini en az seviyeye indirmiş olur.
İşletmeler bayilerinden nakit depozito veya teminat olarak kendilerini finanse edebilirler. Ayrıca siparişler için alınan avanslar da işletmenin kısa vadeli fonları arasında yer alır.
İşletmeler ana veya yan kuruluşlarından kısa vadeli finansman sağlayabilirler. Özellikle grup şirketleri birbirlerinin kredi değerini kullanarak bankalardan kısa vadeli fonlar yaratabilmekte veya kendi öz sermayeleri ile başka işletmelere fon sağlayabilmektedir.
Kübra Taşcı