Güven Damgası Nasıl Alınır

Güven Damgası Nasıl Alınır?

Teknolojik gelişmeler ve internetin getirdiği kolaylıklar insanların alışveriş alışkanlıklarını değiştirerek e-ticaret, bir başka deyişle online alışveriş yapma alışkanlıkları kazandırdı. Bu, birçok kolaylık ve fırsatlar yaratmış olsa da sahte alışveriş siteleri üzerinden insanların dolandırıldığı siber güvenlik suçlarını beraberinde getirmiştir. Ticaret Bakanlığı, e-ticaret alışverişlerinin daha güvenli bir hale gelmesi amacıyla e-ticaret işletmelerinin güvenirliğini göstermek amacıyla güven damgası verilmesini kararlaştırdı. Güven damgasıyla birlikte hem kişileri hem şirketleri korumak amaçlanmıştır. Blog yazımızda, “Güven Damgası Nasıl Alınır? Ne İşe Yarar? gibi birçok sorunun cevaplarına ulaşabilirsiniz.

Güven Damgası Nedir?

e-Ticaretteven damgası, Türkiyenin eticaret işlemlerinde güvenli alışveriş olanağı sağlamak amacıyla yürürlüğe konulmuş bir kurumsal kalite belgesidir. e-Ticaret sitelerinin güvenilirliğinin kanıtlanmasına ve müşterilerinin güvenli alışveriş yapmasını sağlamaya yönelik olarak oluşturulmuştur.

Güvenlik damgası, belli standartları karşılamakta ve belgelemektedir. Sitenin güvenilirliği, ödeme yöntemlerinin güvenliği, ürün ve hizmet kalitesi, teslimat süresi, satış sonrası teknik destek ve müşteri memnuniyeti gibi konulardaki güveni arttırmayı amaçlamaktadır. Böylece, endişe etmeden alışverişini yapabilmektedir.

Güven Damgası Zorunlu mu?

Güven damgası, bir e-ticaret sitesinin bakanlığın belirlemiş olduğu güvenlik kriterlerine sahip olup olmadığını gösteren bir onay işareti veya belgedir. Ancak güven damgasını almak, her e-ticaret sitesi için zorunlu değildir. Gönüllü olarak bu damgaya sahip olmak mümkündür.

Güvenlik damgası, web sitenin ana sayfasında yer almaktadır. Sitenin standart güvenlik önlemlerini aldığını ve bakanlık tarafından onaylı olduğu gösterir.

Güven Damgası Nereden Alınır?

Güven damgasını, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) vermektedir. Başvuru süreci, www.guvendamgasi.org.tr adresi üzerinden başvuru formunun doldurulmasıyla başlamaktadır. Ancak, damgayı alabilmek için e-ticaret sitesinin belli başlı şartları sağlaması gerekmektedir. Başvuru ile birlikte istenen diğer belgelerin de sisteme yüklenmesiyle birlikte TOBB inceleme süreci başlamış olur. TOBB değerlendirmeleri 30 gün içerisinde tamamlanmakta ve başvuru sahibine sonuç bildirilmektedir. e-Ticaret sitesi tebliğde yer alan şartları karşılıyorsa güven damgasını almaktadır.

Son olarak, başvuru yapmadan en az 3 ay önce siteye sızma testinin yaptırılması gerekmektedir. Sızma testi, web sitesinin güvenlik durumunu kontrol etmek amacıyla TSE’nin yetki verdiği firmalar tarafından yapılmaktadır.

Güven Damgası Başvuru Şartları Nelerdir?

e-Ticaret sitesinin güven damgasını almak için belli başlı şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Kişisel verilerin ve ödeme bilgilerinin girildiği tüm işlemlerin güvenliğinin web sitelerinde EV SSL sertifikası, uygulamalarda SSL sertifikası ile sağlanması gerekmektedir.
  • Web sitesi TSE’nin yetki verdiği firmalar tarafından yapılan sızma testinden geçmiş olmalıdır.
  • İnternet üzerinden alışveriş işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan ödeme sistemlerinin yasalara ve kurallara uygun olması gerekmektedir.
  • Web site içinde çocukların psikolojik, zihinsel, fiziksel, ahlaki ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyecek içeriklere yer vermemek ve bunlara karşı önlem almak gerekmektedir.
  • Ürün özelliklerine, boyutlarına, garanti süresine ve kullanım koşullarına dair net bilgiler yer almalıdır.
  • Kargo, teslimat ve iade süreçleriyle ilgili açık bir şekilde bilgilendirme yapılmalıdır.
  • Müşterilerin telefon veya internet tabanlı iletişim kaynaklarından en az biri üzerinden işletmeye ulaşması sağlanmalıdır.
  • e-Ticaret işletmesinin daha önce iflas etmesi durumunda itibar iadesini almış olması gerekmektedir.

Güven Damgası için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Başvuru sürecinde işletmenin gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde TOBB’a sunması gerekmektedir. İstenen belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Sızma testi sonucu
  • Vergi levhası
  • İmza sirküleri
  • Adli sicil belgesi
  • Söz konusu damga ücretinin yatırıldığına dair dekont

Güven Damgasının Faydaları Nelerdir?

  • Güven damgası, web sitelerinin güvenilirliklerini ve güvenliğini göstermek için kullanılan bir imzadır.
  • Ziyaretçiler, web sitesinin güvenilir olduğunu, ödemelerinin güvenli bir şekilde gerçekleştiğini ve sitenin kullanıcıların gizliliklerini koruduğunu bilir.
  • Müşterilerin daha fazla ödeme yapmasını ve satın alma yapmasını teşvik eder.
  • Damga sayesinde müşterilerin web sitesine güven duymasını ve web sitesindeki işlemleri yapmasını sağlamak mümkündür.
  • Ziyaretçilerin web sitesine giriş yaparken bilgilerinin güvenliğini sağlar.
Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo