Karşılıksız Çek Nasıl Tahsil Edilir_ (1)

Karşılıksız Çek Nasıl Tahsil Edilir?

Bir senet şekli olan çek, işletmelerin ticari faaliyetlerini yürütürken sıklıkla kullandığı ödeme araçlarından biridir. Ancak, işletmeler bazı zamanlarda çekin karşılıksız çıkması gibi bir durumla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu sebeple, çek alırken oldukça dikkatli olmak gerekmektedir. Peki size verilen bir çek karşılıksız çıktığında ne yapabilirsiniz? Bu çeki nasıl tahsil edebilirsiniz. Hepsinin cevabı blog yazımızda.

Karşılıksız Çek Nedir?

Karşılıksız çek, bir çekin bankada herhangi bir karşılığı bulunmaması olarak tanımlayabiliriz. Başka bir deyişle, alacaklıya verilen çekin ödeme gününde bankaya ibraz edilmesi halinde hesabında ödemenin karşılanabileceği miktarda para bulunmaması sonucu çek bedelinin alınamamasıdır.

Banka, karşılığı olmayan çeklerin üzerine “ödenmemiştir” ibaresi eklemektedir. Bu ibare ile birlikte bankalar çekin karşılıksız olduğunu alacaklı kişiye bildirmektedir. Ancak, çekin karşılıksız olması çekin geçersiz olduğu anlamına gelmemektedir. Çek karşılıksız çıksa bile alacaklı hala geçerli bir çeke sahiptir.

Çek Neden Karşılıksız Çıkar?

Çekin karşılıksız çıkmasının nednei, ödeme zamanı geldiğinde çeki düzenleyen kişinin hesabında çekin üzerinde yazan miktarın banka hesabında hazır olarak bulunmamasıdır. Çekin karşılıksız sayılabilmesi için alacaklının, çeki gününde bankaya ibraz etmesi gerekmektedir. Alacaklının karşılıksız çeki tahsil edebilmesi için bazı yolları bulunmaktadır

Elinizdeki Çek Karşılıksız Çıkarsa Ne Yapabilirsiniz?

Tahsilat için bankaya gönderilen bir çekin karşılıksız çıkması durumunda öncelikle bankanın çek üzerine “karşılıksız veya ödenmemiştir” ibarelerinden birini eklemesi gerekmektedir. Bunun ardından alacaklı çekin tahsilatı için işlemlere başlamaktadır. Ancak, çekin aslı bankada kalacağı için alacaklının mutlaka çekin bir kopyasını bankadan talep etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hukuki süreçlerde kullanmak için elinde herhangi bir çek kopyası olmayacaktır.

Alacaklı, çekin kopyasıyla birlikte icra dairesine başvurarak icra takibini başlatmaktadır. İcra Müdürlüğü, karşılıksız çeki düzenleyen kişiye ödeme emri göndermektedir. Eğer, borçlu kişi belirlenen süre içinde borcunu ödemezse haciz yöntemi ile ödemenin alınacağı borçluya bildirilmektedir.

Alacaklının, icra emrine itiraz etmesi için tanımlanan süre 5 gündür. 5 gün içerisinde borçlu herhangi bir itirazda bulunmazsa, icra takibi kesin olarak başlatılmaktadır.

Haciz işlemlerinin ardından çek ödemesinin gecikme faizi, avukat giderleri, icra takip masrafları gibi ödemeler çek tutarına ek ödeme olarak yansıtılmakta ve borçlu bu ödemeleri de yapmaktadır.

Karşılıksız Çekin Tahsil Edilmesi Ne Kadar Sürer?

Karşılıksız çek tahsilinin süresi konusunda bir güvence verilemez, çünkü tahsil süresi çeki düzenleyen kişinin durumu, müracaat borçlularının durumu, izlenen hukuki prosedür, mahkeme ve icra dairelerinin yoğunluğu, somut olayın karmaşıklığı ve çözümlenmesi gereken diğer hukuki sorunlar gibi çok sayıda faktöre bağlıdır. Bu sebeple, karşılıksız bir çekin tahsil süresi belirsizlik içermektedir.

Şuna da göz atabilirsiniz;

Nakit Akışını İyileştirmenin 5 Yolu

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo