İçindekiler
Bir işletmenin nakit akışını yönetmesi, işini uzun vadede çok daha güçlü bir temele oturtmasına yardımcı olacaktır. Bu sebeple, işletmeye değerli finansal nefes alma alanı sağlamak için nakit akışının nasıl iyileştirileceğine dair 5 yolu ele aldık.
Nakit akışı, belirli bir süre boyunca bir işletmeye giren ve çıkan toplam para miktarıdır. Finansal sağlığı ölçmek ve bir işletmenin likiditesini analiz etmek amacıyla kullanılmaktadır. Nakit akışı, satışlar, yatırımlar ve krediler gibi tüm gelir kaynaklarının yanı sıra bordro, kira ve vergiler gibi tüm giderleri içerir.
Pozitif bir nakit akışı, işletmeye gidenden daha fazla paranın girdiği anlamına gelirken, negatif bir nakit akışı, girenden daha fazla paranın çıktığı anlamına gelir.
Nakit akışı, bir işletmenin can damarını oluşturan oldukça önemli bir konudur. Güçlü nakit akışı olmadan, işletmeler iflas etme ve faturalarını ödeyememe riskiyle karşı karşıya kalır. Bir işletmenin masraflarını ödemesi, envanter satın alması, maaşları ödemesi ve yeni yatırımlar yapması için nakit akışına ihtiyacı vardır. Ayrıca işletmenin performansını ölçmek, finansal tahminler oluşturmak ve sağlıklı finansal kararlar almak için de nakit akışı gereklidir.
Nakit yönetimi sistemi uygulamak, mevcut nakit akışınızı anlamanıza ve gelecekteki nakit akışı ihtiyaçlarını tahmin etmenize yardımcı olur. Ayrıca, bu sistem nakit akışı sorunlarını bir sorun haline gelmeden önce belirlemenize ve çözmenize yardımcı olacaktır.
Harcamalarınızı analiz edin ve maliyetleri kısabileceğiniz alanları belirleyin. Kullanmadığınız fazladan ofis alanı, satışı gerçekleşmeyen envanter birikimi gereksiz harcamaların birkaçını oluşturur. Her bir satın alım, kendi başına küçük bir meblağ olabilir ancak birleştiğinde nakit akışını olumsuz yönde etkilemektedir.
Yaptığınız bir satışın ardından mümkün olan en kısa sürede müşterinize faturayı gönderin. Özellike e-fatura ve mail yoluyla faturalarınızı iletirseniz faturanın geç gitme veya kaybolma riskini ortadan kaldırırsınız. Bu, ödeme sürecini hızlandıracak ve ödemeleri zamanında almanızı sağlayacaktır.
Müşterileri faturalarını hızlı bir şekilde ödemeye teşvik etmenin bir yolu, erken ödeme indirimleri sunmaktır. Örneğin, müşteri ödemesini 7 gün içerisinde yaparsa %5 indirim, müşterinizi ödemeyi yapması için teşvik edecektir. Bu, nakit akışınızı iyileştirmenize ve geç ödeme riskini azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Müşterilerinize geç ödeme ücretleri yansıtarak ödenmemiş fatura riskini azaltabilirsiniz. İlk müşteri sözleşmesinde ve ilk faturalandırmada geç ödeme cezaları ile ilgili bilgileri mutlaka müşterilerinize iletin. Ücretin ne olduğu ve zaman geçerli olduğunu açıklayın.
İlgili İçerik: Nakit Akışı Nedir?
Kübra Taşcı