İçindekiler
Bir girişimcinin başarılı olmak için izleyeceği mükemmel bir profil yoktur. Ancak, başarılı bir girişimcinin sahip olması gereken bazı özellikler vardır. Yeni bir iş kuran ve bu blog gönderisinde yer alan 7 temel özelliğe sahip olan bir girişimcinin başarılı olma ihtimali oldukça yüksektir.
Girişimcilik, bir iş fırsatını belirleme, onu takip etmek için bir plan geliştirme ve ortaya çıkan işi yönetme sürecidir. Risk alma ve yenilikçiliğin yanı sıra kaynakları verimli bir şekilde planlama ve organize etme becerisini içermektedir. Girişimciler, hangi ürün veya hizmetlerin sunulacağına ve bunların nasıl pazarlanacağına karar vererek fikirlerini başarılı işlere dönüştürmeye çalışmaktadır.
Başarılı girişimciler, sorunları belirleme ve sorunların üstesinden gelmek için çözüm geliştirme yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda işleri için net bir vizyon yaratma ve ifade etme becerileri vardır. Neyi başarmaya çalıştıklarını, bunu nasıl yapacaklarını ve bunun neden önemli olduğunu açıklayabilmektedir.
Girişimcilerin, yaklaşık %75’i nakit akışı sorunları, tedarik zinciri yönetiminin zayıf olması gibi nedenlerden dolayı başarısız olmaktadır. Bu nedenle bir girişimcinin başarılı olması için bir düzeyde risk toleransına ihtiyaç vardır. Ayrıca başarılı girişimciler riskleri aktif olarak yönetmek ve işi korumak için doğru adımları atmaktan çekinmezler.
Yeni bir girişimi yürütmek bazı zamanlarda yorucu ve motivasyon kaybına neden olabilmektedir. Bu nedenle girişimcilerin, motivasyonlarını kaybettiğinde bile ilerleyebilmek ve işini yapmak için disiplin sahibi olması gerekmektedir. Bir lideri başarılı kılan faktörlerden biri başarısızlıklardan ders çıkarmak ve başarısızlıkları büyüme fırsatı olarak kullanma becerisine sahip olmaktır.
Liderlik, başkalarını etkileme ve rehberlik etme yeteneğine sahip olmaktır. Başarılı girişimciler, iyi bir liderin vizyonunu üzerinde taşımaktadır. Kendi yeteneklerini tamamlayacak olan çok yönlü ekipler geliştirmektedirler.
Yaratıcılık, ürünleri ve hizmetleri geliştirmek için fikirlerin gelişmesini sağlamaktadır. Bu sebeple, girişimciler, kalıpların dışında düşünebilme ve sınırlı kaynaklarla sorunları çözme konusunda yaratıcı olabilmelidir.
Başarılı girişimciler hedeflerine bağlıdır ve kolayca pes etmezler. Uyum sağlama, aksiliklerin üstesinden gelme ve ilerlemeye devam etme yetenekleri vardır.
Merak, girişimcinin sürekli öğrenmesini ve yeni fırsatları keşfetmesini sağlayan bir duygudur. Meraklı olan girişimciler, mevcut durumla devam etmek yerine yeni ürünler veya hizmetler sunmanın yollarını aramaktadır.
İlgili İçerik: Girişim Sermayesi Nedir?
Kübra Taşcı