Geriye Dönük e-Fatura Kesilebilir mi?
e-Fatura, alış ve satışı belgelemek için hazırlanan faturaların dijital ortamda oluşturulmasını, gönderilmesini ve saklanmasını sağlayan bir e-dönüşüm sistemidir. İşletmelerde e-fatura kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte e-faturaya dair merak edilenler de artmıştır. Blog yazımızda “Geriye Dönük e-Fatura Kesilebilir mi? sorusuna cevap bulabilirsiniz.
Geriye Dönük e-Fatura Nedir?
Geriye dönük e-fatura, bir ürün ya da hizmetin satış işleminin gerçekleştiği tarihten sonraki günlerde kesilen e-fatura olarak tanımlanmaktadır. Başka bir ifade ile, faturaların eski bir tarihe düzenlenmesidir.
Geçmiş Tarihli Fatura Kesmek Mümkün mü?
Hem kağıt hem de elektronik faturalarda geriye dönük fatura kesme işlemi mümkündür ve geriye dönük fatura kesme kuralları her iki fatura türü için de aynıdır. Ancak, geriye dönük elektronik fatura işlemlerinin yapılabilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirtmiş olduğu yasal süreyi aşmamak gerekir. Yasal süre ise, 7 gün olarak belirlenmiştir. Bu sebeple, geriye dönük fatura kesme işlemlerinde bu süreye mutlaka dikkat etmeli ve 7 gün içinde faturalar düzenlenmelidir.
Geçmiş tarihe dönük fatura keserken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise, 7 günlük süre içerisinde yeni bir aya geçilmemesi gerektiğidir.
e-Faturada 7 Günlük Süre Nasıl Hesaplanır?
Vergi Usul Kanunu’na göre mal veya hizmetin teslim tarihinden itibaren 7 gün içinde fatura düzenlenmesi zorunludur. Aksi takdirde, fatura hiç kesilmemiş sayılmaktadır. Kanunda belirtilen 7 günlük süre, 7 iş günü olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, cumartesi günü de iş günü olarak kabul edilmektedir.
7 günlük süreyi doğru anlamak için 7 günlük süreyi hesaplarken işlemin yapıldığı gün mü dikkate alınacak yoksa sürenin takip eden günden mi başlayacağı, Vergi Usul Kanunu’nda belirtilmiştir. Buna göre, süre işlemin yapıldığı gün değil, takip eden günden itibaren başlayacaktır ve 7. günün mesai bitimine kadar geçmişe dönük e-fatura düzenlenebilecektir.
7 Günlük Süre Aşılırsa Ne Olur?
7 gün sonrasında kesilen faturaların kanuni olarak bir niteliği bulunmamaktadır. Ayrıca, denetim sırasında belirtilen sürenin aşıldığı tespit edildiğinde Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesine göre her fatura için Özel Usulsüzlük Cezası kesilmektedir. 2022 yılında bu cezanın ücreti 500 Türk Lirasıyken, 2023 yılında 2.200 TL olarak belirlenmiştir.
Kübra Taşcı